Saturday, November 12, 2011

Colostrum η "πρωτόγαλα"

Μετά λοιπόν από το προηγούμενο άρθρο περί της σημασίας του ανθρώπινου πρωτογάλακτος κατά την διάρκεια του θηλασμού, ερχόμαστε τώρα να γνωρίζσουμε ένα προιόν που παράγεται εργαστηριακά, για την ακρίβεια απομονώνεται από το πρωτόγαλα της μητέρας αγελάδας μετά τους θηλασμούς του μικρού μοσχαριού.
Και αυτό χωρίς το μικρό ζώο να στερείται τη βασική αυτή τροφή του κατά την πρώιμη ηλικία του όπου το πεπτικό του σύστημα ,όπως και του ανθρώπου άλλωστε , δεν είναι ακόμα ώριμο. Και δεν τη στερείται γιατί η μητέρα φύση έχει προνοήσει η μάνα αγελάδα να παράγει περισσότερο πρωτόγαλα από αυτό που το μικρό μοσχαράκι χρειάζεται για να τραφει. Το επιπλέον λοιπόν πρωτόγαλα εκμεταλλευόμαστε και έχουμε τυποποιησει ώστε να μπορούμε να τό προσφέρουμε στις μεγαλύτερες ανθρώπινες ηλικίες ,όπως θα δούμε παρακάτω όπου υπάρχει ανάγκη.

Το πρωτόγαλα,colostrum μπορεί κάποιος να το βρει σε επιλεγμένα φαρμακεία ή καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής.
Μπορόυμε να σας το αποστείλουμε, όπως όλα άλλωστε τα παραφαρμακευτικά σκευάσματα που υπάρχουν σε φαρμακείο αφού μας αποστείλετε την επιθυμία στο cherokee_16346@yahoo.com με πλήρη διέυθυνση
Και όνομα ώστε να σας αποσταλλούν αντικαταβολή ταχυδρομικά.


