Friday, November 15, 2013

Υπερτριγλυκεριδαιμία

124AEDAW

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;
Τα τριγλυκερίδια είναι λιπίδια, τα οποία ο οργανισμός μας λαμβάνει κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Μερικά τριγλυκερίδια συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ άλλα αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό ή κυκλοφορούν στο αίμα.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων;
Η ταξινόμηση των υπερτριγλυκεριδαιμιών φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων πάνω από το επίπεδο των 150 mg/dL.
Φυσιολογικά
<150 div="" dl="" mg="" nbsp="">
Οριακή Αύξηση
150-199 mg/dL
Υπερτριγλυκεριδαιμία
200-499 mg/dL
Βαριά Υπερτριγλυκεριδαιμία
>500 mg/dL
Τι μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια του αίματος;
·         Τρόπος ζωής: Έλλειψη σωματικής άσκησης, αυξημένο σωματικό βάρος, κάπνισμα, παράλειψη γευμάτων, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε ένα γεύμα.
·    Διαιτητικοί Παράγοντες: Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και υδρογονωμένων λιπαρών, ζάχαρης, υδατανθράκων και θερμίδων.
·    Ιατρικό Ιστορικό: Μη καλά ρυθμισμένος διαβήτης, ινσουλινοαντίσταση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νεφρική ανεπάρκεια, οικογενειακό ιστορικό υπερτριγλυκεριδαιμίας. Επίσης, μερικά φάρμακα μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Ποια φαγητά μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μου;
·         ΑλκοόλΜπύρα,  κρασί, αλκοολούχα ποτά με μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλ, λικέρ.
·  ΥδατάνθρακεςΨωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, πίτσα, κουλούρια, ποπ κόρν, πατατάκια, δημητριακά. Διαλέξτε μικρές ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια αντί αυτών των τροφίμων.
·  Ζάχαρη: Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζαχαρωτά, κέικ, τούρτα, πάστες, παγωτό, κρουασάν, φρουτοχυμοί με ζάχαρη, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, γιαούρτια με ζάχαρη, δημητριακά με ζάχαρη, μπάρες δημητριακών.
·  Κορεσμένα ΛίπηΖωικό λίπος, βούτυρο, λαρδί, τηγανητά φαγητά, πλήρες γάλα, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά, λιπαρά κρέατα και έτοιμα φαγητά τύπου fastfood.
·        Trans λιπαρά: Υδρογονωμένα λίπη που βρίσκονται στις μαργαρίνες, στα περισσότερα τηγανητά φαγητά, fast food και έτοιμα γλυκίσματα όπως είναι τα μπισκότα, κέικ, πάστες, κράκερ κλπ.
Τι να διαλέξω να φάω ώστε να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μου;
·   Φρούτα: Διαλέξτε φρούτα που είναι της εποχής. Επίσης, καλή επιλογή είναι τα φρούτα σε κονσέρβες που διατηρούνται στο φυσικό τους χυμό, και όχι σε σιρόπι από ζάχαρη, αφού ξεπλυθούν με νερό. Αποφύγετε τους χυμούς φρούτων, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
·  Λαχανικά: Καταναλώστε τουλάχιστον 3 ή περισσότερα φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών.
·       Πρωτεΐνη: Επιλέξτε άπαχα κρέατα, πουλερικά χωρίς την πέτσα, αβγά (2-3 αβγά την βδομάδα), όσπρια. Καταναλώστε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα, εκ των οποίων το ένα γεύμα να είναι κάποιο λιπαρό ψάρι όπως ο τόνος, σολομός, σαρδέλες, γαύρος, καλαμαράκια, γαρίδες.
·     Γαλακτοκομικά: Χρησιμοποιήστε 0% ή 1,5% γάλα, καθώς και γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
·        Λίπη: Προτιμήστε την κατανάλωση ελαιολάδου και όχι βουτύρου και μαργαρίνης. Καλές πηγές λίπους είναι επίσης οι ελιές, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.
·         Προϊόντα χωρίς ζάχαρη: Σόδα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
Επιπλέον Συμβουλές
·         Καταναλώστε 3 κύρια γεύματα και 2-3 σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα καλό σνακ είναι ένα φρούτο ή ένα μικρό τοστ (ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά) ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι 2%.
·         Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Οι μορφές άσκησης, που κυρίως θα σας ωφελήσουν, είναι το έντονο περπάτημα, το τρέξιμο, το τζόκιν, το ποδήλατο ή η κολύμβηση. Βάλτε στόχο να ασκήστε 5 φορές την βδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά.
·     Χάστε βάρος εάν έχετε παραπάνω κιλά. 5-10 κιλά μπορούν να επιφέρουν μεγάλη αλλαγή στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας. Για να το επιτύχετε αυτό, προσπαθήστε να συνδυάσετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
·     Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα λαδερά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
·         Αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα.
·         Ρυθμίστε τα επίπεδα σακχάρου σας, εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη.
·         Διακόψτε το κάπνισμα.
·       Αναζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας, σε συνεργασία με τον διαιτολόγο, για τη σωστή ρύθμιση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων του αίματος.
Κρίκη Σταυρούλα    Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.