Saturday, February 24, 2007

Ηπατίτιδα C. Τρόποι μετάδοσης και εξέλιξη

Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1989.
σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ηπατος περισσότεροι από 250000 Ελληνες πάσχουν από την ηπατίτιδα αυτής της μορφής, πολλοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν, καθώς η νόσος μπορεί να εξελίσσεται για χρόνια παραμένοντας ασυμπτωματική.
Οι φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον ΠΟΥ ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι μετά το 2010 πιστεύεται ότι θα είναι περισσότεροι από αυτούς που οφείλονται στο AIDS, καθώς αναμένονται αύξηση των κρουσμάτων κιρρώσεων και καρκίνου του ήπατος. αυτός είναι και ο λόγος που η Ηπατίτιδα C έχει ανακηρυχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Από τα μέσα της δεκαετίας 70 υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του ιού, καθώς είχα παρατηρηθεί, ότι μεταγγιζόμενοι ασθενείς εμφάνιζαν μιά μορφή ηπατίτιδας, που δεν οφειλόταν στους γνωστούς μέχρι τότε ιούς Α και Β. (την ονόμαζαν μάλιστα non-A, non-B)
Το 1989 απομονώθηκε για πρώτη φορά το RNA του ιού, ο οποίος εμφανίζει 6 διαφορετικούς γονότυπους, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει πολλές υποομάδες, γεγονός που δυσκολεύει πολύ και την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου. στην Ελλάδα απαντάται κυριώς ο γονότυπος 4.
Ο ιός είναι σφαιρικός περιβάλλεται από κάψα, περιέχει RNA μονής αλύσεως, που έχει μήκος 9600 νουκλεοτίδια. προσβάλλει τα ηπατικά κύτταρα και πιθανώς τα Β λεμφοκύτταρα και πριοκαλεί ειδική ανοσολογική απάντηση μέσω των Τ λεμφοκυττάρων. Στούς περισσότερους ασθενείς παρατηρείται εμμένουσα ιαιμία, που συνοδεύεται από διαφόρου βαθμού φλεγμονή και ίνωση του ήπατος. Σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C το 50% των ηπατικών κυττάρων μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Τρόποι μετάδοσης
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 1990 οπότε καθιερώθηκε και ο σχετικός έλεγχος στις μονάδες αιμοδοσίας, η κύρια μετάδοση θεωρούνταν η μετάγγιση μολυσμένου αίματος και των παραγώγων αυτού. Σήμερα η κύριοι τρόποι μετάδοσης θεωρούνται:
  • Η από κοινού χρήση εξαρτημάτων για την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών. Είναι ο πιό συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης, καθώς το 80% των χρηστών, σύμφωνα με τις έρευνες, πάσχουν από την νόσο.
  • Η χρήση μή αποστειρωμένων εργαλείων τατουάζ και piercing
  • Η κοινή χρήση ατομικών ειδών όπως είναι οι ξυριστικές μηχανές και οι οδοντόβουρτσες.
  • Μολύνσεις από συμβάματα κατά την εκτέλεση ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων.
  • πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και ομοφυλοφιλικές σχέσεις.Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β ο κίνδυνος μετάδοσης από σύντροφο σε σύντροφο είναι πολύ μικρότερος σε ετεροφυλικά ζευγάρια αλλά σταθερής σχέσης.
  • Χρήση κοκαίνης μέσω κοινών εργαλείων εισπνοής
  • Κάθετη μετάδοση από την μητέρα στο παιδί. Ο κίνδυνος ανέρχεται στο 2-7% αλλά αυξάνεται (άνω του 20%) όταν το ιικό φορτίο είναι υψηλό ή συνυπάρχει μόλυνση από HIV.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι αρκετά συχνά (άνω του 10%) οι ασθενείς δεν ανήκουν σε κάποια από τις πιό πάνω περιπτώσεις υψηλού κινδύνου.