Ας δούμε λοιπόν περι τίνος πρόκειται
Η γενική καλή κατάσταση της υγείας είναι ένας σημαντικός παράγων όσον αφορά τις επιδόσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη περίπτωση αθλητών που επιθυμούν οι επιδόσεις τους να φθάσουν στο μάξιμουμ. Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση βοείου Colostrum βοηθά στη προστασία από ασθένειες.
Οι περισσότερες λοιμώξεις και ασθένειες ξεκινούν από τη γαστρεντερική οδό και εκεί είναι ακριβώς το σημείο που αρχίζει την δράση του το Colostrum.
Τα βιοενεργά μόρια του Colostrum περιλαμβάνουν ουσίες όπως, ανοσοσφαιρίνες, ανοσοποιητικούς παράγοντες, αναπτυξιακούς παράγοντες και αντιοξειδωτικά. Οι ανοσοσφαιρίνες με την μορφή αντισωμάτων και άλλων ανοσοποιητικών παραγόντων επιδρούν έτσι ώστε να απομακρύνουν τις ασθένειες. Τα αντισώματα είναι μεγάλα πρωτεϊνικά μόρια τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμήσουν και να εξουδετερώσουν πιθανούς εξωγενείς νοσογόνους παράγοντες (αντιγόνα). Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των αντισωμάτων είναι ότι είναι πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή υπάρχει ένα ξεχωριστό και συγκεκριμένο αντίσωμα το οποίο παράγεται για κάθε τύπο αντιγόνου.
Το Colostrum παράγεται από τους γαλακτοφόρους αδένες όλων των θηλαστικών. Είναι επίσης γνωστό ως "πρωτόγαλα" επειδή είναι το πρώτο γάλα που
παράγει η μητέρα αμέσως μετά τη γέννα. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό ως "πύαρ" με πολύ διαδεδομένη χρήση ανάμεσα στους αθλητές. 
Η σπουδαιότητα του Colostrum έγκειται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη τροφή που λαμβάνει το νεογνό αμέσως μετά τη γέννησή του. Με την ιδιότητά του αυτή το Colostrum είναι μία τροφή εξαιρετικά υψηλής θρεπτικής αξίας. Εν τούτοις είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι το Colostrum έχει σχέση με την διεργασία γνωστή ως "παθητική μετάδοση ανοσίας". Είναι μία λειτουργία υποστήριξης της ζωής με κύριο χαρακτηριστικό παράδειγμα ζώα φάρμας όπως το άλογο, η αγελάδα, ο σκύλος, το πρόβατο, η κατσίκα κλπ. Εάν τα ζώα αυτά δεν λάβουν Colostrum τις πρώτες μία, δύο ημέρες της ζωής τους τότε πιθανότατα θα πεθάνουν. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι ανοσοποιούνται παθητικά μέσα στη μήτρα μέσω του πλακούντος, τα ζώα αυτά γεννώνται χωρίς κανένα αμυντικό μηχανισμό - ανοσοποιητικό σύστημα - με τον οποίον θα ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τις διάφορες λοιμώξεις.
Το Colostrum περιέχει αντισώματα τα οποία έχουν παραχθεί από τη μητέρα ενάντια σε όλους τους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες και στους οποίους έχει εκτεθεί η μητέρα κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Με τη λήψη Colostrum το νεογέννητο αποκτά αντισώματα από τη μητέρα που θα το βοηθήσουν να επιβιώσει μέχρι να αναπτύξει επαρκώς το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα και να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Η προστασία δεν αφορά συγκεκριμένα είδη και ως εκ τούτου εμείς οι άνθρωποι, καθώς και όλα τα ζώα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βόειο Colostrum για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία.
Το Colostrum εκτός από αντισώματα, περιέχει επίσης και πολλές άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην καλή υγεία και βοηθούν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης και ωρίμανσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναπτυξιακοί και ανοσοποιητικοί παράγοντες.
Οι αναπτυξιακοί παράγοντες περιέχουν τον Επιδερμικό Παράγοντα Ανάπτυξης (EFG), τον Τροφοβλαστι¬κό Παράγοντα Ανάπτυξης (TFG), τον Παράγοντα Ανάπτυξης Ινσουλίνης (IFG) και τον lνοβλαστικό Παράγοντα Ανάπτυξης (FGF). 
Οι παράγοντες αυτοί συμβάλουν κυρίως στην ανάπτυξη και ωρίμανση των κυπάρων, οργάνων, νεύρων, μυών και ιστών. Οι ανοσοποιητικοί παράγοντες περιέχουν Λακτοφερίνη, Τρανσφερίνη, Κυτοσίνες, Λυζοζύμες, Λακτοπεροξιδάση, και Transfer Factor. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ένα ευρύ φάσμα δράσης το οποίο περιλαμβάνει την ενίσχυση των αντισωμάτων και τη ρύθμιση (έλεγχο) του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αντισώματα ανήκουν σε μία ομάδα βιοενεργών μορίων που αναφέρονται συλλογικά ως Ανοσο¬σφαιρίνες. Τα αντισώματα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και καταστροφή των παθογόνων παραγόντων που προκαλούν τις ασθένειες. Εχει παρατηρηθεί ότι το Colostrum αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο προστασίας του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και άλλων περιοχών από πολλές λοιμωξεις. Κλινικές ερευνες έρευνες έδειξαν οτι το colοstrum μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στη πρόληψη και θεραπεία τηςδιάρροιας (εντερίτιδα βοοειδών). 
Μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία με το Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψε ότι το Colostrum που προήλθε από μη ανοσοποιημένες αγελάδες που τρέφονταν στα λιβάδια της Νέας Ζηλανδίας είχε πολύ σημαντική και συγκεκριμένη αντισωματική δραστικότητα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό εν δυνάμει παθογόνων μικροβίων (αιτία ασθενειών). Έχει παρατηρηθεί σε κλινικά πειράματα ότι το βόειο Colostrum παρέχει ασφαλή προστασία σε πολλά ζώα, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου.
Εκτός από τις ανοσοσφαιρίνες το Colostrum περιέχει και άλλους ανοσοποιητικούς παράγοντες που βοηθούν στη καταπολέμηση των ασθενειών και στη προαγωγή της συνολικής υγείας. Στους παράγοντες αυτούς περιέχονται βιοενεργά πεπτίδια, λακτοφερίνη, εκκριτικό συστατικό τρανσφερίνης, λυζόζυμη, λακτοπεροξιδάση, κυτοσίνες, ολιγοσακχαρίνες, σύνθετα λιπίδια και πολλά άλλα. Στο Colostrum περιέχονται ουσίες γνωστές ως "αναπλαστικοί παράγοντες" που βοηθούν να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ή η διαδικασία θεραπείας βοηθώντας έτσι τους αθλητές να προπονούνται σκληρότερα και να αναδομούνται γρηγορότερα.
Προσφάτως ανακοινώθηκε μετά από έρευνες, ότι το Colostrum αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών.
Ένα από αυτά, η Γλουταθιόνη - χαρακτηρίσθηκε ως ro "Απόλυτο Αντιοξειδωτικό". Με αυτή την ιδιότητα η Γλουταθιόνη και οι πρόδρομοί της έχουν σημαντική συμμετοχή στο ρόλο που παίζει το Colostrum στη συνολική υγεία. Η Γλουταθιόνη γνωστή και ως GSH είναι ένα φυσικής προέλευσης πεπτίδιο ή μικροπρωτείνη, που λειτoυργεί ως αντιοξειδωτικό. 
Ο Lίnus Pauling υπήρξε υπέρμαχος των αντιοξειδωτικών και του ιδιαίτερου ρόλου rους στη πρόληψη των ασθενειών και στη συμβολή τους στη συνολική καλή υγεία. Τα αντιοξειδωτικά ως επί το πλείστον είναι ενώσεις φυσικής προέλευσης και έχουν rην ικανότητα να αδρανοποιούν τις ασταθείς "ελεύθερες ρίζες".
Οι ελεύθερες ρίζες όταν είναι ανεξέλεγκτες συνδέονται, τουλάχιστον εν μέρει, με τη πρόκληση ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιακές ασθένειες, εγκεφαλική συμφόρηση και πλημμελής λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών και ιατρικών ερευνών απέδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να περιορίζουν την εξάπλωση ορισμένων ασθενειών.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η Γλουταθιόνη συμβάλει στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη και ελέγχοντας το βάρος.
Έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα ότι τα άμεσα οφέλη από το Colostrum είναι πάρα πολλά σε πολλούς τομείς όπως η καλή γενική κατάσταση υγείας, η πρόληψη ασθενειών, οι καλύτερες επιδόσεις, ο μειωμένος χρόνος θεραπείας, η ταχύτερη ανάρρωση και η καλύτερη ανοσοποιητική προστασία. Τα οφέλη αυτά είναι ολοφάνερα και μπορούν να εξηγηθούν μέσω της βιοχημικής οδού και της δράσης συγκεκριμένων συστατικών που βρίσκονται στο Colostrum. Τα έμμεσα όμως αποτελέσματά του δεν είναι ακόμη σαφή. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι όλα τα υπέροχα στοιχεία που περιέχει το Colostrum συνεργάζονται με τρόπο ώστε να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα ενός εκάστου εξ' αυτών.

CoIostrum & Αθλητικές επιδόσεις
Τα ευεργετικά αποτελέσματα του Colostrum στις αθλητικές επιδόσεις έχουν τεκμηριωθεί με κλινικά πειράματα. Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση
του Colostrum στους αθλητές βελτιώνει την επίδοσή τους στους αγώνες δρόμου, στο άλμα εις ύψος, στην κωπηλασία, στην κολύμβηση και στην ποδηλασία. Έχει επίσης θετικά αποτελέσματα σε περιόδους σκληρής προπόνησης και ενισχύει την ικανότητα παραγωγής σωματικού έργου.
Πολύ μεγάλης σημασίας επίσης είναι το γεγονός ότι αθλητές οι οποίοι έλαβαν Colostrum παρουσίασαν υψηλά ποσοστά αντοχής. Έτρεχαν πιο γρήγορα, πραγματοποιούσαν υψηλότερα και μακρύτερα άλματα, κωπηλατούσαν και ποδηλατούσαν γρηγορότερα. Επί πλέον παρατηρήθηκε ότι απαιτείτο λιγότερος χρόνος για την αναδόμηση/αποκατάσταση του οργανισμού τους σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε λάβει Colostrum.
Έρευνα σχετική με την επίδραση του βοείου Colostrum στη σύσταση του σώματος σε συνδυασμό με την εκγύμναση απεκάλυψε ότι στα άτομα της ομάδας Colostrum παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της σωματικής μάζας χωρίς λίπος, σε σύγκριση με την ομάδα πού δεν είχε λάβει Colostrum. 
Ειτομένως τα αποτελέσματα στους αθλητές είναι εμφανή: το Colostrum αυξάνει την σωματική μάζα χωρίς λίπος, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, αυξάνει την αντοχή όπως επίσης και την ταχύτητα. Για τους αθλητές αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι μπορούν να αυξήσουν την ένταση της προπόνησης καθώς και τη χρονική διάρκεια αυτής, να αναδομούνται πιο γρήγορα και ως εκ τούτου να βελτιώνουν τις αθλητικές τους επιδόσεις.
πώς λειτουργεί το cοlostrum;
Έχει αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι και το γάλα και το Colostrum περιέχουν πεπτιδιακούς αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάπτυξη και μίτωση των κυπάρων των θηλαστικών. Όμως, η πιο σημαντική δραστηριότητα των παραγόντων ανάπτυξης επικεντρώνεται χαρακτηριστικά στο στάδιο colostral.
Ορισμένοι παράγοντες ανάπτυξης στο βόειο Colostrum έχουν ήδη περιγραφεί όπως μεταξύ άλλων ο Παράγων Ανάπτυξης Ινσουλίνης (IGF-1, IGF-2 και -3N:IGF-1), ο Μεταπλαστικός Παράγων Ανάπτυξης (TGF-81 και TGF¬82), και ο Επιδερμικός Παράγων Ανάπτυξης (EGF).
Ο Παράγων Ανάπτυξης Ινσουλίνης 1 (TGF-1) περιέχεται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στο Colostrum και η αξία του έγκειται κυρίως στις αθλητικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, ο παράγων ανάπτυξης αυτός μεσολαβεί στην ανάπτυξη ή στα αποτελέσματα του μεταβολισμού της Αυξητικής Ορμόνης.
Σε μοριακό επίπεδο το IGF-1 βοηθά στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των κυπάρων των οστών και των μυών, όπως επίσης βοηθά στην ενδυνάμωσή τους.
Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λήψη βοείου Colostrum βοηθά και ενισχύει τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από σωματικές ασκήσεις ή κοπιώδεις προσπάθειες. Επομένως παρέχει τη δυνατότητα για σκληρή προπόνηση και γρήγορη αποκατάσταση. 
Επιπλέον μελέτες έδειξαν ότι το βόειο Colostrum επιδρά θετικά στη μέγιστη παραγωγή ενέργειας: βελτιώνει τις επιδόσεις στο άλμα εις ύψος όπως επίσης και στην κωπηλασία σε κορυφαίες γυναίκες κωπηλάτες.

