Saturday, November 09, 2013

Επιστήμονες βρήκαν τον «μανδύα αορατότητας» του HIV

hiv-manduas-aoratotitas-107718
Επιστήμονες βρήκαν τον «μανδύα αορατότητας» του HIV – Μεγάλη ανακάλυψη
Έναν μανδύα αορατότητας που βοηθά τον ιό του AIDS να παραμείνει απαρατήρητος στα ανθρώπινα κύτταρα και να αναπαραχθεί χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι, δοκιμάζοντας ένα πειραματικό φάρμακο σε εργαστηριακά κύτταρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεσκεπάσουν τον ιό HIV από τον μανδύα αορατότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της μόλυνσης, καθώς διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού σε κάθε κύτταρο που ανιχνεύει τα βακτήρια και τους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.
Με την πυροδότηση του συναγερμού το κύτταρο ενεργοποιεί μια αντι-ιική αντίδραση και ενημερώνει τα διπλανά κύτταρα, τα οποία κάνουν το ίδιο με τη σειρά τους.
Ωστόσο ο Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) προσβάλλει τα ζωτικά λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος και καταφέρνει να παραμείνει απαρατήρητος και να αναπαραχθεί πριν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός του οργανισμού.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες εντόπισαν δυο μόρια στα ανθρώπινα κύτταρα τα οποία στρατολογούνται από τον ιό HIV μετά τη μόλυνση για να τον θωρακίσουν και να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση του συναγερμού του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές δοκίμασαν ένα πειραματικό φάρμακο που βασίζεται στην κυκλοσπορίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για να εμποδίσει την απόρριψη οργάνων στις μεταμοσχεύσεις.Έτσι, κατάφεραν να εμποδίσουν τα δυο μόρια να λειτουργήσουν ως μανδύας αορατότητας για τον HIV, καθιστώντας αδύνατη την αλληλεπίδραση του ιού με το κύτταρο ξενιστή.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση διαφέρει από τις υφιστάμενες μεθόδους για την καταπολέμηση του HIV, καθώς παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι στον ιό.
«Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τροποποιημένη έκδοση του φαρμάκου, εμποδίζοντας τα δυο μόρια να λειτουργήσουν ως μανδύας, χωρίς όμως να καταστείλουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού Wellcome Trust που συγχρηματοδότησε τη μελέτη.
«Ο HIV είναι ειδήμων στο να κρύβεται από τις φυσικές άμυνες του σώματος, γι αυτό και είναι τόσο επικίνδυνος», δήλωσε ο Greg Towers, επικεφαλής της μελέτης.
«Τώρα ανακαλύψαμε τον μανδύα αορατότητας του ιού και μάθαμε πώς να τον ξεσκεπάζουμε, δηλαδή βρήκαμε μια αδυναμία η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες θεραπείες κατά του AIDS», προσέθεσε.
Περίπου 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει προκαλέσει περισσότερους από 25 εκατομμύρια θανάτους από το 1980 που εμφανίστηκε το AIDS.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
econews