Η εξέλιξη της νόσου.
Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 15 μέρες έως 6 μήνες και ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών παραμένουν ασυμπτωματικοί, ή παρουσιάζουν ήπια μή χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως αίσθημα κοπώσεως, ναυτία κλπ. Ενα μόνο μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανίσει ίκτερο.
Το 60-80% των ασθενών θα εμφανίσει χρόνια ηπατίτιδα σε 2-3 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη. Οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν ασυμπτωματικοί, ένα όμως ποσοστό 20% θα εμφανίσει κίρρωση του ήπατος μετά από 20 περίπου χρόνια,ενώ επταπλασιάζεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, γεγονότα που αποτελούν και την συχνότερη αιτία θανάτου από την λοίμωξη HCV.
Ο κίνδυνος πρόκλησης βλαβών στο ήπαρ είναι ιδιαίτερα αυξημένος όταν :
Εχουμε επαναμολύνσεις από διαφορετικά στελέχη του ιού
Γίνεται κατάχρηση αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Υπάρχει ταυτόχρονη μόλυνση από διάφορους άλλους ιούς, όπως αυτού της ηπατίτιδας Β ή του ιού του AIDS.

Λόγω του ότι επιδημιολογικά η εξάπλωση και τα αποτελέσματα του ιού δεν έχουν ακόμα μελετηθεί πλήρως λόγω της πρόσφατης ανακάλυψής του, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση από τους δημόσιους υγειονομικούς φορείς, καθώς η ασυμπτωματικότητά του που τον χαρακτηρίζει τον καθιστά ακόμα πιό επικίνδυνο αφού πολλοί φορείς δεν τον αντιλαμβάνονται έγκαιρα, και μπορεί να συνεχίζουν έναν τρόπο ζωής που επιβαρύνει κι άλλο την οργανική τους κατάσταση.
Η έγκαιρη διάγνωση, βοηθά στην πιό αποτελεσματική θεραπεία ή οποία μπορεί να είναι οριστική στο 50-60% των περιπτώσεων.
Η θεραπεία είναι συνδυασμός υποδόριας χορήγησης ιντερφερόνης-peg με αντιικό φάρμακο, συνηθέστερα το Ribavirin, για διάστημα όχι λιγότερο των 6 μήνων έως χρόνου, μέχρι ολικού μηδενισμού του ιικού φορτιόυ στο αίμα του ασθενούς.

άρθρο του περιοδικού 30 μέρες φαρμακευτικά

229 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 229 of 229
Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε .. Οι πιθανότητες ειναι παρα που μικρές εως ελάχιστες . Πάλι ομως μια εξέταση θα σε κανει να ησυχάσεις . Ο φίλος σου μπορει να ειναι απλα φορέας αντισωμάτων και να μην εχει ενεργα στελέχη ιού στο αίμα του . Το εχει κοιτάξει αυτο ? γιατι αν εχει θετικό ιικο φορτίο χρήζει της κατάλληλης θεραπείας .
Www.epsilonglobal.strikingly.com

Anonymous said...

Για σάς έχω την ηπατίτιδα C εδώ και 5 χρονιά είμαι σε πρόγραμμα βουπρενορφινης 4 χρόνια μεσα σε αυτό το διάστημα έχω κάνει 2 παιδιά και δεν τα έχω κολλήσει ούτε την γυναίκα μου.μου έχουν δόση την θεραπεία αλλά φοβάμαι να την κάνω λόγω τον στερητικον .πόσο χρόνο έχω να την κάνω

Anonymous said...

Για σάς έχω την ηπατίτιδα C εδώ και 5 χρονιά είμαι σε πρόγραμμα βουπρενορφινης 4 χρόνια μεσα σε αυτό το διάστημα έχω κάνει 2 παιδιά και δεν τα έχω κολλήσει ούτε την γυναίκα μου.μου έχουν δόση την θεραπεία αλλά φοβάμαι να την κάνω λόγω τον στερητικον .πόσο χρόνο έχω να την κάνω

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητέ φίλε , καταρχήν συγχαρητήρια για τον αγώνα που κανεις για το προσωπικο σου θέμα αλλα και για την αρχη στη ζωη σου με την οικογένεια σου. Πρώτον μη φοβάσαι ιδιαίτερα , η ηπατίτιδα c οπως αναφέρω και στην ανάρτηση μου δεν θεωρείται σεξαυαλικως μεταδιδόμενο νόσημα , οπως πχ η Β . Η πιθανότητα μετάδοσης με αυτόν τον τροπο δεν ξεπερνάει το 2% . Βέβαια καλα ειναι να περνεις τις προφυλάξεις για να μην εχεις και το άγχος , οχι για καποιο λόγο .
Δεύτερον απο οτι καταλαβαίνω εισαι σε προγράμμα παρακολούθησης και για το πρόβλημα σου αλλα και παρακολουθείσαι και απο ηπατολόγο .
Συνεπώς αν η κατάσταση της ηπατίτιδας σου ειναι υπο έλεγχο , και εννοω τους δείκτες και το ιικο φορτίο στο αίμα σου ειναι σε αποδεκτά επίπεδα ( PCR) τότε προτεραιότητα για μενα ειναι η θεραπεία σου απο το πρόβλημα σου και μετα οταν θα νιώθεις ελεύθερος ασχολείσαι και με το αλλο .
Πεντε χρονια ειναι αρκετα και αν η ηπατίτιδα σου είχε κανει οξεία ηπατικο επεισόδιο θα στο είχε κανει ηδη . Οποτε αν αυτη τη στιγμη ο ιός ειναι ενεργός ( πραγμα που ξέρει ο γιατρός σου , βασει των εξετάσεων σου ) εχεις μεταπέσει σε χρονια ηπατίτιδα με αργή εξέλιξη .
Συμβουλή μου ειναι γενικα να τρως οσο το δυνατόν πιο υγιεινά χωρις κυρίως λιπαρά και ελαχιστοποίησε την κατανάλωση αλκοόλ. ( κατάργησε τελείως τα καθαρα ποτά, πινε μονο κανένα ποτηράκι κρασι η καμία μπύρα , και οχι σε κατάχρηση εννοείται )

Anonymous said...

Γεια σας με λενε γιωργο.. εχω ενα σοβαρο προβλημα.. κανω την 8εραπεια για την c με ιντερφερονη κ rebetol.. h γυναικα μου ειναι εγκυος κ καμια σχεση δεν εχει με τετοια... ακουω για τερατογεννεση απο τα rebetol αλλα οχι σε αντρα αν κανει την θεραπεια..εχει ακουσει κανα τετοιο κρουσμα καποιος..αν εχει γεννη8ει το παιδι υγιες??

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

αγαπητε γιωργο . Το θεμα της εγκυμοσυνης πρεπει να το κοιταξεις γιατι απο οτι ξερω δεν πρεπει να γινει συλληψη και για 6 μηνες μετα τη ληξη της θεραπειας με ριμπαβιρινη.
Σε παρακαλω επικοινωνησε με τον γυναικαλογο που παρακολουθει την γυναικα σου και μιλησε μαζι του . πιστευω να εχει ενημερωθει για την θεραπεια που κανεις ..

Significant teratogenic and embryocidal effects have been demonstrated in all animal species exposed to ribavirin. In addition, ribavirin has a multiple-dose half-life of 12 days, and so it may persist in nonplasma compartments for as long as 6 months. Therefore, REBETOL therapy is contraindicated in women who are pregnant and in the male partners of women who are pregnant. Extreme care must be taken to avoid pregnancy during therapy and for 6 months after completion of treatment in both female patients and in female partners of male patients who are taking REBETOL therapy. At least two reliable forms of effective contraception must be utilized during treatment and during the 6-month post-treatment follow-up period

http://www.rxlist.com/rebetol-drug.htm

Ανώνυμη 0912 said...

Καλησπέρα! Ειμαι στον 8μήνα εγκυμοσύνης κ μόλις έμαθα ότι δεν θα έπρεπε να έχω σεξουαλική επαφή χωρις προφυλαξη με τον σύντροφο μου ο οποίος κάνει θεραπεία για την ηπατιτηδα c (χάπι & ένεση).Τι συνέπειες μπορεί να έχει στο μωρό?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Θεωρητικα τιποτα.. αλλα συνενοηθειτε και με τον γυναικολογο που θα ειναι στη γεννα να προβει και σε αιματολογικη εξεταση στο μωρο. αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα

Anonymous said...

καλησπερα σε ηλικια 21 χρονου εμεινα εγκυος ο γυναικολογος μου μου ανακηνωσε οτι πασχω hcv εισκευτικκα υπατολογο.Γεννησα και ξεκινησα αμεσως θεραπεια για 6 μηνες το μωρο ηταν καθαρο καναμε ολες της απαραιτητες εξετασεις. το 2008 εκανα την θεραπεια καθε χρονο κανω της εξετασεις για να εχω το κεφαλι μου ησυχο. το pcr ειναι αρνητικο το hcv ομως παντα θετικο. Οταν γεννησα το δευτερο μου παιδι πριν 4 χρονια σε δημοσιο νοσοκομειο με βαλανε σε ενα δωματιο απομονομενο απο της αλλες λεχονες και ακουγα της νοσοκομες να ρωτανε η μια την αλλη γιατι με εχουν σε αυτο το δωματιο και ελεγαν εχει υπατιτιδα c ηθελα να ανηξει η γη να με καταπιει ο αντρας μου τους ακουσε επισης και τους ειπε: eimai 10 χρονια μαζι με την γυναικα μου και δεν εχω κολλησει και της φερεστε σαν να εχει λεπρα... θελω πολυ να κανω αλλο ενα παιδι αλλα φοβαμαι πως θα με αντιμετωπισουν με την ιδια συμπεριφορα.
Υ.Γ δεν ξερω κ δεν εχω καμια ιδεα για το πως κολλησα δεν ειχα καμια επαφη πριν τον αντρα μου ηταν ο πρωτος μου,και δεν ημουν ποτε χρηστης ουσιων..

Anonymous said...

καλησπερα με λενε Κατερινα σε ηλικια 21 χρονου εμεινα εγκυος ο γυναικολογος μου μου ανακινωσε οτι πασχω απο hcv επισκεφτηκα υπατολογο.Γεννησα και ξεκινησα αμεσως θεραπεια για 6 μηνες το μωρο ηταν καθαρο καναμε ολες της απαραιτητες εξετασεις. το 2008 εκανα την θεραπεια καθε χρονο κανω εξετασεις για να εχω το κεφαλι μου ησυχο. το pcr ειναι αρνητικο το hcv ομως παντα θετικο. Οταν γεννησα το δευτερο μου παιδι πριν 4 χρονια σε δημοσιο νοσοκομειο με βαλανε σε ενα δωματιο απομονομενο απο της αλλες λεχονες και ακουγα της νοσοκομες να ρωτανε η μια την αλλη γιατι με εχουν σε αυτο το δωματιο και ελεγαν εχει υπατιτιδα c ηθελα να ανηξει η γη να με καταπιει ο αντρας μου που τους ακουσε επισης τους ειπε: eimai 10 χρονια μαζι με την γυναικα μου και δεν εχω κολλησει και της φερεστε σαν να εχει λεπρα... θελω πολυ να κανω αλλο ενα παιδι αλλα φοβαμαι πως θα με αντιμετωπισουν με την ιδια συμπεριφορα.
Υ.Γ δεν ξερω κ δεν εχω καμια ιδεα για το πως κολλησα δεν ειχα καμια επαφη πριν τον αντρα μου ηταν ο πρωτος μου,και δεν ημουν ποτε χρηστης ουσιων..

Anonymous said...

ειμαι η Κατερινα παλι θεραπευτικα με pegasys και χαπι κ ενεσιμο εχω hcv θετικο, pcr αρνητικο η 4 χρονων κορη μου πηρε το ξυραφακι μου και κοπηκε στο ποδι ,υπαρχει κυνδινος? η να μην το σκευτομαι καθολου... μηπως να της κανω καποια εξεταση?

Anonymous said...

Καλησπερα.
Θελω να ρωτήσω για εναν εν δυνάμει τροπο μετάδοσης hiv ή ηπατιτιδας.
Πριν απο 2 μήνες πάτησα μια σύριγγα, (δεν ένιωσα καποιο τσίμπημα στο πόδι) Μετς απο 3 ωρες αποφάσισα να ρίξω μια ματια στο παπούτσι. Ειχε ενα κόκκινο κομματάκι που (εχω την εντύπωση) οτι ηταν αιμα. Καθώς το πειραζα με ενα κομμάτι χαρτί, πετάχτηκε προς το μάτι μου. Το ένιωσα να μπαινει. Υποθετωντας τα χειρότερα (ηταν οντως αιμα στο παπούτσι κ οντω μπήκε) υπαρχει περίπτωση να εχω κολλήσει τη ηπατίτιδα; ( για το ειτζ μετα απο 15-20 λεπτά αδρανοποιειται στο περιβάλλον σωστα;)

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κατερινα τη στιγμη που δεν υπαρχει ενεργος ιος στο αιμα σου φυσικα και δν πρεπει να ανησυχεις Για να σου φυγει παντως η ιδεα μετα απο ενα 4 μην 5 μηνο κανε μια αιματος της μικρης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φιλε ανωνυμε δεν βλεπω να διαυρεχεις καποιο κινδυνο αλλα για να μη σε τρωει κανε μδτα απο κανα δυο μηνες μια αιματος αντισωματος στη c

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ said...

Καλησπερα!
Η γυναικα μου γεννησε προχθες σε δημοσιο νοσοκομειο οπου τις βρηκαν anti HCV 3.61..
Δεν συζηταω την απομωνοση και καποιες συμπεριφορες εκει μεσα..νοιωθαμε παρεισακτοι..
Αυτο που θελω να σας ρωτησω..Εδωσα αιμα για την καισαρικη και μου ανοιξαν και καρτελα αιμοδοτη
με διαβεβαιωνουν οτι ειμαι καθαρος σε ολα ομως και η γυναικα μου εκανε εξετασεις στην αρχη της εγκυμοσυνης που ηταν καθαρες..Εχω μπει στην διαδικασια να μην εμπιστευομαι τα αποτελεσματα των εξετασεων που εχουν γινει..
Αληθεια υπαρχει ποσοστο λαθους στις τιμες?να σημειωσω οτι καποιος φιλος που δουλευει στο συγκεκριμενο νοσοκομειο ενημερωθηκε οτι ειμαστε με ερωτηματικο θετικοι..(η συζυγος)..
Η σιγουρια ομως ολων εκει μεσα κι η αντιμετωπιση ορισμενων με προβληματιζει..τι θα με συμβουλευατε εσεις?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σασ καταλαβαινω γιατι ειναι ευαισθητο θεμα Θα ηθελα να ρωτησω το παιδακι εξεταστηκε? Επισης γνωμη μου ειναι να επαναλαβετε εξετασεις σε ενα καλο ιδιωτικο διαγνωστικο της εμπιστοσυνης σας Εκτιμηστε επισης τιμες ηπατικων ενζυμων και το PCR που δειχνει το ιικο φορτιο στο αιμα Στην ουσια ειναι δεικτης αν υπαρχει ενεργη ηπατιτιδα αν φυσικα αποδειχτει οτι η συζυγος ειναι θετικος φορεας
Ευχαριστώ

Anonymous said...

Καλησπέρα θέλω να κάνω μια ερώτηση.. είχα πρωκτικη σεξουαλικη επαφη ενεργητικος εγώ στη διάρκεια έσπασε το προφυλακτικό το παιδί είναι θετικό στην c ταυτόχρονα όταν βγήκα από μέσα του στο κεφάλι του πεους υπήρχε αίμα.. τον ήπια?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φιλε μου Το καλο νεο ειναι οτι η C δεν κατατασσεται 100% στα σεξουαλικως μεταδιδομενα νοσηματα οπως η Β η το AIDS πχ Αυτο δεν σημαινει οτι σε ενα ποσοστο 1-2% δεν μπορει να μεταφερθει και σεξουαλικα Επισης δεν μεταδιδεται με τα σπερματικα υγρα Τωρα το οτι ειδες λιγο αιμα δεν σημαινει οτι κατι περασε μεσα σου Κατα τη γνωμη μου το πιθανοτερο ειναι πως οχι τη στιγμη που εσυ δεν ειχες καποια εμφανη ανοικτη ρωγμη στη περιοχη
Παντως αυτο που πρεπει ναχκανεις ειναι μδντα απο ενα μηνα μια αιματομογικη για C
Αν παρ ελπιδα βρεθεις θετικος παλι μη πανικοβαλλεσαι Αυτο απλα θα σημαινει οτι θλθες σε επαφη με τον ιο και ανεπτυξες αντισσωματα Τωρα αν ο ιος ειναι ενεργος στο αιμα οποτε εχεις χρονια ηπατιτιδα c Αυτο θα το δειξει η εξεταση ιικου φορτιου στο αιμα (pcr)
Επισης ελεγξε τι εννοεις οτι ο συντροφος ειχε C ? Μηπως ηταν απλα ανενεργος φορεας? Η ηταν χρονιως πασχων με ενεργο φορτιο και κατω απο παρακολουθηση?
Εχει σημασια και αυτο

Και κατι τελευταιο
Επειδη υπηρχε και το ενδιαμεσω της προφυλαξης η πιθανοτητα κατα τη γνωμη μου μειωνεται ακομα περισσοτερο

Καλες γιορτες

Unknown said...

χαιρεται,διαθετω το φαρμακο harvoni που εξουδετερωνει την ηπατιτιδα c ποσοστο 97%.Η τιμη που την πουλαω ειναι πολυ πιο φτηνη αποτι σε νοσοκομεια κτλπ.Αν εδιαφερεσται απαντηστε μου

Anonymous said...

Καλησπέρα,θελω να μάθω μετά από επώαση της ιπατιτιδας c κ έπειτα από 8 χρόνια,σε έναν προμεταγχειρητικο έλεγχο που θα κάνω για μια επεμβασουλα ρουτίνας,θα δείξει θετικά αντισώματα?

Anonymous said...

Αγαπητε ανωνυμε Απο την στιγμη που καποιος εχει ελθει σε επαφη με τον ιο εχει αντισωματικο τυπο θετικο Τωρα αν μετα απο 8 χρονια εχει θετικο ιικο φορτιο στο αιμα του δηλ ζωντανο ιο εν δρασει οποτε κατατασζται στους χρονια νοσουντες αυτο εξακριβωνεται με εξδταση αιματος PCR

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητε @Sone key με ποια ιδιοτητα εμπορευεστε το συγκεκριμενο φαρμακο και ποια η πιστοποιηση του Επισης αναφερετε παρακαλω και την ιδιοτητα σας Ευχαριστω

Anonymous said...

Γειά σας και από μένα καταρχάς ένα πραγματικά μεγάλο μπράβο στον Αθανάσιο για όλα αυτά τα χρόνια που ενδιαφέρεται και ασχολείται με τον καθένα ξεχωριστά... Η ηλικία μου είναι (24) πρόσφατα έδωσα εθελοντικά αίμα και μετά από κάποιες μέρες ήρθε χαρτί στο σπίτι για επανεξέταση.. Πήγα στο νοσοκομείο και ρώτησα περίτινος πρόκειται, και μου σκάει η καμπάνα Ιπατιτιδα c, όπα λέω την την γα....σα ..τελος πάντων χθες πήγα και έκανα μια εξέταση anti-HCV βγήκε θετικό+.. Και το ερώτημα μου είναι τώρα τι κάνουμε ποιες είναι η επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνω? Σε τι γιατρο να απευθυνθώ? Πρέπει να πάω να ζητήσω εξέταση PCR? Αν ναι τότε πως την ζητάω? εξέταση Pcr? RNA? Τα αποτελέσματα μπωρο να τα διαβάσω μόνος μου μετα?... Αυτά από μένα είναι δύσκολη κατάσταση με αρκετό άγχος πολλά γιατί και στεναχώρια... Φίλε αθανασιε την βοήθεια σου.. Ευχαριστώ και πάλι για όλα αυτά που κάνεις πραγματικά σε θαυμάζω..

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητε φιλε Ανωνυμε καταρχην Χρονια πολλα και συγνωμη για την καθυστερηση της απαντησης λογω εορτων
Λοιπον δεν υπαρχει λογος πανικου . Το να εισαι φορεας ιου C δεν ειναι και το τελος του κοσμου προς Θεου !
Αυτο που πρεπει να δεις τωρα ειναι αν εχεις ενεργη κατασταση ηπατιτιδας η αν απλως εισαι απλος φορεας αντισωματων οπως σου ειπαν ( που σημαινει απλα οτι με καπιοιο τροπο καποια στιγμη ηλθες σε επαφη με τον ιο ανεπτυξες μια ηπατιτιδα που ουτε πηρες χαμπαρι και ο οργανισμος σου αντεπεξηλθε και τελος )
Γνωμη μου στα επομενα βηματα σου
Εξεταση αιματος με τα εξης

Ηπατικα ενζυμα

Εξεταση PCR ( λιγο κοστιζει αλλα ειναι απαραιτητη. Αυτο δειχνει αν υπαρχει ενεργο ιικο φορτιο στο αιμα σου δηλ απαντηση στο κιρσιμο ερωτημα σου ( αυτο καλο ειναι να επαναληφθει μετα απο ενα εξαμηνο με ενα χρονο για οριστικη επιβεβαιωση του οποιου αποτελεσματος

Επιπεδο χολερυθρινης

Και εξεταση επιπεδου ολικης πρωτεινης στο αιμα

Επισης τελευταιο αλλα εξισου απαραιτητο απεικονιση με ηπερηχο της Ανω κοιλιας και κυριως Ηπαρ χολη και χοληφορα

Αυτες κυριως τις εξετασεις πρεπει να εχεις μαζι σου και πηγαινεις σε ενα καλο γαστρεντερολογο ηπατολογο ιδιωτη η σε νοσοκομειο και μιλας μαζι του και παντα χωρις φοβο και παθος ( δεν ειναι ζητημα ζωης η θανατου ) Απλα θελει παρακολουθηση να ξρεις τι γινεται

( Σημαντικο πριν κανεις αυτα για τουλαχιστον 15 με 20 μερες πληρης αποχη απο αλκοολουχα ποτα )

Ευχομαι να πανε ολα οκ

Anonymous said...

Για σας.Το2009 Ειχα Κανει τυχαία εξετάσεις. Για την ιπα.δ.c. Και βγήκα σχεδόν θετική ..Mou πήραν νεο δείγμα ..αλλα..βγήκα αρνητική. .Η γιατρος μου είπε. Να ξαναπερασω μετα απο εναν μηνα..για ξακανω παλι την εξέταση Φωβηθηκα κ δεν πηγα..Πριν μια 2 εβδομάδες πηγα να δώσω αιμαι για τη μαμα μου..κ βγήκα ξανα θετική σην ιπατ..c..ειμα παντρεμένη Απο το 2009 Εχω ενα παιδακι 10 χρονών.. εγω εμαι 36 ..κ δεν μπορώ να καταλαβω πως κολλησα..στην εγγημοσηνη μου ειχα κανει ολλες της εξετάσεις κα ειχαν βγει καθαρες..Ειχα μια σχέση πρην..γνωρισω τον άντρα μου..αλλα ειχα Κάιρο.. δεν ξερω αν ειχε..εκείνος τον ιο..Απλος ρωτω παίζει. Να με Έχει κολλησει εκοινος κ ιος να ηταν μη ανηχνευσιμος..για πολλα Χρόνια.. εχω τρελαθει..κ φωβαμαι
Ποιο πολύ για το παιδακι..να μην το εχω..κολλησει..και για για τον αντρα μου..Επίσης ..Κ κατι άλλο πάντα. Σε στης γενκες εξετάσεις αίματος το το ηπαρ.. μου εταν εντάξει περιμενω την απάντηση σας..Σας ευχαριστώ πολύ..

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητη φιλη
Σευχαριστω για την εμπιστοσυνη .
Κατ αρχην να σου πω οτι αν υπαρχει αμφιβολια αν εισαι θετικη η οχι (οταν λεω θετικη δεν εννοω αν εχεις αντισωματα στον οργανισμο σοθ που σημαινει οτι με καποιο τροπο εχεις ελθει σε επαφη με το ιο ,αλλα αν πραγματικα αν υπαρχει ενεργος ιος στο αιμα σου ) θα πρεπει να κανεις μια ειδικη εξεταση αιματος που περιγραφω στην αναρτηση μου . Λεγεται PCR και μετραει αν υπαρχουν ενεργα στελεχη στο αιμα σου και σε τι ποσοτητα βρισκονται . Αν η εξεταση αυτη βγει θετικη τοτε ναι εισαι ενεργος φορεας του ιου και θεωρεισαι σαν ενεργος πασχουσα . Σε συμβουλευω να την κανεις .
Τα καλα νεα ειναι οτι πλεον την τελευταια διετια εχει κυκλοφορησει φαρμακο ενος χαπιου την ημερα για τρεις μηνες , χψρις καμια παρενεργεια που εκριζωνει τον ιο για παντα και τελος !!

Για την οικογενεια σου μην ανησυχεις . Ο ιος λογικα δεν πρεπει να εχει περασει στο παιδι σου αλλα μπορεις να κανεις και την ιδια εξεταση και σε αυτο .
Επισης η ηπατιτιδα C δεν ειναι σεξουαλικα μεταδιδομενη ( ποσοστο χαμηλοτερο του 2% ) παρα μονο μεσω του αιματος (μεταγγισεις )
Αλλα μην βιαζομαστε
Κανε την εξεταση που ειπαμε και παλι αν παρ ελπιδα βγεις θετικη μην πανικοβαλλεσαι .Πλεον υπαρχει θεραπεια .
Ερχεσαι σε επαφη μετο ηπατολογικο καποιου Δημοσιου Νοσοκομειου ωστε να μπεις στο πρωτοκολλο θεραπαειας και να σου την εγκρινουν γιατο ειναι οπως καταλαβαινεις πανακριβη

Στη διαθεση σου

menna said...

تطهير وتعقيم الفلل والقصور في عجمان
شركات تعقيم الفلل دبى تطهير الفلل والقصور عجمان

menna said...

رقم البلدية لمكافحة الحشرات في الشارقة
رقم بلدية الشارقة قسم مكافحة الحشرات

menna said...

شركات مكافحة الحمام راس الخيمة
شركة مكافحة الفئران راس الخيمة

«Oldest ‹Older   201 – 229 of 229   Newer› Newest»