Βελτιώνει την αποκατάσταση του οργανισμού
Η σωματική άσκηση και η προπόνηση προκαλούν μυϊκούς τραυματισμούς. Η αποκατάσταση από αυτούς τους τραυματισμούς είναι απαραίτητη διαφορετικά η περαιτέρω προσπάθεια άσκησης θα είναι περιορισμένη.
Έχει αποδειχθεί ότι το βόειο Colostrum βοηθά στην διαδικασία αποκατάστασης. Κατά την διάρκεια εργαστηριακών ερευνών παρατηρήθηκε ότι το IGF-1 μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας μέχρι και 15% και στη μυϊκή δύναμη κατά 14%.
ποσοστά αντοχής
Το οξειδωτικό στρες που προέρχεται από τη προπόνηση και την άσκηση συμβάλει στη μυϊκή κόπωση. Έχει αποδειχθεί ότι η Γλουταθιόνη και τα δομικά υλικά αυτής, που περιέχονται στο Colostrum, αυξάνουν την ικανότητα άσκησης πριν εμφανισθεί η κόπωση. Υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν
σημαντικό ρόλο στους μυϊκούς τραυματισμούς και στις φλεγμονές.
Η Γλουταθιόνη είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και με την ιδιότητα αυτή ένας πανίσχυρος εξολοθρευτής των ελευθέρων ριζών.
Σε έρευνα μεταξύ σκιέρ Ολυμπιακών αγώνων παρατηρήθηκε ότι οι αθλητές στους οποίους χορηγήθηκε Colostrum παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κόπωσης και καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αθλητές στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί Colostrum αλλά placebo.
Η Κρεατινοκινάση είναι ένα ζωτικής σημασίας ένζυμο το οποίο εμπλέκεται στο μεταβολισμό των μυών και έχει παρατηρηθεί ότι είναι δείκτης της φθοράς των μυϊκών κυπάρων. 
Υψηλά επίπεδα κυκλοφορούσης (στο αίμα) κρεατίνης συνδέονται συχνά με μυϊκούς τραυματισμούς. Στη μελέτη αυτή οι αθλητές, στους οποίους χορηγήθηκε Colostrum, είχαν μετά από άσκηση το μισό περίπου επίπεδο κυκλοφορούσης κρεατίνης σε σχέση με την συγκρινόμενη ομάδα.
επισπεύδει τη θεραπεία
Ο Αναπλαστικός Παράγων Ανάπτυξης (TGF) και ο Επιδερμικός Παράγων Ανάπτυξης (EGF) οι οποίοι βρίσκονται επίσης στο Colostrum σε σημαντικά υψηλές ποσότητες βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών και την επούλωση των τραυμάτων.
Πεπτικές ανωμαλίες σχετίζονται και αποδίδονται σε στρές, φάρμακα, μολυσματικούςπαράγοντες, διατροφή, και στη περίπτωση των αθλητών - στην υπερβολική προπόνηση.
Η χρήση βοείου Colostrum έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην θεραπεία γαστρεντερικών ανωμαλιών οι οποίες προκαλούνται από τη χρήση ασπιρίνης και άλλων
μη¬στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAID).
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Οι φλεγμονές έχουν άμεση σχέση με την έντονη σωματική προσπάθεια και την επίπονη άσκηση.
Αν και τυπικά οι φλεγμονές επικεντρώνονται στις αρθρώσεις, εν τούτοις παρατηρούνται και στο πεπτικό σύστημα.
Στο Colostrum και στο γάλα υπάρχουν δύο κύρια μόρια (πρωτείνες) τα οποία ενεργούν ως φυσικοί αντίφλεγμονώδεις παράγοντες: η Λακτοφερίνη και το Εκκριτικό Συστατικό του εκκριτικού μορίου IgA. Και οι δύο αυτές πρωτείνες ευρίσκονται σε αφθονία στο βόειο Colostrum.
Η φλεγμονή είναι ένα περιστατικό τοπικού χαρακτήρα, μία αντίδραση δηλαδή σε τραυματισμό, ή σε μία εισβολή ξένων ουσιών (παθογόνων), ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε εσωτερικά παραγόμενες ουσίες (ρευματοειδής αρθρίτιδα). Είναι μία προστατευτική προσαρμογή που χρησιμεύει στην απομόνωση, καταστροφή και απαλλαγή της μολυσμένης περιοχής από τον επιβλαβή παράγοντα και τον τραυματισμένο ιστό.
Οι Προσταγλανδίνες (PG) και οι Λευκοτριένες (LΤ) παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της φλεγμονής αυξάνοντας την αγγειακή διαπερατότητα με τη μεσο¬λάβηση της lσταμίνης. Η δράση αυτή είναι η βασική αιτίατης ενόχλησης που προκαλεί η φλεγμονή.
Τα κοινά αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα όπως τα κορτικοστεροϊδή, η ασπιρίνη και η ινδομετασίνη εμποδίζουν τη σύνθεση του PG και του LΤ. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος αν όχι όλο της αντιφλογιστικής δράσης των στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAID) ενεργεί εμποδίζοντας τη σύνθεση προσταγλανδινών.
Η αντίφλεγμονώδης δράση της ασπιρίνης και της ινδομετασίνης είναι αποτέλεσμα της παρεμπόδισης της cyclooxygenace, ενώ αυτή των κορτικοστεροειδών πιστεύεται ότι εμποδίζει την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τα φωσφολιπίδια, είτε εμποδίζοντας τη φωσφολιπάση Α2 είτε παρεμβαίνοντας στην απελευθέρωση μεμβρανικών φωσφολιπιδίων.
Έχει παρατηρηθεί σε έρευνες ίν vitro ότι το εκκριτικό συστατικό του εκκριτικού IgA εμποδίζει τη δράση της φωσφολιπάσης Α2 και κατ' επέκταση τη σύνθεση προσταδενών και λευκοτριενών περιορίζοντας την απελευθέρωση αραχιδονικού οξέως. Το γεγονός ότι το Colostrum είναι φυσική τροφή η οποία δεν έχει αντενδείξεις ή αρνητικές παρενέργειες σημαίνει ότι είναι ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τη καταπολέμηση των φλεγμονών.
Οι παρενέργειες που προκαλούν ορισμένοι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες περιορίζουν το εύρος της χρήσης τους. 
Στην περίπτωση των κορτικοστεροειδών οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν την αύξηση της πίεσης, τη παρακράτηση υγρών και αλάτων, την αυξημένη έκκριση ασβεστίου και καλίου, γαστρικές διαταραχές και πιθανόν έλκος του στομάχου. 
Επί πλέον, η χρήση αυτών των ενώσεων μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του διαβήτη mellίtus.
Οι μη-στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις ενώσεις (σαλικυλίτες) είναι συνθετικές βιοχημικές ουσίες οι οποίες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικές. Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από αυτές τις ουσίες περιλαμβάνουν γαστρικές διαταραχές, γαστρικές αιμορραγίες, παρατεταμένη διάρκεια θρομβώσεων και βλάβη του ύπατος.
Παρότι ο αριθμός των διαφόρων αντίφλεγμονωδών ουσιών είναι πολύ μεγάλος, το ίδιο μεγάλος είναι και ο αριθμός των πιθανών παρενεργειών και των δυσμενών αντιδράσεων που σχετίζονται με αυτές τις ενώσεις. Από αυτήν την άποψη, έχει παρατηρηθεί ότι το Colostrum παρέχει άμεσα οφέλη.
Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDS) αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο στη θεραπεία των φλεγμονών αλλά δυστυχώς προκαλούν γαστρπτκές βλάβες. Το Colostrum έχει παρατηρηθεί ότι παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα στη πρόληψη και θεραπεία των γαστροεντερlκών βλαβών τις οποίες προκαλούν τα NSAIDS.
Έχει παρατηρηθεί επί πλέον ότι το Colostrum επιδρά θετικά στη θεραπεία όχι μόνον περιπτώσεων έλκους αλλά και σε πολλές ασθένειες

τροφικό συμπλήρωμα
Έχει αναφερθεί προσφάτως ότι για τους κορυφαίους αθλητές επιπέδου Ολυμπιακών αγώνων η παρέκκλιση στις επιδόσεις τους έστω και σε ένα τόσο μικρό ποσοστό όσο αυτό του 1 % μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη ή στην ήττα.
Το Colostrum σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και προπόνηση μπορεί να αποτελέσει εκείνο το επί πλέον εργαλείο για να βοηθήσει τους αθλητές να αποδώσουν καλύτερα αλλά και να είναι επίσης πιο υγιείς.
Μία πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ μεταξύ 463 προπονητών διαφόρων αθλημάτων απεκάλυψε ότι το 87% πιστεύει ότι "Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για τη βελτίωση των επιδόσεων".
Ανεφέρθη επίσης ότι περίπου 80% των προπονητών παρείχε συμβουλές στους αθλητές σε θέματα διατροφής και ένα 40% πρότεινε συγκεκριμένα προϊόντα.
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι εδώ και πολύ καιρό -άρρηκτα συνδεδεμένα με τον αθλητισμό και τις αθλητικές επιδόσεις.
Όλο και περισσότερες έρευνες και κλινικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του Colostrum αποδεικνύουν ότι το συμπλήρωμα Colostrum αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Tο Colostrum και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Το Colostrum είναι μία απολύτως φυσική ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως τροφή εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Όλα τα συστατικά του Colostrum περιέχονται στο γάλα, όμως σε πολύ μικρότερα επίπεδα.

Με αυτή την ιδιότητα το Colostrum έχει χαρακτηρισθεί από τη ΔΟΕ ως ένα "δυνατό γάλα" και η ΔΟΕ δεν θεωρεί ότι το Colostrum αποτελεί απαγορευμένη ουσία.
Επί πλέον το βόειο συμπλήρωμα Colostrum δεν ευρίσκεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών της ΔΟΕ ή άλλων αθλητικών ομοσπονδιών.

το ασφαλές του CoLostrum

Κλινικά πειράματα έχουν αποδείξει εδώ και πολύ καιρό την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του Colostrum στους ανθρώπους και στα ζώα.
Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Colostrum ή προϊόντων τα οποία παράγονται από Colostrum τα οποία διατίθενται στην αγορά και είναι καταχωρημένα για θεραπευτική χρήση. 
Δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις στη χρήση βοείου Colostrum στους αθλητές.
Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, άτομα τα οποία είναι σε εγκυμοσύνη, σε περίοδο θηλασμού ή έχουν δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

*Στάθης Στασής καθηγητής φυσικής αγωγής MBA, προπονητής στίβου, e-mail: gold721@gmail.com

No comments: