Friday, August 09, 2019

ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ ο παρεξηγημένος φίλος μας

image 10489
Γεια σου. Είμαι το παχύ έντερο σου. Θα ήθελα να σου πω μερικά πράγματα για μένα για να γνωριστούμε καλύτερα

Βρίσκομαι μέσα στην κοιλιά σου. Πριν από μένα είναι το αδερφάκι μου το λεπτό έντερο και μετά από μένα είναι ο πρωκτός. Έχω μήκος περίπου 1,5 μέτρο. Σε άλλους ανθρώπους είμαι μεγαλύτερο και σε άλλους μικρότερο.

Για να μπορούν να με περιγράφουν καλύτερα με έχουν χωρίσει σε κάποια τμήματα. Στην αρχή είναι το τυφλό, μετά το ανιόν, έπειτα το εγκάρσιο, μετά το κατιόν, ακολουθεί το σιγμοειδές και μετά το ορθό.

Μπορεί να μη σου αρέσει να μιλάς για μένα, όμως πρέπει να ξέρεις πως είμαι ένα πολύ σημαντικό όργανο και ας μη με προσέχεις πάντα όπως πρέπει.

Πρώτα όμως πρέπει να σου πω τι κάνω. Ότι είναι μέσα στο λεπτό έντερο έρχεται μετά σε μένα. Και είναι σε πολύ ρευστή μορφή. Η βασική μου λειτουργία είναι να απορροφήσω το νερό από αυτό το χυλό και να δημιουργήσω τα κόπρανα. Εκτός από το νερό απορροφώ και μερικά θρεπτικά συστατικά ιδίως στο πρώτο τμήμα μου. Και μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η απορρόφηση του νερού, γιατί όταν αρρωστήσω και δεν μπορώ να απορροφήσω το νερό , έχεις πολλές διάρροιες, μερικές φορές τόσες πολλές που κινδυνεύεις από σοβαρή αφυδάτωση.

Μια άλλη λειτουργία μου είναι η άμυνα του οργανισμού σου. Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα όργανα που σχετίζονται με την προστασία σου από τις αρρώστιες, αλλά έχω και εγώ να κάνω λίγη δουλίτσα εδώ πέρα.

Είναι σημαντικό να ξέρεις πως μέσα μου υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια. Μην ακούς μικρόβια και φοβάσαι, είναι απαραίτητο να υπάρχουν. Τα μικρόβιά μου τα λέμε εντερική χλωρίδα. Και για να καταλάβεις πόσα πολλά είναι θα σου πω πως υπάρχουν τουλάχιστον 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων που είναι φυσιολογικά στο έντερο και σε κάθε κυβικό εκατοστό κοπράνων υπάρχουν 100.000.000.000 μικρόβια. Σε άλλους είναι περισσότερα και σε άλλους λιγότερα και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Και αυτά κάνουν πολύ σημαντική δουλειά. Αρχικά αυτά εμποδίζουν να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες. Αυτό μπορείς να το καταλάβεις πολύ εύκολα αν θυμηθείς πως όταν παίρνεις αντιβίωση σου λέει ο γιατρός να έχεις το νου σου μήπως κάνεις διάρροιες. Ξέρεις γιατί γίνεται αυτό;
Όταν παίρνεις αντιβίωση σκοτώνεις και μερικά από τα καλά μικροβιάκια του εντέρου και έτσι αναπτύσσονται τα βλαβερά μικρόβια που προκαλούν διάρροιες.

Τα καλά μικρόβια του εντέρου προστατεύουν το έντερο και εμποδίζουν βλαβερές ουσίες να περάσουν στο σώμα σου. Το τοίχωμα του εντέρου έχει διάφορα στρώματα. Το εσωτερικό λέγεται βλεννογόνος. Όταν είμαι καλά, ο βλεννογόνος μου είναι ισχυρός και δεν αφήνει τίποτε να περάσει μέσα και να μπει στο αίμα και να σε αρρωστήσει. Όταν όμως δεν είμαι καλά τότε ο βλεννογόνος έχει φλεγμονή και γίνομαι πολύ ευαίσθητος. Τότε μπορεί να περάσει κάτι μέσα στο αίμα σου και να προκαλέσει αρρώστια από διάφορα όργανα.

Ξέρεις ότι βοηθάω στη λειτουργία του μεταβολισμού σου; Αυτό το κάνω επειδή τα μικρόβιά μου μπορούν να διασπούν ορισμένους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, αλλά και να μεταβολίζουν φάρμακα και κάποιες χημικές ουσίες. Δε θα μπορούσες να χωνέψεις καλά αν δε δούλευα εγώ σωστά!

Βλέπεις λοιπόν πόσο σημαντικό όργανο είμαι; Μπορείς να ζήσεις βέβαια χωρίς εμένα, αλλά θα έχεις προβλήματα να το ξέρεις. Για αυτό πρέπει να με προσέχεις και να με αγαπάς, όπως πρέπει να κάνεις με όλο τον οργανισμό σου.

Και τι μπορείς να κάνεις;

Θα σου πω μερικά πραγματάκια που είναι πολύ σημαντικά:

Πρώτα από όλα, μην παίρνεις αντιβίωση χωρίς πραγματικά να υπάρχει λόγος. Μου κάνεις ζημιά και μετά αργώ πολύ να συνέλθω…μη παραπονιέσαι όμως μετά αν κάνεις του κεφαλιού σου…

Μου χρειάζονται φυτικές ίνες για να λειτουργώ καλύτερα και να μπορείς να πηγαίνεις στην τουαλέτα με ηρεμία. Να ξέρεις πως βοηθάει να έχεις λυγισμένα τα πόδια σου όταν ενεργείσαι ή να πατάς σε ένα σκαμπό. Έτσι αλλάζω θέση και αδειάζω καλύτερα.

Άμα ματώσω θέλω να με πας να με εξετάσουν. Ο γιατρός με βλέπει με ένα μηχάνημα που έχει κάμερα, μπαίνει μέσα μου και παρατηρεί αν έχω κάποιο πρόβλημα.
Η εξέταση αυτή λέγεται κολονοσκόπηση. Δε με πονάει. Μη με αμελείς, γιατί αν έχω κάτι σοβαρό μπορεί να μη μπορέσω να γίνω καλά ποτέ.

Άμα τα κακά που θα βγάλω είναι κόκκινα, μαύρα ή άσπρα τρέξε να ψάξεις τι συμβαίνει. Δε θα πονάς αλλά κάτι έχεις. Μη κάνεις τα στραβά μάτια όπως κάνουν κάποιοι και μετά …. άστα!

Άμα θέλω να αδειάσω μη με καταπιέζεις πολύ ώρα, μου δημιουργείς πρόβλημα. Και επειδή δε μου δίνεις σημασία θα σε πονέσω για να καταλάβεις πως δεν είμαι καλά. Να το ξέρεις, δε θα σου χαριστώ!

Ο καπνός από το τσιγάρο σου με χαλάει. Με κάνει να κουνιέμαι πιο γρήγορα και δε θέλω. Αλλά άμα εσένα δε σε ενοχλεί σιγά μη με ακούσεις….σε αυτό κανείς δε μου δίνει σημασία….δυστυχώς!

Ξέρεις τι με χαλάει πολύ; Η κακή σου ψυχολογία. Και όταν εσύ δεν το καταλαβαίνεις πως δεν είσαι καλά, εγώ το νοιώθω. Και αρχίζω και πονάω, να φουσκώνω, να πρήζομαι, να στουμπώνω, ή να κουνιέμαι γρήγορα και να κάνω διάρροιες. Μη μου το κάνεις αυτό. Αν βλέπεις πως κάτι δε κάνω σωστά δώσε μου λιγάκι σημασία και μη νομίζεις πως επειδή έχω μικρόβια είμαι και βρώμικο! Να με ακούς όταν διαμαρτύρομαι, δε σε ενοχλώ για πλάκα, κάτι έχω. Και αν δεν έχω εγώ κάτι, έχεις εσύ και μου το μεταδίδεις. Μη με βασανίζεις, δε το αξίζω! Να ξέρεις πως είμαι ο συναισθηματικός σου εγκέφαλος!

Με αγάπη

Το παχύ σου έντερο…

Βασιλική Αρβανίτη Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

No comments: