Tuesday, November 21, 2006

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ-Η τροφή Θαύμα

Πρόκειται να γίνει κατανοητό παρα κάτω γιατί το μικροσκοπικό αυτό φύκι θεωρούνταν και θεωρείται τροφή και όχι συμπλήρωμα διατροφής.
Είναι γιατί από παλία ήταν γνωστό στους Ιθαγενέις της Κεντρικής Αμερικής σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους και αυτό όχι τυχαία, γιατί όπως σήμερα πλέον έχει αποδειχθεί η σπιρουλίνα είναι πηγή υψηλής συγκέντρωσης και ποιότητας πρωτείνης, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία σπάνιας ποιότητας λιπαρές ουσίες απαραίτητες για τον νευρικό ιστό κ.ά.
Ενδιαφέρουσα είναι η δράση της πάνω στον ιό του AIDS του οποίου φάινεται να αναστέλλει την λειτουργία.
Το κύριο ακόμα πλεονέκτημα της είναι ότι οι βιταμίνες της και τα μεταλλικά άλατά της σαν πηγή δνε είναι συνθετικά αλλά 100% φυσικά και σε καμμία περίπτωση δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα.
Τρεις μόνον παραγωγοί σπιρουλίνας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Οι δύο είναι Ελληνες με έδρα παραγωγής και καλλιέργειας την Νιγρίτα Σερρών.

Η ΤΡΟΦΗ
Οπως αναφέρθηκε προηγουμένωςη Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος (microalgae) του γλυκού νερού που όμως μπορεί να αναπτυχθεί και στο θαλασσινό.Επιστημονικότερα ανομάζεται arthrospira (Αρθροσπείρα) και ανήκει στα κυανοβακτήρια.
Εκ πρώτοις εντυπωσιάζει με το βαθύ πράσινο χρώμα της το οποίο τονίζει τα μέρη που ευδοκιμεί και τα χαρακτηρίζει. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό ανιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας.
Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτείνη "πράσινη τροφή".
Περιέχει 5% λιπαρά χωρίες καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων, κυριώς λινολεικών και γ-λινολενικού οξέος.

Είναι εκπληκτικό πράγματι, πώς ένα τόσο μικρός οργανισμός, μπορέι να κρύβει τόσες πολλές βιταμίνες και τόσα άλλα στοιχεία, και μάλιστα στην ιδανική αναλογία για τον ανθρωπινο οργανισμό, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για θάυμα της φύσης δώρο στον άνθρωπο.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
  • Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτείνη.αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%
  • Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι
  • περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι
  • Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και λεχει 49% καλυτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε
  • 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα
  • Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου
  • Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.
ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
Υπάρχουν αναφορές ότι είχε ευρεία χρήση στο διαιτολόγιο των Αζτέκων στο Μεξικό εδώ και 400 χρόνια.
Στις μέρες μας αποτελεί τροφή της φυλής kanembu στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στη Δημοκρατία του Τσαντ στην Αφρική. Εκει πωλείται σαν αποξηραμένο είδος ψωμιού και ονομάζεται "dihe".
Για την καλλιέργεια του προς μαζική παραγωγή εδώ και είκοσι χρόνια χρησιμοποιούνται μεγάλες δεξαμενές αλλά και συγκεντρώσεις σε φυσικές λίμνες. Η σημερινή παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά τους 3000 τόνους.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Μπορέι να καταναλωθεί και ως πρόσθετο σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμού κλπ) αλλά μπορέι να χρησιμοποιηθεί και ως άριστη ζωοτροφή, ως τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών τροφών και καλλυντικών, για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τεστ καθώς και για την παραγωγή ενζύμων στην Μοριακή Γενετική..
Είναι ασφαλέστατο διατροφικό προιόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από εκτενείες τοξικολογικές μελέτες όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανα τους αιώνες.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αυτές οφεόλονται στις δύο κύριες ουσίες που συγκεντρώνη η Σπιρουλίνα την ΦΥΚΟΚΥΑΝΙΝΗ και την ΣΠΙΡΟΥΛΑΝΗ.
Η φυκοκυανίνη είναι η κυτριότερη πρωτείνη της σπιρουλίνας. Είναι μία φυκομπιλιποπρωτείνη επειδή περιέχει μία κυανή χρωστική, το τετραπυρρολικό χρωμοφόρο κυανομπιλίνη, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κυανουν χρώμα της πρωτείνης αυτής. Συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μαζι με την φυκομπιλιποπρωτείνη αλλοφυκοκυανίνη και τη χρωστική χλωροφύλλη.
Η σπειρουλάνη είναι ένας θειικός πολυσακχαρίτης μεγάλου Μοριακού βάρους και αποτελείται από απλά σάκχαρα, παράγωγα της ραμνόζης, ξυλόζης καθώς και ουρονικά οξέα.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά είναι η φυκοκυανίνη, σπειρουλάνη, το β-καροτένιο, και ορισμένες πολυφαινόλες.
In vitro έχει αποδειχθεί ότι η φυκοκυανίνη δεσμέυει τις πολύ δραστικές ρίζες του υδροξυλίου και υπεροξειδίου, καθώς και τα δραστικά υπεροξυνιτρώδη ιόντα. παρεμποδίζει την οξείδωση λιπιδίων καθώς και εκλεκτικά τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση-2 COX-2, το οποίο είναι υπεύθυνο για διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και υπερεκφράζεται σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Η σπιρουλάνη δεσμεύει ρίζες υδροξυλίου και λιπιδίων καθώς και τις ελεύθερες ρίζες DMPD και ABTS.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ερευνες σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 1γρ σπειρουλίνας την ημέρα προκαλεί πλήρη εξάλειψη βλαβών λευκοπλακίας (προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος). Η φυκοκυανίνη επάγει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας, ενώ η σπειρουλάνη μειώνει την μεταστατικότητα στον πνέυμονα κυττάρων μελανώματος.Παράλληλα εκχύλισμα πολυφαινολών σπιρουλίνας αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυττάρων ηπαττώματος (όγκος ήπατος).
Πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζεται η χρήση της χρωστικής φυκομπιλίνης για τη στοχευμένη δημιουργία ελέυθερων ριζών, με΄τα από διέγερσή της με γωτεινή ακτινοβολία με σκοπό την καταστροφή καρκινικών όγκων (φωτοδυναμική θεραπεία)

ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιροθλίνας και ιδιαίτερα της σπιρουλάνης είναι η ικανότητά της να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού HIV-1, καθώς και άλλων ιών.
Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 5γρ σπειρουλίνας την ημέρα αυξάνει το επίπεδο IgE στο σίελο ανθρώπων, ενώ κανονικοποιει τα επίπεδα IgE στο αίμα (μείωση αλλεργικών αντιδράσεων).Παράλληλα προστατεύει έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατανάλωση σπειρουλάνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων IFNγ.Επίσης και τα επίπεδα της IL1 και του νεκρωτικού παράγοντα των όγκωνTNFα στα ανθρώπινα κύτταρα Τ.

ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ
Λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων που εκτέθηκαν, η σπιρουλίνα προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών της NASA για κάποιο υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής των αστροναυτών, κατά τις μακροχρόνμιες παραμονές τους στους διαστημικούς σταθμούς.
H NASA ακόμη μαζί με άλλες συνεργαζόμενες Εθνικές Διαστημικές Υπηρεσίες, σχεδιάζει ένα "Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής" το οποίο θα παρέχει οξυγόνο και τροφή στους αστροναύτες και θα ανακυκλώνει τα απόβλητα, ανθρώπινα και μη, με τη βοήθεια διαφόρων βακτηρίων, κατά την διάρκεια των διαπλανητικών ταξιδίων.
Ενα παρόμοιο Ευρωπαικό πρόγραμμα ονομάζεται MELISSA και υποστηρίζεται από την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).στο σύστημα αυτό υποστήριξης της ζωής προβλέπεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η σπιρουλίνα έχει τον κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

γιά τη σπιρουλίνα της περιοχής Νιγρίτας Σερρών να πούμε εν συντομία ότι η ιδέα της παραγωγής ξεκίνησε το 1992 έπειτα από 10ετη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του τμήματος Γεωλογίας-Γεωθερμίας και του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών. ο καθηγητής του Αριστ.Παν.Θεσσαλονίκης Δρ.Μιχαήλ Φύτικας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω περιοχή είναι όχι μόνον ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας, αλλά αποτελεί και την μοναδική περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που συνδυάζει αρμινικά τις παραμέτρους καλλιέργειας του κυανοπράσινου φύκους.
Οι δυό Σερράιοι παραγωγοί με τους οποίους η NASA αλλά και η Ρώσικη Διαστημική Υπηρεσία ήλθαν σε επαφή είναι οι Μιχάλης Ζουλουμίδης και Βαγγέλης Κολτσιάκης.
το αρθρο βασίστηκε κυριώς σε στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί απο τον Δρ Θεόδωρο Σωτηρούδη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθν.Ιδρ.Ερευνών, και που η Μαρ.Γιαννακάρα επιμελήθηκε για το περιοδικό Pharma News

263 comments:

1 – 200 of 263   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Σάκη καλησπέρα,

Διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσίευσες θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής, πάσχω απο την παιδική μου ηλικία απο την δερματική πάθηση της λεύκης (23 χρονια περίπου)που ως γνωστό θεωρείται αυτοάνοση πάθηση και επειδή σκέφτομαι να ξεκινήσω να παίρνω σπιρουλίνα θα ήθελα να σε ρωτήσω εαν επιτρέπεται λόγω του προβλήματος και φυσικά σε τη δόσεις;

Με εκτίμηση,

Γιάννης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιάννη.
Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και νοιώθω λίγο ένοχος που δεν βρίσκω χρόνο να ανανεώνω την αρθρογραφία.
Από όσο ξέρω η υπόθεση λέυκης έκτός από την αισθητική πλευρά δεν έχει επίπτωση στην φυσιολογία του οργανισμού γενικότερα. Φυσικά π΄ρπει να χρησιμοποιείς αντηλιακά στις περιοχές που στερούνται μελαμίνης ΟΛΟ το χρόνο. Στο κατάστημά μου με την ευκαιρία έχω πολύ καλές εκπτώσεις αυτήν την εποχή και μεχρι το Πάσχα σε όλα τα αντηλιακά.
Τώρα στο θέμα την σπιρουλίνας δεν θεωρώ ότι θα έχει καμμία επίπτωση στην λέυκη αλλά δεν γνωρίζω και γιατί την παίρνεις.
Σαν συμπληρωμα διατροφής πρέπει να κρίνεις και να σταθμίσεις τις ανάγκες σου.
Να θυμίσω ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια.
Στη διάθεσή σου πάντα

Anonymous said...

Σάκη καλησπέρα και πάλι,

σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις συμβουλές σου που είναι πολύτιμες.

Με εκτίμηση,

Γιάννης

Anonymous said...

Καλημερα σας,

ηθελε να σας ρωτησω τη γνωμη σας για το εξης:
διαβαζοντας ενα "οικολογικο" περιοδικο διαπιστωσα οτι προωθουσε την ακραια χορτοφαγια. Λεγοντας ακραια εννοω οτι καταδικαζε ακομα και τα γαλακτομικα προιοντα με το επιχειρημα της ταλαιπωριας των ζωων.

Το μοναδικο προιον που ειδα να προτεινει ως εναλλακτικο ηταν η Σπιρουλινα.

Ερωτηματα:
- η Σπιρουλινα μπορει να καλυψει και τις αναγκες στο ασβεστιο?
- η Σπιρουλινα μπορει να θεωρηθει υποκαταστατο του κρεατος για καποιον χορτοφαγο τη στιγμη που κυκλοφορει μονο σε χαπια (απο οσο ξερω) προς το παρον?

σας ευχαριστω.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητέ φίλε.
Η διακιολογία που προβάλλει το περιοδικό είναι επιστημονικά΄απαράδεκτη.
Δεν είμαι υπέρ της άκρατης κρεατοφαγίας αλλά ούτε υπέρ της κατάργησης αυτής. Αλλα είναι τα πράγματα που βλάπτουν διατροφικά τον σημερινό άνθρωπο. είμαι υπέρ του "τα πάντα με μέτρο, και το να ακούμε την φωνή του σώματός μας για το τί χρειάζεται διατροφικά" Απ την αρχή της ισρτορίας του στον πλανήτη ο Ανθρωπος έτρωγε και το κρέας γιατί το σώμα του το είχε ανάγκη για να επιζήσει. Αλλο αν στη σημερινή εποχή έχει αλλάξει τις κινητικές του συνήθειες (κυρίως από την ανακάλυψη του αυτοκινήτου και μετά) και δαιμονοποιήσε το κρέας.
Ενα άλλο θέμα ως προς τα γαλακτοκομικά έχω να πω΄ς ότι είναι παρα πάνω από αποδεδειγμένο ότι η καλλιέργεια γιαουρτιού (και το κεφιρ καλύτερα αν μπορείς να το βρεις) παρέχει τεράστια προστασία στην χλωρίδα του εντέρου μας και κατ'επέκταση στο ανοσοποιητικό μας. Πρόσεξε όμως μιλάω για φυσικό γιαούρτι που έει καλλιεργηθεί όχι αυτό που πουλάνε στο σουπερ μαρκετ και που θυμίζει ζελε.
Σαν παρένθεση να σου πώ ότι από τότε που με τη γυνάικα μου φτιάχνουμε το δικό μας γιαούρτι στο σπίτι στην κυριλεξία σιχάινομαι αυτά που κυκλοφορούν έξω.

Δεν νομίζω ότι η σπιρουλίνα μπορεί να προσφέρει τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο. Βέβαια το ασβέστιο να σημειώσω δεν υπάρχει μόνον στα γαλακτοκομικά αλλά και στα φρέσκα λαχανικά κλπ.
Η σπιρουλίνα όμως έιναι ένα υψηλής αξίας συμπληρωμα για ανθρώπους πχ που αθλούνται, που έχουν χαμηλό σίδηρο και αιματοκρίτη, για αυτούς που έχουν περάσει και καταπονηθεί από σοβαρή αρρώστια κλπ.
Εχει θεωρηθεί τροφή των αστροναυτών ώς προς το ότι συνδυάζει αυτή την μεγάλη αξία αλλά και το εύκολο της μεταφοράς. Δεν είναι όμως και η μόνη τροφή των αστροναυτών.
Οπως ανέφερα και σε άλλο σχόλιο πάρα πάνω δεν είναι και δεν π΄ρπει να τη θεωρούμε πανάκεια.

Anonymous said...

Καλημερα σας.
Επειδη γυμναζομαι εντονα και αφου εσεις, απο οτι διαβασα, προτεινεται την χρηση σπιρουλινας στους αθλητες, θα ηθελα να σας ρωτησω σε ποιες ποσοτητες πρεπει να λαμβανεται και ποτε.
Ακομα αν αυτη λαμβανεται με τη μορφη καψουλων, τα 3-5 γρ. που αναφερονται ημερισιως ως συνιστωμενη δοσολογια σου παρεχουν μονο ελαχιστη ποσοτητα πρωτεινης (ποσοτικα ασημαντη δηλαδη). Επομενως θα ηθελα να μαθω τι αμινοξεα ακριβως περιεχει η σπιρουλινα.
Ευχαριστω για την προσοχη.
Με εκτιμηση,
Βασιλης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Βασίλη
θα χρησιμοποιήσω σαν οδηγό την συσκευασία Spirulina (Marcus Rohrer) που προτείνει ημερήσια δόση 3 χάπια με μπόλικο νερό μαζί ή διαιρεμένα σε τείς δόσεις την ημέρα. Το κάθε χάπι περιέχει 300mg σπιρουλίνας.
Τα τρία λοιπόν χάπια θα σου δώσουν τα εξής αμινοξέα σε mg
Αλνίνη 37,7
Αργινίνη 33,5
ασπαραγινικό οξύ 50,1
κυστείνη 4,65
γλουταμινικό οξύ 71,35
γλυκίνη 26,45
ιστιδίνη 8,6
προλίνη 19,95
σερίνη 26
τυροσίνη 21,15
ισολευκίνη 27,7
λευκίνη 44,55
λυσίνη 25
μεθειονίνη 12,1
φαινυλαλανίνη 23,8
θρεονίνη 23,7
θρυπτοφάνη 8,55
βαλίνη 29,6

συνολικά σαν θρεπτική αξία τα 3 χάπια δίνουν ενέργεια 3,3 kcal
περιέχοντας συνολικά
Πρωτείνη (από τα αμινοξέα) 0,52gr
Υδατάνθρακες 195 mg
Λίπη 47.5 mg

Ολα αυτά πάντα σε 3 χάπια την ημέρα που είναι το συνιστώμενο για κανονικές ανάγκες.
Απ'ότι καταλαβαίνω οι δικές σου είναι αυξημένες αλλά υπολόγισε ότι πάιρνουμε και με την κανονική τροφή μας (που εννοείται ότι πρέπει να είναι ισορροπημένη) , η δική σου π΄ρπει να έχει βάση την έμφαση περισσότερο στους υδατάνθρακες (για ενέργεια) δευτερευοντως στις πρωτείνες (πιθανόν για όγκο-(προσοχή στην ηπατική λειτουργία και νεφρά)

Ελπίζω να σε κάλυψα.
Στην διάθεσή σου.

Anonymous said...

Καλησπερα σας.
Ευχαριστω για την απαντηση σας.
Οταν λετε προσοχη στην ηπατικη και νεφρικη λειτουργια τι ακριβως εννοειται?
Η αληθεια παντως ειναι οτι με τη διατροφη πολυ δυσκολα να παρεις το διπλασιο του βαρους σου σε γραμμαρια πρωτεινης,οπως προτεινεται(για μενα 140γρ. αφου ειμαι 70κιλα) χωρις συμπληρωμα, εκτος αν τρως μονο κρεας και γαλακτοκομικα και σε μεγαλες ποσοτητες, πραγμα αδυνατο. Οποτε η σωστη διατροφη, οπως αναφερουν ολοι οι διατροφολογοι, πιστευω οτι αναφερεται στο μεσο ανθρωπο που δε γυμναζεται πολυ εντατικα. Για αυτους που γυμναζονται και θελουν να αποκτησουν γραμμωση απαιτειται πιο αυστηρη σε ομαδες τροφων διατροφη και συμπληρωμα πρωτεινης οπωσδηποτε.
Εσεις πιστευεται οτι καποιος που παιρνει τετοιο συμπληρωμα θα ειχε αποτελεσμα να το συνδυασει με δισκια σπιρουλινας, και αν ναι πως.
Θα με ενδιεφερε πολυ η αποψη σας για το θεμα.
Με εκτιμηση,
Βασιλης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Βασίλη
Η καθυστέρηση οφειλόταν όπως κατάλαβες στις γιορτές.
οπότε να ευχηθώ σε σένα αλλά και στους επισκέπτες Χρόνια πολλά καλά και με υγεία.

Τώρα στα δικά μας.
Να κάνω μιά σύντομη αναφορά στον όρο πρωτείνη και αμινοξέα.
Μιά πρωτείνη όπως ίσως θα ξέρεις έχει δομικούς λίθους τα αμινοξέα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς Αζώτου (Ν) Ανθρακα (C) και Υδρογόνου (Η). Οι δεσμοί αυτοί πρέπει να είναι ισχυρότεροι των Υδατανθράκων (αμυλοειδή και σάκχαρα) για έναν και βασικό λόγο. Είναι οι δομικές γέφυρες (χοντρικά) της κατασκευής του σώματος.
Οι δεσμοί των υδατανθράκων μόνον από Ανθρακα και Υδρογόνο (το λέει η λέξη) είναι ευκολότερο να σπάσουν και με απλούστερους τρόπους, γιαυτο΄έμε ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες σαν πρώτη επιλογή για την ενέργειά του.
Οι πρωτείνες για να διασπαστούν περνάνε από περισσότερο πολύπλοκη διαδικασία και με την βοήθεια συμπληρωματικών ενώσεων που ονομάζονται ένζυμα. Ολες αυτές οι επεξεργασίες και για όλα συμβαίνουν στο ήπαρ. Τα υλικά αποδόμησης των τροφών και άλλων χημικών ενώσεων όπως φάρμακα κλπ περνανε στα ούρα μέσω των νεφρών αλλά και λιγότερο στα κόπρανα.
Οσο λοιπόν περισσότερες πρωτει΄νες φορτώνουμε το ηπαρ μας τόσο περισσότερο το ζορίζουμε να απδομήσει αλλά και τα νεφρά για να αποβάλλει τους μεταβολίτες.

Δεν μπορούμε συνεπώς να φορτώνουμε ανεξέλεγκτα τον οργανισμό μας με πρωτείνες. Ακριβώς όπως το το τόνισες κι εσύ.

Οποιό πρωτεινούχο χρησιμοποιείς φυσικά και μπορείς να συμπληρώσεις με σπιρουλίνα η οποία προσφέρει αμινοξέα (τον δομικό λίθο ) και όχι πρωτείνη. Σύν τα αντιοξειδωτικά και τα άλλα benefits

Γιά την γράμμωση πάντως δές και την περίπτωση των λιποδιαλυτών
Αναφέρω την λεκιθίνη αλλά κυριώς πριν την άσκηση , το λινολεικό CLA

Αυτά

Anonymous said...

Γεια σας. Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις.
1.Έχω ακούσει ότι η σπιρουλίνα βοηθάει στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Γνωρίζεις κάτι γι'αυτό;
2.Αν μπορεί να καταναλωθεί από παιδί 11 με 12 ετών για την παραπάνω πάθηση.

Ευχαριστώ πολύ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε
Δεν έχει πέρσει στην αντίληψή μου μιά τέτοια ένδειξη. Δεν ξέρω αν έχει γίνει καμμία μελέτη λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά.

Τώρα η ηλικία που αναφέρεσαι είναι μάλλον πολύ μικρή για σπιρουλίνα εκτός αν πράγματι συντρέχει σοβαρός διατροφολογικός λόγος (να μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα συμπλήρωμα διατροφής πάνω από όλα)

Shaunna said...

Καλησπέρα σας,

Διάβαζα ένα άρθρο για το ιπποφαές και θα ήθελα να ρωτήσω άν γνωρίζετε εαν μπορώ να παίρνω ταυτόχρονα σπιρουλίνα-τη χρησιμοποιώ ήδη εδώ και ένα χρόνο- και ιπποφαές.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Shaunna

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Shauna
Αν παίρνεις την σπιρουλίνα τόσο διάστημα που σημαίνει ότι σε καλύπτει το να πάρεις Ιπποφαές είναι μάλλον περιττό.
(υπάρχει και κανονικό φαγητό. Μην τρελαινόμαστε)

Μπορείς κάποια στιγμή και για κάποιο διάστημα να μην παίρνεις τίποτα 30-40 μμέρες και τότε μόνον να ξεκινήσεις το ιπποφαές να δεις πώς σου πάει στις ανάγκες σου.

Anonymous said...

Η αποψη οτι ειναι επιστημονικα απαραδεκτο το επιχειρημα της ταλαιπωριας των ζωων ειναι ΗΘΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ αν εχεις το κουραγιο το συζηταμε. Θελω να μου πεις 1 (ΜΙΑ,ΕΝΑ) ουσια, στοιχειο, βιταμινη κτλ που υπαρχει οχι μονο στο κρεας αλλα σε ζωικης προελευσης προιοντα που να μην υπαρχει σε φυτικα προιοντα. Αν μου βρεις 1 εγω θα σου γραψω 100 που δεν υπαρχουν σε ζωικα και υπαρχουν μονο σε φυτικα προιοντα. Τελος θα επρεπε ηδη να γνωριζεις οτι ολα τα ζωικα που "χρειαζεσαι" στην ουσιαν ειναι δευτερη και τριτη υλη φυτικων προιοντων.

Για το ηθικο δεν το συζηταω διοτι ο καθενας εχει τους δικους του κωδικες. Και αυτο στο λεει καποιος που καταναλωνει ΚΑΙ ΖΩΙΚΑ αλλα δεν προσπαθει να δικαιολογησει την αδυναμια του.

Ανδρέας said...

...κατα τα αλλα μια χαρα τα λες για την σπιρουλινα.
Απλα να προσθεσω οτι η ωμη καταναλωση της ειναι οτι καλυτερο (για οποιον μπορει να την προμηθευτει και γνωριζει πως μπορει να την ενσωματωσει στα γευματα του χωρις να χαθουν οι ουσιες της.)

Ανδρέας said...

κατι ακομα....

διαβαζοντας περισσότερα πραγματα και λιγο πιο προσεκτικα, διαπιστωσα οτι στο σχολιο σου κανεις τρομακτικα ιστορικα λαθη, και για ορισμενα πραγματα ειμαι πολυ κοντα στο να πω πως κυριολεκτικα, δεν ξερεις τι λες.

Το βασικοτερο λαθος ειναι οτι μιλας για τη φυση του ανθρωπου ενω ταυτοχρονα "προσταζεις" στον κοσμο οτι πρεπει να ακουει τη φωνη του σωματος. Το μοναδικο πραγμα που ακουγε ο ανθρωπος για περισσοτερα απο 100.000 χρονια ηταν η βοη του ενστικτου του για επιβιωση, φιλτατε "φαρμακοποιε". Εδω διαπρατεις σοβαροτατο, οχι μονο ιστορικο, αλλα και επιστημονικο σφαλμα Και αναφερομαι στους ανρθωπιδες. Αν μιλησουμε και για πογκιδες παει μακρια η βαλιτσα. Σε ολες αυτες τις περιοδους ο ανθρωπος τρεφοταν με κρεας μονο σε περιοδους παγετωνων. Η τελευταια ως γνωστων ηταν το 10.000 πχ και επειτα ακολουθησε ο πρωτος μεγαλος πολιτισος, το πρωτο εθνος η Αιγυπτος. Στην οποια, για περισσοτερα απο 6000 οι ανθρωποι ηταν αυστηρα χορτοφαγοι. Κινδυνευαν ΜΟΝΟ απο ληστες-κυνηγους και αυτο ηταν στην ουσια ο λογος για τον οποιο ειχαμε οχυρα γυρω απο τις πολεις που ιστορικα προσδιοριζουν την περιοδο που εμφανιστηκαν οι πρωτες πολεις στη γη.

Σε καθε περιπτωση παντως να ξερεις οτι τραβηξες λιγη προσοχη και για αυτο θα ψαχθει το κατα ποσο μπορεις να κανεις αυτο που προσπαθεις να κανεις μεσω του μπλογκ σου. Ξέρεις, είναι αλλο πραγμα η ελευθερη διακινηση ιδεων και αλλο τα αντι-επιστημονικα σχολια ενός συγγραφεα που προφανως προσπαθει να βγαλει το "χαρτζηλικι" του.

Jannis Katerini - Olympos said...

Τελείως συμπτωματικά βρέθηκα στο site αυτό κ΄ διάβασα τις απόψεις κάποιου Ανδρέα που θεωρεί τον ευατό του μορφωμένο-διαβασμένο, κ΄ίσως λογικό , κάνοντας αναφορά σε άκραία ιστορικά θέματα όπως ( ο πρωτος μεγαλος πολιτισος, το πρωτο εθνος η Αιγυπτος...?? )
Και μόνον με αυτήν σου την αναφορά για το "πρώτο" !?, "έθνος"!?.. δεν πρέπει να λάβουμε υπόψιν τίποτα απότι ανέφερες στο παραπάνω σχόλιο σου και την αναφορά σου στον άλλον σχολιαστή για " αντι-επιστημονικα " ..σχόλια , όταν γνωρίζεις ότι αφού δεν έμεινε τίποτα από την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδριας ,κ' δεν είμαστε "γνωστες" για τα "πρώτα" έθνη .. κ.'α..
Και όσον αφορά κάποιους που έχουν μπλογκ , καλά κάνουν , και για τον συγκεκριμένο συγχαρητήρια για το θέμα που ανάπτυξε .. Εαν έχεις κ΄συ μπλογκ , στήλε μας την δ/νση να το επισκεφθούμε . . .
Ακου να σου πώ , η κριτική είναι εύκολο πράγμα ,, στην δημιουργία τα ,, ψιλοχαλάμε όλοι μας ,,
*(κ΄άστους απ τέτοια θέματα να βγάζουν.. "χαρτζηλικια" , , μην τους ζηλεύεις! )
Πιστεύω να το .. κατάλαβες !!
φιλικά , γιάννης

Ανδρέας said...

Κοιτα φιλε, το να πετας τη μπαλα εξω απο το γηπεδο, δε σε τιμαει... μάλλον το γνωριζεις.
Οποτε, ασε αυτα, τα καποιον ανδρεα, που το παιζει κατι κτλ. Εκτος κι αν εισαι 15 χρονων.

Εδωσα πεντε "σημεια" αλλα απαντηση δε πηρα.

Η δικη σου απαντηση ειναι εδω. Isaac Asimov. Ξεκινα απο τα βασικα. Στις 3000 σελιδες πιστευω πως θα το παρεις αλλιως το θεμα. Κι αν θες μιλαμε και με επιστημονικούς ορους.

Οσο για το χαρτζηλικι τι να σε πω... σοβαρεψου...
Αν θες να αμφισβητήσεις κάποιον θα πρεπει να εισαι πιο σοβαρος.

τέλος, να σου υπενθυμισω, οτι το θεμα εκτος απο "ακαδημαικο" εχει κι αλλο χαρακτηρα.

amateur said...

Καλησπέρα,

Σκέφτομαι σοβαρά τη σπιρουλίνα, για δύο λόγους

1. όταν ρώτησα τους γιατρούς για συμπληρώματα ήταν θετικοί
2. όταν βγαίνει απο τις ΧΘ για 3-4 μέρες δεν έχει όρεξη να φάει το παραμικρό. Επομένως θεωρώ ότι είναι σημαντικό να παίρνει κάποια ενίσχυση από το να παραμένει εντελώς νηστικός

Προτείνεται σε αυτές τις περιτπώσεις τη σπιρουλίνα?
Και αν ναι, η δοσολόγια και η διάρκεια χορήγησης πόση θα έπρεπε να είναι?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

Με εκτίμηση

Anonymous said...

ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ 3ΧΑΠΑΚΙΑ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΣΑ mg ΣΙΔΗΡΟΥ ΠΑΙΡΝΩ??

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι και μεγάλο χρόνο απουσίας βλέπω ότι η εδώ ανάρτηση επιασε τόπο και πράγματι προκάλεσε το ενδιαφέρον. Χαίρομαι για αυτό και για τα ποικίλλα σχόλιά σας. σχεδόν πήρε φωτιά θα έλεγα. Καλώς σας βρίσκω λοιπόν και εύχομαι υγεία σε όλους.

Κωνσταντίνε με 3 χαπάκια της εταιρείας του Μαρκους Ρορερ παίρνεις 0,5 mg όπως αναγράφει η συσκευασία

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

amateur
φυσικά και ενδείκνυται στην περίπτωση που αναφέρεις αφου εκ των πραγμάτων υπάρχει υποσιτισμός. Δεν το συζητάμε.
Παράλληλα θα πρότεινα συμπήρωμα με πέρλες Ιποοφαους που ασκούν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και πιστέυω να βοηθήσουν το σώμα να ξεπερνάει το ΣΟΚ από τις ΧΘ

Να ξέρεις ότι η πράσινη πρόπολη της Βραζιλίας που παράγεται από τις μέλισσες οι οποίες χρησιμοποιούν ένα ειδικό θαμνοειδές συγγενές του δικού μας δενδρολίβανου στην Νότια Αμερική, και η οποία κυκλοφορεί σε μορφή βάμματος (το παίρνεις αραιωμένο σε σταγόβες με νερό) ασκεί μεγάλη αντιμικροβιακή δράση και καθυστερεί τον π[ολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων κυρίως στο πεπτικό.
Αν δεν μπορείς να τη βρείς πές μου να σου στείλω .
Κυκλοφορεί πάντως σε αρκετά φαρμακεία.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε και
ανδρέα

Να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους.Το μπλογκ αυτό ούτε μπλογκ επίδειξης επιστημονικών γνώσεων είναι ούτε το διατηρώ για χαρτζηλίκι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το έβγαλες το συμπέρασμα αυτό. Το μπλογκ αυτό το δημιούργησα σαν Φαρμακοποιός κυρίως αναδημοσιεύοντας κάποια άρθρα από απολύτως αξιόπιστες πηγές και τα οποία θέτω στη διάθεση των επισκεπτών για ενημέρωση αλλά και προς συζήτηση ή να πάρουν κάποιες επίπλέον πληροφορίες αν θέλουν .
ενα ιδιωτικό μπλογκάκι είναι φίλε ανδρέα και τίποτα άλλο.
δεν καταλαβαίνω το υφάκι σου και την διαθεσή σου να ψάξεις δεν ξέρω τι? Δικό σου πρόβλημα και δεν με αφορά.

Επιστημονικότερα τώρα να παραθέσω τα εξής.
Υπάρχουν 8 αμινοξέα τα οποία αναφέρονται σαν απολύτως απαραίτητα με την έννοια ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και π΄ρπει ως εκ τούτου να τα λάβει με την τροφή του.
αυτά είναι
ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη και βαλίνη
Στις πρωτεΐνες του σιταριού, του ρυζιού και του καλαμποκιού δεν επαρκεί η λυσίνη, στις πρωτεΐνες του γάλακτος, του κρέατος, των φασολιών, η μεθειονίνη και στα ψάρια δεν επαρκεί η τρυπτοφάνη.
Πρέπει να υπάρχει ισοροπία στην διατροφή του ανθρώπου ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες τα απαραίτητα αμινοξέα του και να μην χρειάζεται να καταβολίζει αργα και σταθερά συνδετικό ιστό και μυική μάζα. Να υπενθυμίσω ότι ο νευρικός ιστός είναι ο μόνος ο οποίος δεν αναδομείται. Θέλω να επαναλάβω ότι η ανάγκη σε ζωική πρωτείνη που είναι υψηλής βιολογικής σημασίας π΄ρωτον ως προς την βιοδιαθεσιμότητά της (όχι πρόσμιξη με ίνες κυτταρίνη κλπ) αλλα και ώς προς άλλα συστατικά όπως το συνένζυμο Q10 (κύριο συστατικό του κόκκινου κρέατος),δεν είναι μεγαλύτερη από μία φορά την εβφομάδα ή το δεκαήμερο, σε αντικειμενική βάση. (Δεν μιλάμε για αθλη΄τες) Ζωική περιλαμβάνουμε και το ψάρι πουλερικά κλπ .

Η Αλβουμίνη που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο ασπραδι των αυγών δεν μπορεί να βρεθεί αλλού . είναι μία πρωτει΄νη που την χρειάζεται ο οργανισμός σε πλέιστες λειτουργίες.
οτι είναι η γλυκόζη για την λειτουργία του εγκεφάλου είναι η αλβουμίνη για τη σωστή λειτουργία των δομικόων συστατικών και όχι μόνον του σώματος. (φυσικά υπάρχουν και άλλες πρωτείνες) Τεράστιο το βιοχημικό θαύμα του ανθρώπινου σώματος.

Δεν προστάζω κανέναν σενιόρ
Ανταλλαγή απόψεων ΄κανουμε και η άποψη η δική σου και αυτή σεβαστή αλλά όχι με το ύφος αυτό.

τώρα ομολογώ δεν καταλαβαίνω τα άλλα περί αρχαίων πολιτισμών, αιγύπτου Ισαακ ασίμωφ κλπ.
Σαν να υπήρχαν μόνον οι αρχαιοι αιγύπτιοι τότε.
Οι άλλοι στα παράκτια της βόρειας Θάλασσας της ινδονησίας των ακτών της αφρικής κλπ που τρέφονταν από την θάλασσα τί ήταν δεν ήταν άνθρωποι αυτοί που τρεφονταν με ζωική τροφή θαλάσσια?
εγώ θέλω να δώ τον άνθρωπο παγκόσμια σαν είδος και ξαναλέω ότι το σώμα του είναι φτιαγμένο να επεξεργάζεται για τις ανάγκες του ΚΑΙ ζωική τροφή.
Αν τώρα ο άνθρωπος του 20ου αι έχει μετατ΄ρεψει την ζωική τροφή επισφαλή και σχεδόν δηλητηριασμένη ,αλλά και τα ψάρια αυτό είναι άλλο κεφάλαιο . Δεν φταίει η φύση και ο Δημιουργός που μας έφτιαξε φίλε μου.

Κατανοητό?

Prodigy said...

τι ηρθε να μας πει ο ανθρωπας τωρα δηλαδη? οτι ειναι πιο γνωστης απο τον σακη? ελεος δηλαδη ... απο κατι τετοιους σαν και αυτον και τα σχολια του παει η ελλαδα κατα διαολου. ελεος. ειπε ενα ς ανθρωπας με τροπο ομωρφο δυο πραγματα για ενα θεμα, και ηρθε τωρα ο μπαμπουλας να του την πει...ετσι απλα για να του την πει. δηλαδη τι πρεπει να κανουμε εμεις τωρα? να τα σβησουμε ολα γιατι μας το πε αυτος? ελεος με τους μ@@@@κες.!!!!!!!!! ελεος...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φίλε άγνωστε σευχαριστώ. Πρώτον για την υποστήριξη και δέυτερον για την τιμή που κάνεις να επισκέπτεσαι πού και πού το ταπεινό εδώ ιστότοπο.
ελπίζω να έδωσα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Τουλάχιστον είναι κάποια πράγματα γνωστά σε μένα όπως τα διδάχθηκα στο Πανεπιστήμιο και όπως τα βιώνω μέσα από τη δουλειά μου. Δεν πιστέυω ότι κρύβουν διατροφικές ακρότητες κάθε άλλο πιστέυω.
Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να απαντήσω ειδικά αν ο Ανδρέας επανέλθει με το ίδιο ύφος.
Αν έχει κάποια άλλη επιστημονική άποψη ας την καταθέση δομημένα και οι επισκέπτες ας κρίνουν

Anonymous said...

Καλημέρα κ. Σάκη,

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η σπιρουλίνα βοηθά σε χρόνιες παθήσεις όπως η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης αν μειώνεται η φλεγμονή με τη χρήση της.

Με εκτίμηση,
Αθανασία

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αθανασία
Ως προς την αντιφλεγμονώδη δράση της δεν βλέπω πως μπορεί να κάνει κακό. (δεν νομίζω να μειώνεται με το χρόνο)
Για την Ρ.Α δεν το γνωρίζω. Καλύτερα ψαξτο με ειδικούς ρευματολόγους που διαβάζουν δημοσιεύσεις η ακόμα και από αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο.

Anonymous said...

Καλησπέρα,θα ηθελα τη γνωμη σου στα παρακατω

Θελω να παρω σπιρουλινα,αλλα μου ειπαν οσοι εχουν θυροειδη δεν πρεπει να παρουν.

Εχω TSH 4,6 με φυσιολ. τιμη 4,2 και ενα μικρο οζιδιο.

Πειτε μου ποια θεωρειται καλη σπιρουλινα, δοσολογια, ποσο καιρο να παρω και αν μπορω να παιρνω το πρωικαι αργοτερα σιδηρο.

Anonymous said...

geia sas
arxisa na gumnazomai prin 2 mhnes kai prospathw na xasw kai 5-6 kg kanomtas diatrofh...skeftomai arxisw na pairnw spiroulina,tha me voithisei na xasw varos auksanontas ton metavolismo mou??

euxaristw

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε1
Στην σύσταση υπάρχουν χρήσιμα μεταλλικά ιχνοστοιχεία αλλά πιθανός επιδή το φύκος προέρχετια από υδατινο περιβάλλον κάποια από αυτά να είναι ενώσεις ιωδιόυ. οπότε απέφυγέ το. Ρώτα βέβαια και τον ενδοκρινολόγο σου.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε2
Αν διαβάσεις ότι έχει ειπωθεί στα σχολια πάρα πάνω αλλά και τις ιδιότητες της Σπιρουλίνας θα δεις ότι σε καλύπτει για τις ανάγκες σαν αθλούμενος.
Γιά τον μεταβολισμό σου πράσινο τσαι (φθηνό διουρητικό ,αντιοξειδωτικό)
Γιά τα κιλά κάνε προσεγμένη δίαιτα (και όχι να λιμοκτονείς, μεγάλο λάθος) και τα κιλά θα τα χάσεις σταδιακά και χωρίς να πέσεις κάτω.
Μην ξεχνάς πολύ νερό και άλλα υγρά.
Αυτά

Maria said...

Γεια σας Κ.Σακη..
θα ήθελα να ρωτησω το εξής
ειμαι εγκυος (δίδυμα)και χορτοφάγος.
Μπορει η σπιρουλινα να καλύψει το σίδηρο που δεν παίρνω απο το κρέας?
Και αν επιτρέπαιτε σε εγκυμοσύνη να παρεις σπιρουλίνα?Υπάρχουν παρενέργειες?
Σας ευχαριστώ πολύ
Μαρια

Maria said...

Επισης ξεχασα να πω οτι ο αιματοκριτης μου απο 37 τον προηγουμενο μηνα επεσε στα 32..θα μπορουσε η σπιρουλινα απο μονη της να τον ανεβάσει?και επισης δεν τρωω ουτε ψαρι..με τι θα μπορουσα να το αντικαταστησω τι βιταμίνες του ψαριου?
σας ευχαριστω και παλι...
Μαρια

Maria said...

Γεια σας Κ.Σακη..
θα ήθελα να ρωτησω το εξής
ειμαι εγκυος (δίδυμα)και χορτοφάγος.
Μπορει η σπιρουλινα να καλύψει το σίδηρο που δεν παίρνω απο το κρέας?
Και αν επιτρέπαιτε σε εγκυμοσύνη να παρεις σπιρουλίνα?Υπάρχουν παρενέργειες?
Σας ευχαριστώ πολύ
Μαρια

Maria said...

Γεια σας Κ.Σακη..
θα ήθελα να ρωτησω το εξής
ειμαι εγκυος (δίδυμα)και χορτοφάγος.
Μπορει η σπιρουλινα να καλύψει το σίδηρο που δεν παίρνω απο το κρέας?
Και αν επιτρέπαιτε σε εγκυμοσύνη να παρεις σπιρουλίνα?Υπάρχουν παρενέργειες?
Σας ευχαριστώ πολύ
Μαρια

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μαρία
Σαν εγκυμονούσα και χορτοφάγος δεν νομίζω ότι μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες σου σε σίδηρο. Αν και αξίζει να δοκιμάσεις μιά και δεν βλάπτεις το έμβρυο΄σου. Θυμήσου ότι χρειάζεσαι παράλληλα και συμπλήρωμα φολλικού οξέως (που βοηθάει στην καλύτερη αορρόφηση του σιδήρου.
Πάντως μιά στο τόσο προσωπικά θα έτρωγα και κανένα χοντ΄ρο ψαράκι μιά και τα Ω3 Ω6 που περιέχουν βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρυόυ.

Στο μέλλον η σπιρουλίνα σε καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό σε βασικά αμινοξέα. Μπορείς να την χρησιμοποιείς επαόρισοτν λόγω των διατροφικών σου συνηθειών.

Maria said...

Σaς ευχαριστω για την απαντηση σας κ.σάκη ...
Μπορείτε να μου πείτε το φολλικό οξύ σε τι μορφή μπορώ να το βρώ?
Μήπως και το Ω3 ΚΑΙ Ω6 εκτός απο το ψάρι μπορώ να το βρώ και σε κάποιο άλλο σκεύασμα η τροφές?

Σας ευχαριστώ και πάλι

Μαρία

Maria said...

Κ. Σάκη μήπως μπορω να βρώ το Ω3 Και ω6 στο Μουρουνέλαιο?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μαρία
Η πιό γνωστή μορφή φολλικού έχει την ονομασία filicin. Ενα την ημέρα είναι οκ
Στο μουρουνέλαιο υπάρχουν αλλά η βιταμίνη Α που συμπεριέχεται μπορεί να δημιουργήσει υπερβιταμίνωση και δεν το συνιστώ. αστο καλύτερα για το παιδάκι σου αργότερα όταν θα βρίσκεται στην ανάπτυξη και στη σχολική του ηλικία με το καλό.
Εγώ προτείνω.
Μία χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα πρωινό ή βραδινό σου και περισσότερο καρύδια.
Τελεια με μέλι γιαούρτι, κι΄τρινα τυριά κλπ .
(με μέτρο φυσικά, αυστηρά μία χούφτα γιατί εμπέριέχουν και πολλές θερμίδες)

Maria said...

Σας Ευχαριστώ πάρα πολύ Κ.Σάκη για τις συμβουλές σας...
Να είστε καλά και σας
εύχομαι καλές γιορτές και πάνω απο
ολα
ΥΓΕΙΑ ....ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

Μαρία

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Maria
prosexe to moro sou
dose tou to kalytero mporeiw apo tora
to 2010 einai i kalyterh xronia gia sena kai to xereis

Anonymous said...

ya sou saki
mporei na sindiastei taftoxrona i katalanwsi spiroulinas me vasiliko polto?k episis epeidi gymnazomai tha ithela na kserw se periptwsi pou katanalwsw epipleon tou kanonikou,alla oxi ypervoliki dosi,an dn yparxei provlima..min pathoume k tpt.to rwtaw giati me ton polto i ipervoliki dosi exei parenergeies..

Anonymous said...

ya sou saki
mporei na sindiastei taftoxrona i katalanwsi spiroulinas me vasiliko polto?k episis epeidi gymnazomai tha ithela na kserw se periptwsi pou katanalwsw epipleon tou kanonikou,alla oxi ypervoliki dosi,an dn yparxei provlima..min pathoume k tpt.to rwtaw giati me ton polto i ipervoliki dosi exei parenergeies..

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε φίλε
Με δεδομένο ότι γυμνάζεσαι και μόνο γιαυτόν τον λόγο για μικρό διαστημα μπορείς να αυξήσεις την δόση της σπιρουλίνας. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Βασ πολτό, Αλλά αν η΄μουνα στη θέση σου τα δύο προιόντα θα τα ενάλασσα. Εξ άλλου τον βασιλικό πολτό δεν υπάρχει λόγος να τον παίρνουμε διρκώς.
Καλή χρονία σε όλους τους φίλους με πολλές ευχές για υγεία

Anonymous said...

Σακη Καλημερα και Χρονια Πολλα,


ειμαι μαθητρια της γ' λυκειου και οπως καταλαβαινεις πολυ πιεσμενη.
Προσφατα ακουσα για τα σπιρουλινα
και αναρωτιεμαι αν θα βοηθούσαν.Χρησιμοποιουνται σαν βιταμινες?Και αν ναι απο που μπορω να τα προμηθευτω?

Ευχαριστω!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητή μαθήτρια
Σου έυχομαι καλή χρονιά ειδικά σε σένα με επιτυχία στο στόχο σου και με λιγότερη πιεση.

Η σπιρουλίνα όχι δεν νομίζω ότι σου ταιριάζει στην παρόυσα φάση. Προσπάθησε να τρώς υγιεινότερα στο σπίτι με πολλά υγρά λιγότερα λιπαρά, με μέτρο τα γλυκά. Πολλές σαλάτες.
Τα καρύδια ( μία φουχτα την ημέρα ) βοηθάνε πολύ την μ΄νημη και την εγκεφαλική λειτουργία.

Αν θέλεις ένα βοήθημα το οποίο έχω δώσει επανειλημμένα σε μαθητές είναι ένα σιρόπι με εξειδικευμένη δράση στη αφομείωση και τη μνήμη. Περίπου ένα με ενάμισυ μήνα πριν τις εξετάσεις σου μπορείς να πάρεις από ένα φαρμακεί ή να στο στείλω εγώ με ανικαταβολή αν θέλεις ένα σιρόπι της Power Health με την ονομασία EPRESAT
(σίγουρα π΄ρπέι να υπάρχουν κι άλλα στην αγορά αλλά αυτό δίνω εγώ εδώ και πολλά χρόνια) και μου έχουν πει ότι βοηθάει σημαντικά)

Καλή σου επιτυχία και να επανέλθεις να μας πεις τα καλά νέα ¨-)

Anonymous said...

Καλησπέρα!Χαιρομαι που ο κοσμος πια ενδιαφέρετε για την υγεία και την ομορφιά του!Θα θελα να ρωτησω α)Ποιες ειναι οι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ(ΚΥΡΙΩΣ Α,Ε,C) που μπορω να λαβω ετσι ωστε να μην παθω ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ!Και επισης γιατι αφου δεν ειναι τοσο επικινδυνεςκαποιες υψηλες ποσοτητες βιταμινων,παρατηρω πως οι συνιστωμενες ημερησιες δοσεις ειναι σχετικα μικρες

anaxafes said...

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:Έχει καμία επίδραση η σπιρουλίνα στη ρύθμιση του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

φίλε Ανώνυμε.
Ουσιαστικά σήμερα στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν παρατηρούνται σοβαρές Αβιταμινώσεις. Ειδικά στη δική μας ηλιολουστη περιοχή όπου με τη βοήθεια του ήλιου και των φρέσκων τροφών αποθηκέυουμε επαρκή ποσότητα βιοταμίνης Α. Αυτός είναι και ο λόγος που στα σθστατικά των σκευασμάτων ουσιαστικά η Α εμπεριέχεται στη μικρότερη ποσότητα. Σαν βιταμίνη της ανάπτυξης, είναι απαραίοτητη στη πρώιμη ηλικία των νεογνών φιαυτό υπάρχει σαν ξεχωριστό σκέυασμα αλλά μόνο σε σταγόνες για τα μωρά. Γιά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας υπάρχει το γνωστό σε όλους μουρουνέλαιο, που επίσης εμπεριέχει και βιταμίνη D.
Στους μεγάλους η λήψη βιταμ Α ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητη και μάλλον ενέχει κινδύνους υπερβιταμίνωσης η οποία είναι πολύ επικινδυνη κυρίως για τα νεφρά.
Οσον αφορά στις Ε και C εδώ δεν έχουμε υπερβιταμινώσεις καθόσον ουσιαστικά είναι από τις πιό ισχυρες αντιοξειδωτικές και ο οργανισμός τις καταναλώνει γρήγορα. Μπορούμε λοιπόν αν δουλευουμε σκληρά δεν τρεφόμαστε τόσο καλά καπνιζουμε κλπ, να πέρνουμε σκευάσματα μόνο με C ή Ε.
Από καιρού εις καιρόν (κάθε τρεις πχ μήνες ένα τέτοιο άτομο μπορεί να παίρνει και ένα πλήρες πολυβιταμινούχο σκέυασμα για γενικότερη τόνωση του οργανισμού και για ένα διάστημα όχι μεγαλύτερο των 20-30 ημερών.

Anaxafes
Απόσο γνωρίζω η απαντηση είναι όχι.
Σαν βοήθεια του καλύτερου μεταβολισμού του σακχάρου μετά τα γέυματα μπορεί κάποιος να πάρει κάψουλες κανέλλας, και να πίνει σαν τσάει ρίγανη, μιά ή δυό ποτήρια την ημέρα.
Την ρίγανη την βρίσκεις παντου φυσικά. Την κανέλλα σε κάψουλες αν δεν την βρέις εύκολα, επικοινώνησε μαζί μου με email να σου τη στείλω.

Unknown said...

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα να πληροφορηθώ εάν η πράσινη πρόπολη αντενδείκνυται σε ορισμένες καταστάσεις ή παθήσεις και ποιές είναι αυτές.
Ευχαριστώ πολύ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ρούλα
Οχι δεν αντενδείκνυται από όσιο μπορώ να γνωρίζω.
ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΙΧΝΗ η λήψη αλκοολ επειδή η συσκευασία του είναι βάμμα (αλκοολούχο διάλυμμα)

giannis1 said...

Κυριε Σακη γεια σας...
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, να έχω και την αποψή σας...σαν χαπια βιταμινες ή συμπλήρωμα διατροφής για την περίπτωση της τριχόπτωσης (έστω μια περίπτωση να γίνει κάτι) ποια θεωρείτε; μου έχουν πει ότι η αργινίνη βοηθάει αλλά εγώ τώρα τελευταία έχω ξεκινήσει τις βιταμίνες του ιπποφαέ. η σπιρουλίνα ενδύκνειται;γενικά η διατροφή μου δεν είναι και η καλύτερη, είναι λίγο ανισσόρομη. ευχαριστώ εκ των προτέρων

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

giannis1
Μην τα μπερδέυεις τα πράγματα.
Κατ'αρχήν πολύ καλά κάνεις και παίρνεις ιπποφαές και σπιρουλίνα εφόσον δεν τρέφεσαι καλά. (προσπα΄θησε όμως να το κάνεις γιατί τίποτα δεν αντικαθιστά απόλυτα την φυσική διατροφή) Υπάρχει και ένα ανοσοποιητικό που ρυθμίζεται από τον εντερικό μας σωλήνα που για να αναπτυχθεί σωστά θα π΄ρπει να χωνέυει και τη σωστή τροφή)
Για τα μαλλιά σου υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα από το στόμα και ειδικά τοπικά σκευάσματα που μπορείς να τα προμηθευτείς από το φαρμακείο της γειτονιάς σου. Αν το πρόβλημα είναι προσωρινό τότε τα σώζεις αν όμως είναι γονιδιακά προδιαγεγραμένο να πέσουν τότε απλά καθυστερέις μιά πορεία.
Αν αποφασίσεις να πάρεις συμπληρωμα μαλλιω΄ν από το στόμα σταματάς ιπποφαές και σπιρουλίνα, για όσο διάστημα θα το παίρνεις.

Μαρία said...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blogspot σου. Ήθελα να ρωτήσω αν η σπιρουλίνα βοηθά στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

Επίσης -άσχετο με την κυτταρίτιδα- πότε πρέπει ή είναι καλό κάποιος να παίρνει σπιρουλίνα, για πόσο χρονικό διάστημα και πόσες φορές το χρόνο.

Να είσαι καλά και σ'ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μαρία
Μαρία

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μαρία
σευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
Δεν γνωρίζω να έχει ένδειξη για κυτταρίτιδα η σπιρουλίνα. Η δράση της αναφέρεται λεπτομερώς στο ποστ.
Αν θα π΄ρπει να την παίρνει συνέχεια ή όχι κάποος εξαρτάται από τις αναγκες του και τον τ΄ροπο ζωής του.

Αν κάποιο διάστημα έχει πνευματικό φόρτο ας πούμε καλό είναι να την παίρνει το διάστημα εκείνο.
Αν γυμνάζεται εντατικά και πάνω του συνηθισμένου καλό είναι να την παίρνει σχεδόν χωρίς διακοπή. κοκ

Anonymous said...

κύριε Σάκη καλημέρα.Ενδιαφέρομαι να μάθω τι μπορώ να πάρω για την περίπτωση μου.Εχω την νόσο του κρόν(φλεγμονώδης νόσος του λεπτού εντέρου.Ευχαριστω

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε/η
Η νόσος του Crohn είναι μιά οπως ανέφερες φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (χρόνια) Δεν παιθένεις αππο αυτήν αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτήν. Εχει τις εξάρσεις και τις υφέσεις, οι οποίες εξαρτώνται κατά πολύ από τον ψυχολογικό παράγοντα και δέυτερο από τον διατροφικό.

Αυτό με λίγα λόγια σημάινει ότι δεν χρειάζεται το πολύ στρες (μη μου πεις όλοι έχουμε, γιατί θα σου πώ ότι ένα σώμα έχουμε και αυτό πρώτα πρέπει να φροντίζουμε και όλα τα άλλα έρχονται σε δέυτερη μοίρα. Η αλλιώς πρώτα η υγεία μας και ύστυερα όλα τα άλλα. Η κάπως αλλιώς, Βάζουμε ένα ρυθμό στη ζωή μας που ψυχολογικά και σωματικά μπορούμε να αντέξουμε και ακολουθούμε αυτόν τον ρυθμό. ολοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο ,άσχετα αν αυτό προσπαθούν να μας περάσουν)

Τέλος
προφανώς μιλάς με τον γιατρό που σε κουράρει ο οποίος π΄ρπει να σου έχει δόσει διατροφικές κατευθύνσεις αλλά και φαρμακολογικές.
Αυτή τη στιγμή το πρωτόκολλο θεραπειας έχει να κάνει με ειδικά χάπια ή υπόθετα τα οποία προφανώς ξέρεις. ...

Τώρα αν το θέμα μας έχει να κάνει και με τη σπιρουλίνα δεν θα στη συνιστούσα σαν συμπλήρωμα γιατί υπάρχει περίπτωση μιά που είναι φύκος (άλγη) να σου ερεθίζει το έντερο, σύν την περιεκτικότητα σε σίδηρο που περιέχει.

Καλή σου μέρα

John said...

geia sas,
eimai 18 etwn kai pairnw edw kai kairo spirulina(dyo diskia thn hmera). 8a h8ela na rwthsw ti parenergeies mporei na exei se enan an8rwpo kai ti allelhpidraseis me alla farmaka h ousies? mporei na nai fysiko to proion, alla sigoura mporei na exei kapoies parenergeies. epishs h8ela na rwthsw an h yperkatanalwsh mporei na ferei kapoio provlima.
sto site ths marcus rohrer diavasa oti se periptwseis a8lhtwn, mporoun na pairnoun ews kai 20 xapia thn hmera. auto den einai ypervoliko? g'auto rwraw, ti parenergeies mporei na exei kai ti provlimata mporei na prokalesei h yperdosologia. Pantws akomh kai to xarti ths syskeuasias tou proiontos, einai poly epafaniako, xwris leptomeries gia tpt. leei oti mono kalo kanei.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

John
Ολα με μέτρο φίλε μου και προιόντα φυσικά όπως η σπιρουλίνα ποτέ δεν θα είναι επικίνδυνα.
Η δοσολογία σου είναι σωστή απλά για να σε βοηθάει. Μπορείς να την αυξήσεις και στα τ΄ρια την ημέρα αν οι ανάγκες σου οι σωματικές είναι αυξημένες.
Τώρα τα 20 που αναφέρονται μου φάινονται υπερβολικά αν και με τρελλαμένους με το body building όλα να τα περιμένεις

Anonymous said...

Καλησπέρα, μπορώ να συνδιάσω την σπιρουλίνα με χάπια κατά της κυτταρίτιδας;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμη
τί να σου πώ μην παίρνεις και τα δύο?
Αλλά σε τελική τί θα πάθεις αν σταματήσεις τη Σπιρουλίνα εν'όσω για πεπερασμένο χρονικό διάστημα παίρνεις τα της κυτταρίτιδας?

Anonymous said...

Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση, απλά θα ήθελα να μη τη σταματήσω γιατί λόγω προβλήματος υγείας κάνω μια διατροφή που δε μου προσφέρει ότι χρειάζομαι από θρεπτικά συστατικά και ειδικά σίδηρο, αφού έχω και εκ γενετής πολύ χαμηλό αιματοκρίτη (32) αν και έπαιρνα συμπλήρωμα σιδήρου και τώρα το σίδηρο μου είναι στα κανονικά επίπεδα ο αιματοκρίτης παραμένει πάντα χαμηλός. Αν δηλαδή δεν είναι απαραίτητο θα προσπαθούσα να μη τη σταματήσω.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμη
καταλαβαίνω την ιδιαιτερότητα.
Θεωρητικά δεν θάχεις πρόβλημα.
Καντο αλλα οτιδήποτε αισθανθείς σταματάς τα της κυτταρίτιδας. Εστω και εντερικές διαταραχές.
Μην ξεχνάς να πίνεις νερό για την υδατική κυκλοφορία του σώματος. Ειναι σημαντικό γιατί μπαίνει και το καλοκαίρι

Anonymous said...

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές!

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε Σάκη,

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια πάνω στο θέμα περί σπιρουλίνας και άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, θα ήθελα να σε συγχαρώ πρώτα απ'όλα για το blog σου! Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα για αυτό το "φύκι" και για την υγεία γενικότερα...

Όπως απάντησες και στην ανώνυμη μαθήτρια της γ' Λυκείου έτσι και εγώ θα ήθελα να υποβάλλω μια ερώτηση σχετικά με την περίπτωσή μου. Είμαι μαθητής της Α' Λυκείου και δέχομαι κολοσσιαία πίεση(έχω: α) σχολείο 8:00-2:00 , β)φαγητό 2:00-2:30 , γ)αγγλικά 4:30-7:30(μάθημα αγγλικών σε επίπεδο proffciency).. δ)μάθημα πιάνο 9:30-10:30 και έτσι η μέρα περνάει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να πρέπει ενδιάμεσα(στα κενά που έχω πριν και μετά από τα μαθήματα)να διαβάζω τα μαθήματα που ακολουθούν.Επιπλέον να ξενυχτάω για να διαβάσω τα μαθήματα του σχολείου και να κοιμάμαι στης 3:00 ,ενώ αφού με πάρει ο ύπνος ξαναξυπνάω στης 5:00(με ξυπνητήρι που έχω βάλλει από το προηγούμενο βράδυ εφόσον ξέρω τι με περιμένει)για να τελειώσω αυτά που έχω αφήσει στην μέση. Αυτή ήταν μία τυχαία μέρα της ζωής μου... έτσι κυλάνε και οι άλλες δηλαδή, απλά αντικαθιστώντας τα μαθήματα με άλλα (π.χ χορό,σκάκι,θέατρο, φροντιστήρια,υπολογιστές κτλ.)

Πριν ρωτήσεις... " Μα γιατί δεν αφαιρείς κάτι απ'όλα αυτά?"
η απάντηση είναι " Δεν μπορώ να σταματήσω κάτι από όλα αυτά διότι ξέρω ότι όταν σπουδάσω και αναζητήσω κάποια δουλειά ,ζητούν μόνο τους καλύτερους,αυτούς με τα περισσότερα προσόντα...

Έτσι λοιπόν αφού σου εξήγησα πώς έχει η κατάστασή μου ,έφτασα στην ερώτηση " Μπορεί η σπιρουλίνα με όλα αυτά που προσφέρει να μου δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζομαι για να μένω ξύπνιος και κατ'επέκταση για να...ξέρω πως θα ακουστεί βαρύ... "επιβιώσω" ???

Σε ευχαριστώ που με άκουσες...
Ξέρω πως δεν είσαι ψυχολόγος αλλά έπρεπε σε κάποιον να τα πω εφόσον κανένας( από το περιβάλλον μου) δεν δίνει προσοχή στα παράπονά μου...

Ευχαριστώ για την υπομονή σου !!!
Και συγνώμη για την φλυαρία...

Φιλικά , Κωνσταντίνος

Garnier said...

Γειά σας, παρακολουθώ το thread και ακόμα δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το αν η σπιρουλίνα και το ιπποφαές μπορούν να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει στην απάντηση? Εγώ χρησιμοποιώ τα προϊόντα της http://www.superfoods.gr 'Superfoods'.

mirka said...

καλημέρα!!!έψαχνα στο διαδίκτυο για το ιπποφαές κατά την εγκυμοσύνη και ''έπεσα'' πάνω σας...θα ήθελα κάποια πληροφόρηση,είμαι στις αρχές και δεν ξέρω αν είναι βλαπτικό για το έμβρυο.Ευχαριστώ

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κωνσταντίνε
Και φυσικά θα σε ρωτήσω πρώτον γιατί δεν σταματάς αρκετά από αυτά που κάνεις και δεύτερον θα σου συστήσω απειγόντως να τα σταματήσεις.
Αυτος δεν είναι ρυθμός αγόρι μου για να τον ακολουθείς διαρκώς και πολύ περισσότερο ένα παιδί στην ηλικία σου. Αυτή τη στιγμή π΄ρπει να δώσεις κάποιες προτεραιότητες στη ζωή σου. Δηλαδή τα μαθήματα? Ναι οκ αφοσιώσου ΜΟΝΟΝ στα μαθήματα σου αντε και στο φροντιστήριο που για μένα είναι ένα κακο της παιδείας μας αλλά αναγκάιο και ΑΣΕ ΕΞΩ όλα τα άλλα, ούτε χορός ούτε σκάκι ούτε γλώσσα ούτε δεν ξέρω τι άλλο. Ασε τους γονείς σου ή τους άλλους τί κάνουν . Κοίτα τον Κωνσταντίνο και ΕΣΤΙΑΣΟΥ σε έναν στόχο. Αργότερα και με το καλό όταν περάσεις κάπου πλατειάζεις και σε άλλα με ξεκούραστο σώμα και μυαλό.
Και μην κάνεις την σπιρουλίνα πανάκεια ότι μπορεί να σε κάνει τουρμπο και να σε κρατάει ξύπνιο περισσότερες ώρες.
Τώρα αν στις δουλείες προτιμόυν τους ανθρώπους με τα περισσότερα προσόντα αυτό επέτρεψέ μου να σου πώ μην είσαι και τόσο σίγουρες ειδικά στη σημερινή εποχή που ζούμε αλλά και στην επόμενη που έρχεται και που θα βγεις στη ζήτηση εςργασίας. Αλλά αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση και ας το αφήσουμε εδώ. Απλά σκέψου το λίγο πονηρά και θα καταλάβεις γιατί στο λέω.
Αν θέλεις εφόδια κάντο πρώτα για τον Κωνσταντίνο και για κανέναν άλλον, και προς θεού όχι τώρα και όλα μαζεμένα.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Garnier
Θεωρητικά δεν έχεις πρόβλημα
Εχω μιά ένσταση ΜΟΝΟΝ ώς προς τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν και τα δύο προιόντα και τα οποία μπορεί να διπλασιάζεις αν πέρνεις και τα δύο.
Γνώμη μου λοιπον αν δεν υπάρχει άλλος λόγος να χρησιμοποείς τα δύο προιόντα εναλλάξ. Τι πιό απλό

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μιρκσ
Ακολουθάς πιστά τις συμβουλές και τα συμπληρώματα του γυναικολογου σου.
Μετά από τις εκάστοτε εξετάσεις που θα κάνεις αυτός εκάστοτε θα κρίνει.
Αν σου πει οκ είναι οκ

Christos said...

Καλησπέρα, σχετικά με το Ιπποφαές Eubias που χρησιμοποιώ, το παιρνει και μία γνωστή μου που έχει ήδη ένα παιδί και πάει στο δευτερο. Και στις 2 εγγυμοσύνες δεν το σταμάτησε. Κάποια επίσημη έρευνα που σχετικά με το αν κάνει καλό ή όχι δεν έχω βρει.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Christos
Εχεις δίκιο δεν μπορεί να βλάψει την στιγμή που οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένες ανάγκες. Αλλά πάντα εγώ συμβουλέυω καλό είναι να ξέρει ο γυναικολόγος τί παίρνει η πελάτισσά του.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Λεωσθένης said...

Σάκη, κάπου έχεις αναφέρει ότι ο νευρικός ιστός δεν αναδομείται. Αυτό δεν είναι και τόσο ακριβές. Υπάρχει διαδικασία γέννεσης νευρώνων στους ενήλικες (adult neurogenesis) και συμβαίνει σε όλους μας.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σωστό αυτό και συμβάινει σαν γέφυρες για να καλύψουν απώλειες από άλλες νευρικές οδούς (paths) αλλά αθροιστικά και στην πορεία των χρονων, σαν διαδικασία γήρανσης αν θέλεις στο σύνολό του ο νευρικός ιστός (και όχι μόνον ο εγκεφαλικός) φθίνει.
Γιά να επιβεβαιώσω αυτό που λές σαν καλύτερη πρόληψη εναντίο του Αλτσχάιμερ (όσο αυ΄το είναι εφικτό) οι νευλολόγοι προτείνουν την ενασχόληση με πνευματικά παιχνιδια μ΄νημης και παρατηρητηκότητας, όπως σκάκι, σταυρολεξα, σουντόκου κλπ, ακριβώς για να δημιουργόυνται αυτά τα loops, over passes . την καλή μέρα μου
(Ο Βικτωρ Κορτσνόι παλιός υποψήφιος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι παραμένει ενεργός και ποολύ επικινδυνος παίκτης ακόμα και σήμερα που είναι 80 βάλε)

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

γεια σου Σάκη και από εμένα! Θα ήθελα να σε ρωτήσω το εξής λόγω του ότι γυμνάζομαι όπως καταλαβαίνεις πριν τη γυμναστική παίρνω υδατάνθρακα και σάκχαρα για ενέργεια και μετά πρωτεΐνη για όγκο.
Η σπιρουλίνα σε πιο από τα δύο βοηθάει? στο να πάρεις πρωτεΐνη ή ενέργεια?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φίλε Ανώνυμε οπως αναφέρεται στο ποστ η σπιρουλίνα δίνει την ενέργειά της από τα αμινοξέα που εμπέριέχει και που κατεπέκτασιν σαν πρωτεινες που συντίθενται στον οργανισμό δίνει την ανάλογη ενέργειά της

marios said...

καλημερα σε όλους και όλες με λενε Μαριο και ειμαι ένας ανυσηχος νεος...εδω και 2 με τρια χρονια περνω ιπποφαες και σπιρουλινα απο σχεδον όλες τις εταιρειες αλλα αμα ηξερα απο πριν δε θα επερνα θέλω να σας πω ποσο μας κοροιδευουν όλοι με τα συμπληρωματα...μπορει να ειμαι μικρος αλλα στο γραφειο μου εχω αναρυθμιτα εγγραφα σχετικα με τη σπιρουλινα ....θα σας παρακαλουσα να μην περνεται συμπληρωματα ...ειδικα αυτα που δεν εχουν εγκριθη απο τον εοφ...ας μιλησω απο την αρχη...το ιπποφαες σαν συμπληρωμα μονο στην ελλαδα το εχω βρη στο εξωτερικο μοσο σαν φυτο το ξερουν ολα αυτα τα οφελη που λενε ειναι τοσο μικρα γιατι στην ουσια μια καψουλα με 3 σταγονες ιπποφαες τη βιταμινες να μας δωση???οταν λενε περισσοτερο σηδιρο απο το σπανακι και περισοτερη βιτ c απο το πορτοκαλι εννοουν στα 100 γραμαρια συγκριση και οχι σε μια καψουλα φανταστιτε ποσο πρεπει να πιουμε. Στην επεισιμη βιβλιογραφια και οχι στο βικιπεδια δεν υπαρχη ουτε το ιπποφαες αλλα ουτε η σπιρουλινα...δευτερον σε ιστορικα κειμενα που διαβαζω χρονια τωρα λογο του οτι ειμαι παθιασμενος με τα ιστορικα ποτε δεν λεει καπου οτι ο Μ αλεξανδρος ετρωγε ιπποφαες και εδινε και στα αλογα του...τριτον ουτε αυτο αλλα και ουτε η σπιρουλινα ειναι καταχωριμενες σε καπιο επησιμο επιστημονικο και ιατρικο περιοδικο...οποτε δεν τις λαμβανουν στο μενου σαν αξιοπιστα....ολα μα όλα ειναι θεμα του πως να πουλησουν......και κατι αλλο η σπιρουλινα ειναι κυανοβακτιριο και ολα τα κυανοβακτιρια παραγουν τοξινες επεισης εχω ερευνες επιστημονων που λενε οτι δεν ξερουν αμα ειναι πραγματικα ασφαλες η σπιρουλινα το οτι την καταναλωναν οι φυλες στην αφρικη σας λεει οτι δεν ηξεραν τη ετρωγαν?γιατι πεθενουν τις πεινας και γω αμα πειναγα θα ετρωγα και φυλλα καστανιας...απλα το καλιεργουν γιατι δεν εχουν πληθωρα τρωφιμων...να σας πω και κατι αλλο η σπιρουλινα οταν καλλιεργιτε σε στεγαζομενο εδαφος τα θερμοκηπια δηλαδη,,δεν εχει πολλες βιταμινες και αυτο γιατι ρουφαη οτι εχει το περιβαλλον απο θρεπτικα συστατικα οποτε η ανοιχτης καλιεργιας μεσα θα εχουνε κουτσουλιση πουλια θα εχουνε πεση εντομα μεχρι και ποντικια αυτο το λεει ενας καθηγητης που ακουσα να το λεει.το οτι η βιταμινες της ειναι απο πτωματα αλλων ζωων..σαν δινω και τα αρθρα σχετικα με τις τοξινες:

marios said...

καλημερα σε όλους και όλες με λενε Μαριο και ειμαι ένας ανυσηχος νεος...εδω και 2 με τρια χρονια περνω ιπποφαες και σπιρουλινα απο σχεδον όλες τις εταιρειες αλλα αμα ηξερα απο πριν δε θα επερνα θέλω να σας πω ποσο μας κοροιδευουν όλοι με τα συμπληρωματα...μπορει να ειμαι μικρος αλλα στο γραφειο μου εχω αναρυθμιτα εγγραφα σχετικα με τη σπιρουλινα ....θα σας παρακαλουσα να μην περνεται συμπληρωματα ...ειδικα αυτα που δεν εχουν εγκριθη απο τον εοφ...ας μιλησω απο την αρχη...το ιπποφαες σαν συμπληρωμα μονο στην ελλαδα το εχω βρη στο εξωτερικο μοσο σαν φυτο το ξερουν ολα αυτα τα οφελη που λενε ειναι τοσο μικρα γιατι στην ουσια μια καψουλα με 3 σταγονες ιπποφαες τη βιταμινες να μας δωση???οταν λενε περισσοτερο σηδιρο απο το σπανακι και περισοτερη βιτ c απο το πορτοκαλι εννοουν στα 100 γραμαρια συγκριση και οχι σε μια καψουλα φανταστιτε ποσο πρεπει να πιουμε. Στην επεισιμη βιβλιογραφια και οχι στο βικιπεδια δεν υπαρχη ουτε το ιπποφαες αλλα ουτε η σπιρουλινα...δευτερον σε ιστορικα κειμενα που διαβαζω χρονια τωρα λογο του οτι ειμαι παθιασμενος με τα ιστορικα ποτε δεν λεει καπου οτι ο Μ αλεξανδρος ετρωγε ιπποφαες και εδινε και στα αλογα του...τριτον ουτε αυτο αλλα και ουτε η σπιρουλινα ειναι καταχωριμενες σε καπιο επησιμο επιστημονικο και ιατρικο περιοδικο...οποτε δεν τις λαμβανουν στο μενου σαν αξιοπιστα....ολα μα όλα ειναι θεμα του πως να πουλησουν......και κατι αλλο η σπιρουλινα ειναι κυανοβακτιριο και ολα τα κυανοβακτιρια παραγουν τοξινες επεισης εχω ερευνες επιστημονων που λενε οτι δεν ξερουν αμα ειναι πραγματικα ασφαλες η σπιρουλινα το οτι την καταναλωναν οι φυλες στην αφρικη σας λεει οτι δεν ηξεραν τη ετρωγαν?γιατι πεθενουν τις πεινας και γω αμα πειναγα θα ετρωγα και φυλλα καστανιας...απλα το καλιεργουν γιατι δεν εχουν πληθωρα τρωφιμων...να σας πω και κατι αλλο η σπιρουλινα οταν καλλιεργιτε σε στεγαζομενο εδαφος τα θερμοκηπια δηλαδη,,δεν εχει πολλες βιταμινες και αυτο γιατι ρουφαη οτι εχει το περιβαλλον απο θρεπτικα συστατικα οποτε η ανοιχτης καλιεργιας μεσα θα εχουνε κουτσουλιση πουλια θα εχουνε πεση εντομα μεχρι και ποντικια αυτο το λεει ενας καθηγητης που ακουσα να το λεει.το οτι η βιταμινες της ειναι απο πτωματα αλλων ζωων..σαν δινω και τα αρθρα σχετικα με τις τοξινες:

marios said...

καλημερα σε όλους και όλες με λενε Μαριο και ειμαι ένας ανυσηχος νεος...εδω και 2 με τρια χρονια περνω ιπποφαες και σπιρουλινα απο σχεδον όλες τις εταιρειες αλλα αμα ηξερα απο πριν δε θα επερνα θέλω να σας πω ποσο μας κοροιδευουν όλοι με τα συμπληρωματα...μπορει να ειμαι μικρος αλλα στο γραφειο μου εχω αναρυθμιτα εγγραφα σχετικα με τη σπιρουλινα ....θα σας παρακαλουσα να μην περνεται συμπληρωματα ...ειδικα αυτα που δεν εχουν εγκριθη απο τον εοφ...ας μιλησω απο την αρχη...το ιπποφαες σαν συμπληρωμα μονο στην ελλαδα το εχω βρη στο εξωτερικο μοσο σαν φυτο το ξερουν ολα αυτα τα οφελη που λενε ειναι τοσο μικρα γιατι στην ουσια μια καψουλα με 3 σταγονες ιπποφαες τη βιταμινες να μας δωση???οταν λενε περισσοτερο σηδιρο απο το σπανακι και περισοτερη βιτ c απο το πορτοκαλι εννοουν στα 100 γραμαρια συγκριση και οχι σε μια καψουλα φανταστιτε ποσο πρεπει να πιουμε. Στην επεισιμη βιβλιογραφια και οχι στο βικιπεδια δεν υπαρχη ουτε το ιπποφαες αλλα ουτε η σπιρουλινα...δευτερον σε ιστορικα κειμενα που διαβαζω χρονια τωρα λογο του οτι ειμαι παθιασμενος με τα ιστορικα ποτε δεν λεει καπου οτι ο Μ αλεξανδρος ετρωγε ιπποφαες και εδινε και στα αλογα του...τριτον ουτε αυτο αλλα και ουτε η σπιρουλινα ειναι καταχωριμενες σε καπιο επησιμο επιστημονικο και ιατρικο περιοδικο...οποτε δεν τις λαμβανουν στο μενου σαν αξιοπιστα....ολα μα όλα ειναι θεμα του πως να πουλησουν......και κατι αλλο η σπιρουλινα ειναι κυανοβακτιριο και ολα τα κυανοβακτιρια παραγουν τοξινες επεισης εχω ερευνες επιστημονων που λενε οτι δεν ξερουν αμα ειναι πραγματικα ασφαλες η σπιρουλινα το οτι την καταναλωναν οι φυλες στην αφρικη σας λεει οτι δεν ηξεραν τη ετρωγαν?γιατι πεθενουν τις πεινας και γω αμα πειναγα θα ετρωγα και φυλλα καστανιας...απλα το καλιεργουν γιατι δεν εχουν πληθωρα τρωφιμων...να σας πω και κατι αλλο η σπιρουλινα οταν καλλιεργιτε σε στεγαζομενο εδαφος τα θερμοκηπια δηλαδη,,δεν εχει πολλες βιταμινες και αυτο γιατι ρουφαη οτι εχει το περιβαλλον απο θρεπτικα συστατικα οποτε η ανοιχτης καλιεργιας μεσα θα εχουνε κουτσουλιση πουλια θα εχουνε πεση εντομα μεχρι και ποντικια αυτο το λεει ενας καθηγητης που ακουσα να το λεει.το οτι η βιταμινες της ειναι απο πτωματα αλλων ζωων..σαν δινω και τα αρθρα σχετικα με τις τοξινες:

Anonymous said...

καλημερα σε όλους και όλες με λενε Μαριο και ειμαι ένας ανυσηχος νεος...εδω και 2 με τρια χρονια περνω ιπποφαες και σπιρουλινα απο σχεδον όλες τις εταιρειες αλλα αμα ηξερα απο πριν δε θα επερνα θέλω να σας πω ποσο μας κοροιδευουν όλοι με τα συμπληρωματα...μπορει να ειμαι μικρος αλλα στο γραφειο μου εχω αναρυθμιτα εγγραφα σχετικα με τη σπιρουλινα ....θα σας παρακαλουσα να μην περνεται συμπληρωματα ...ειδικα αυτα που δεν εχουν εγκριθη απο τον εοφ...ας μιλησω απο την αρχη...το ιπποφαες σαν συμπληρωμα μονο στην ελλαδα το εχω βρη στο εξωτερικο μοσο σαν φυτο το ξερουν ολα αυτα τα οφελη που λενε ειναι τοσο μικρα γιατι στην ουσια μια καψουλα με 3 σταγονες ιπποφαες τη βιταμινες να μας δωση???οταν λενε περισσοτερο σηδιρο απο το σπανακι και περισοτερη βιτ c απο το πορτοκαλι εννοουν στα 100 γραμαρια συγκριση και οχι σε μια καψουλα φανταστιτε ποσο πρεπει να πιουμε. Στην επεισιμη βιβλιογραφια και οχι στο βικιπεδια δεν υπαρχη ουτε το ιπποφαες αλλα ουτε η σπιρουλινα...δευτερον σε ιστορικα κειμενα που διαβαζω χρονια τωρα λογο του οτι ειμαι παθιασμενος με τα ιστορικα ποτε δεν λεει καπου οτι ο Μ αλεξανδρος ετρωγε ιπποφαες και εδινε και στα αλογα του...τριτον ουτε αυτο αλλα και ουτε η σπιρουλινα ειναι καταχωριμενες σε καπιο επησιμο επιστημονικο και ιατρικο περιοδικο...οποτε δεν τις λαμβανουν στο μενου σαν αξιοπιστα....ολα μα όλα ειναι θεμα του πως να πουλησουν......και κατι αλλο η σπιρουλινα ειναι κυανοβακτιριο και ολα τα κυανοβακτιρια παραγουν τοξινες επεισης εχω ερευνες επιστημονων που λενε οτι δεν ξερουν αμα ειναι πραγματικα ασφαλες η σπιρουλινα το οτι την καταναλωναν οι φυλες στην αφρικη σας λεει οτι δεν ηξεραν τη ετρωγαν?γιατι πεθενουν τις πεινας και γω αμα πειναγα θα ετρωγα και φυλλα καστανιας...απλα το καλιεργουν γιατι δεν εχουν πληθωρα τρωφιμων...να σας πω και κατι αλλο η σπιρουλινα οταν καλλιεργιτε σε στεγαζομενο εδαφος τα θερμοκηπια δηλαδη,,δεν εχει πολλες βιταμινες και αυτο γιατι ρουφαη οτι εχει το περιβαλλον απο θρεπτικα συστατικα οποτε η ανοιχτης καλιεργιας μεσα θα εχουνε κουτσουλιση πουλια θα εχουνε πεση εντομα μεχρι και ποντικια αυτο το λεει ενας καθηγητης που ακουσα να το λεει.το οτι η βιταμινες της ειναι απο πτωματα αλλων ζωων..

Anonymous said...

Γειά σε όλους , διάβασα για την θαυματουργή αυτή τροφή την σπιρουλίνα ειναι καταπληκτικό το τι σου δίνει , πραγματικά ειναι θαύμα για τον άνθρωπο . Ηθελα να παρς καποιο σημπλήρςμα διατροφής χωρής να εχει χημικά και άλλα βλαβερά . Ασχολούμαι πολύ με τν υγιηνή διατροφή και την άθληση , με τοσα χάπια που βλέπω να πέρνουν δεν πολυ εμπιστευομαι τα σημπληρωματα αλλά αυτο δεν ειναι χημικό σωστα ???? Θέλω να ξεκινίσω να τρώω σπιρουλίνες σε σινδιασμο με υγιεινη διατροφη και αθληση . Εαν μπορείτε να με βοηθήσετε υπαρχουν 3 παραγωγοι ποιοι ? ποιος ειναι ο καλήτερος και τι ποσοτητα πρεπει να πάρω θυμήζοντας οτι αθλούμαι πολύ και ειμαι 16 χρονων . Προτινετε μου καποια μαρκα και αν ξερετε να μου πειτε για τα άλλα σημπληρώματα με βιταμίνες να παρω η οχι ?? Πρεπει να σταματάω για καποιο χρονικο διαστιμα και να ξαναπερνω ?? Ωστε να μην επιβαρείνω το υπαρ και τα νεφρα ?? Θα ήθελα την βοηθειά σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ !!!!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_%28dietary_supplement%29

http://www.proz.com/kudoz/english_to_greek/botany/1245271-buck_hawthorn.html

http://www.scribd.com/doc/31306502/%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%A3%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%99%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%AD%CF%82-Ganoderma-Lucidum

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μαριέ
σεβαστό να πιστέυεις ότι θέλεις.
Για το θέμα της κάψουλας Ιπποφαές λαδιού να σου υπενθυμίσω ότι το λάδι που εμπεριέχεται στην πέρλα του ιπποφαούς βρίσκεται με την διαδικασία της συμπύκνωσης (concentrated) πωλείται στα φαρμακεία και είναι νόμιμα εγκεκριμένα. Σαν φαρμακοποιο΄ς αναφέρομαι ΜΟΝΟ σε προιόντα που μπορεί κάποιος να βρεί σε φαρμακεία.
Για τη σπιρουλίνα το ίδιο όσον αφορά στην έγκρισή και πιστοποίησή της. ΤΩν Σερρών είναι γνωστό ότι εξάγεται σχεδόν εξολοκλήρου για την ΝΑΣΑ.

Τώρα για το θέμα των Αφρικάνων που δεν έχουν να φάνε ... τί να πώ. Αν το θές ίσως ειναι καλύτερα που τρέφονται από τα προιόντα της φύσης κατευθέιαν παρά από τα τεχνολογικά ανεπτυγμένα τρόφιμα της Δυσης με όλες τις μεταλλάξεις που έχουν υποστεί και τα άλλα που εμπεριέχονται (ορμόνες αντιβιωτικά, βαρέα μέταλλα κλπ)
Από αρχαιοτάτων χρόνων μάλιστα οι άνθρωποι δοκίμαζαν και γνώριζαν (οχι πάντα θετικά) τις φαρμακειτικές διατροφικές ή τοξικές ιδιότητες του φυτικού βασιλειου. αλλιώς σήμερα δεν θα είχαμε ανοίξει τα μάτια μας αγαπητέ ανήσυχε νέε....

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε νέε
είσαι 16 χρονών αθλη΄σου χωρίς υπερβολές και παράλληλα τ΄ρωγε ισσοροπημένη διατροφή και πίνε αρκετό νερό.. Αν θέλεις τις ενδιάμεσες εποχές του χρόνου μπορείς να παίρνεις ιπποφαές (δύο φορές το χρόνο) αλλά και αυ΄το κατ επιλογή σου αναλογα πώς νοιώθεις

Anonymous said...

Γεια σασ,
Ειμαι 16 χρονων κ ασχολουμαι με το ποδοσφαιρο καθημερινα..λογω ομωσ του σχολειου το ωραριο μου ειναι λιγο περιεργο κ πιστευω οτι δεν τρεφομαι σωστα.Ειμαι 1.83 και 71-72 κιλα.Ηθελα να ρωτησω αν η ποσοτητα λιπουσ η οποια περιεχεται στη σπιρουλινα θα επιβαρυνει σε μεγαλο βαθμο το ηδη υπαρχον λιπος.Επισης θα ηθελα να μαθω αν η χρηση της θα με βοηθησει στο θεμα της αντοχης γιατι η προπονηση μου ειναι πολυ απαιτητικη.Και κατι τελευταιο..η σπιρουλινα δεν βοηθαει στην λιποδιαλυση ετσι?
Ευχαριστω εκ των προτερων



ΑΓΓΕΛΟΣ

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγγελε
Σε παρακαλώ διάβασε το άρθρο για την απιρουλίνα και τα σχόλια των επισκεπτών και θα σου λυθούν οι απορίες. Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.
Θα δεις ότι οι σπιρουλίνα δεν περιέχει λίπος και δεν είναι φυσικός λιποδιαλύτης. Φροντισε να τρέφεσαι καλύτερα πάντως επειδη κάνεις αθλητίσμό. τιποτα δεν αντικαθιστά την τροφή μας, να έχεις υπόψιν σου. Απλά την συμπληρώνει...

Anonymous said...

Ώταν λες Υπποφαες 2 φορες τον χρόνο τι ειναι αυτο , το υπποφαές ???

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Θα υπάρξει άρθρο και εδώ αλλά πάρτε μιά ιδέα.
http://www.vita.gr/html/ent/574/ent.6574.asp

Anonymous said...

καλησπερα!θα ηθελα να μαθω αν η σπιρουλινα αυξανει το σωματικο βαρος?γιατι ειμαι και καλοφαγας..και επιρεπης στις λιχουδιες..ευχαριστω

Anonymous said...

καλησπερα!θα ηθελα να μαθω αν η σπιρουλινα αυξανει το σωματικο βαρος?γιατι ειμαι και καλοφαγας..και επιρεπης στις λιχουδιες..ευχαριστω

Anonymous said...

και επισης θελω να μαθω αν κανω καλα που συγχρονως με την σπιρουλινα περνω και βιταμινες Ε EVIOL?και παλι σε ευχαριστω

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Οχι δεν αυξάνει το σωματικό βάρος αφου οι θερμίδες της στην ημερήσια δόση είναι ελάχιστες. Το σωματικό βάρος το παίρνουμε από το επι πλέον φαγητό καλοφαγάμου. Μη ρωτάς τα αυτονόητα...

Δεν υπάρχει πρόβλημα με την eviol

Anonymous said...

καλησπερα!ηθελα να ρωτησω εαν μια καθημερινη προσληψη ιπποφαες σε σκονη (πχ σε σαλατες) μπορει να επιφερει υπερβιταμινωση?γενικα εχω μια ισορροπημενη διατροφη και δεν αθλουμαι ιδιαιτερα..ευχαριστω.
νικος

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Νίκο
δεν γνωρίζω το ιπποφαές να κυκλοφορεί σε σκόνη ,εκτος αν εννοείς ότι παίρνεις τον θάμνο και τον κάνει σκόνη.
οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω αλλά από τη στιγμή που τρέφεσαι ισορροπημένα δεν έχεις και ανάγκη για κάτι επι πλέον αφου οπως ειπες δεν αθλείσαι

Anonymous said...

ευχαριστω για την απαντηση!κυκλοφορει σε σκονη γιατι το εχω βρει!απλα ηθελα να μα8ω αν τετοιεσ τροφες οπως το ιπποφαες και η σπιρουλινα μπορυν να προκαλεσουν υπερβιταμινωση σε συνθηκες φυσιολογικης διατροφης...γιατι οσο και καλα να θες να τρεφεσαι,σε αστικο περιβαλλον δεν μπορεισ πιστευω να πετυχεις το ιδανικο.ευχαριστω
νικος

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Νίκο
ψάξε σωστή διατροφή για σένα και μην σκας. είσαι εντάξει

Anonymous said...

γεια σας...ειμαι 24 χρονων και πασχω απο οπτικη νευρητιδα,ενα σταδιο πριν την σκληρυνση.μου προτειναν να παιρνω σπιρουλινα.μπορω?και σε τι δοσεις?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε
εξαρτάται ποιός στο πρότεινε.
Αν το πρόβλημα είναι νευρολογικό εγώ θα πρότεινα σκέυασμα vitamine B complex σε συνδυασμό με Ω3 Ω6 λιπαρά.
για ψάξτο με αυτά αλλά ρώτα οφθθαλμιατρους.
Εγώ σαν Φαρμακοποιός αυτά προτείνω για καλύτερα

Anonymous said...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ..!

Unknown said...

Γειά σας,
Παίρνω σπιρουλίνα εδώ και 1,5 χρόνο. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μπορώ να παίρνω ταυτόχρονα και σύμπλεγμα βιταμίνης Β, δεδομένου ότι πάσχω από διαταραχή πανικού και έχω διαβάσει ότι η βιταμίνη Β ενδύκνειται για την συγκεκριμένη πάθηση
Σημειωτέον, ότι έχω κάνει και θεραπείες με χημικά (seroxat), αλλά λόγω παρενεργειών, αδυνατώ να συνεχίσω.
Επίσης, έχω σίδηρο 48. Υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσω να παίρνω σπιρουλίνα?
Σ΄ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου.
Με εκτίμηση,
Σταύρος

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σταύρο
αρκετό καιρό την παίρνεις και δεν νομίζω ότι για το νευρικό σου σύστημα μπορεί να σε βοηθήσει. Κακό δε σου κάνει αλλά νομίζω για την περι΄πτωσή σου μάλλον δεν χρειάζεται.

Unknown said...

ΓΕΙΑΣ ΣΑΣ Κ.ΘΑΝΑΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ.


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΦΗ

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Εφη
αφ'εαυτής όχι. Βοηθάει όμως σαν συμπλήρωμα σε άμεσες διαιτες απώλειας βάρους λόγω των συστατικών που περιέχει οπως μπορείς να διαβάσεις από το άρθρο.

Gelasios said...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η λήψη σπιρουλινας αυξάνει το ουρικό οξύ. Μετά από μια εβδομάδα λήψης σπιρουλίνας έπαθα κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Είναι τυχαίο?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητέ φίλε Φυσικά και δεν προκαλεί αφεαυτής κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Απλά πιθανόν το ουρικό σου να ήταν στο όριο για πολύ καιρό και επειδή η σπιρουλίνα έχει αμινοξέα βασικά συστατικά πρωτεινοσύνθεσης και επειδή μάλλον εισαι και κρεατοφάγος έγινε αυτό που έγινε

Jutzo said...

kalhspera me lene alex kai tha ithela na sas kanw mia erwthsh....
h spiroulina voithaei sti katapolemish tis trixoptoshs?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Υπάρχουν πιό εξειδικευμένες φόρμουλες συμπληρωμάτων αλλά σαν πηγή βασικών αμινοξέων και σιδήρου μπορώ να πώ πως βοηθάει

γιαννης said...

σκεφτομαι να παρω σπιρουλινα υπαρχει περιπτωση να επηρεασει το ουρικο οξυ?παλιοτερα ειχα ουρικο γυρο στο 8 αλλα με καταλληλη διατροφη το καταβασα εδω και καποα χρονια στο 5,2 με 5,8.με την σπιρουλινα υπαρχει περιπτωση να μου το ανεβασει λογο της υψηλης περιεκτικοτητας πρωτεινης

Anonymous said...

σκεφτομαι να παρω σπιρουλινα υπαρχει περιπτωση να επηρεασει το ουρικο οξυ?παλιοτερα ειχα ουρικο γυρο στο 8 αλλα με καταλληλη διατροφη το κατεβασα εδω και καποια χρονια στο 5,2 με 5,8.με την σπιρουλινα υπαρχει περιπτωση να μου το ανεβασει λογο της υψηλης περιεκτικοτητας σε πρωτεινης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιάννη τώρα το ουρικό σου δεν είναι υψηλό. Αν εισαι και κρεατοφάγος καλύτερα μην το πάρεις το σκέυασμα. επίσης έχε υπόψιν σου ότι αρακάς και φασόλια επίσης ανεβάζουν ουρικό

Anonymous said...

Καλησπερα σε ολους,

Χωρις να θελω να ενοχλησω η να κανω αρνητικο σχολιο νομιζω οτι ειναι παρανομο να μοιραζονται ιατρικες συμβουλες απο φαρμακοποιο και οχι ιατρο και μαλιστα απο το ιντερνετ ειδικα οταν συνοδευονται απο προτροπες ληψεως συγκεκριμενων σκευασματων με επωνυμια εταιριας. Δυστυχως στην ελλαδα αυτα ειναι ανεξελεγκτα. Οσοι διαβαζετε εδω πολλη προσοχη παρακαλω αυτο το blog σε ενα οργανωμενο κρατος θα ειχε κλεισει.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε τα διαπιστευτήρια σου παρακαλώ και κάτω από ποιά ιδιότητα μιλάς .
Εδώ παρεχονται πληροφορίες και γίνονται συζητήσόπως ακριβώς θα εγίνοντο σε ένα πραγματικό φαρμακείο.

Anonymous said...

Πολυ καλησπερα σας. Ειμαι μαθητης γ' λυκειου και λογω των εξετασεων και της πολυωρης μελετης θα ηθελα να μαθω εαν η σπυρουλινη ειναι ή λειτουργει και ως ενισχυση της μνημης και σε τι ποσοστο. Συγχαρητηρια και για το αρθρο σας.
Με εκτιμηση, Μιχαλης.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φιλε μαθητή
καλύτερα να πάρεις σκευάσματα με λιπαρά Ωε Ω6 αλλά και συνδυασμό βιταμ Α και Β που τονώνουν τον νευρικό σύστημα και την εγκεφαλική λειτουργία από την φόρτιση που δέχεται αυτή την εποχή.
Επίσης η Α θα προετοιμάσει καλύτερα και τον δέρμα να υποδεχτεί τον ήλιο για τις διακοπές σου αμέσως μετά.

Anonymous said...

Καλησπέρα σας ειμαι 16 χρονων πηγαινω ποδοσφαιρο αλλα εκτοσ αυτου καθημερινα γυμναζομαι πολυ με ατομικη γυμναστικη στο σπιτι αλλα κ με βάρη ..επισης πηγαινω και γυμναστήριο ...θα ήθελα να ξέρω αν θα μου κανει καλο η σπυρουλίνα δηλαδη αν θα με βοηθησει η μου δωσει ενέργεια γτ κουραζομαι αρκετα....επισης θα ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κατι που να περιέχει πρωτείνες ωστε να βαλώ λιγο ογκο κ εγω γτ ειμαι μεν γυμνασμένος αλλα θα ηθελα να βαλω και λιγο ογκο...
με εκτιμηση,
Σταύρος

Anonymous said...

Καλησπέρα σας ειμαι 16 χρονων πηγαινω ποδοσφαιρο αλλα εκτοσ αυτου καθημερινα γυμναζομαι πολυ με ατομικη γυμναστικη στο σπιτι αλλα κ με βάρη ..επισης πηγαινω και γυμναστήριο ...θα ήθελα να ξέρω αν θα μου κανει καλο η σπιρουλίνα δηλαδη αν θα με βοηθησει η μου δωσει ενέργεια γτ κουραζομαι αρκετα....επισης θα ηθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κατι που να περιέχει πρωτείνες ωστε να βαλώ λιγο ογκο κ εγω γτ ειμαι μεν γυμνασμένος αλλα θα ηθελα να βαλω και λιγο ογκο...
με εκτιμηση,
Σταύρος

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σταύρο
Καλό που αθλείσαι.
Κακό που θέλεις όγκο σε αυύη την ηλικία που το σώμα σου ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί. Αστο να αναπτυχθεί φυσιολογικά και τα ανδρογόνα τους να κάνουν οπως π΄ρπει την δουλειά σου.
Η σπιρουλίνα σου προσφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα και σίδηρο που χρειάζεσαι αφου ασκείσαι αεροβίως σαν ποδοσφιαριστής.
Προσωπικά θα σε συμβούλευα να ασχοληθείς με ένα άθλημα άντε δύο που να έχουν σχέση μεταξύ τους.
Πχ δεν μπορείς να κάνεις βάρη για όγκο και παράλληλα να κάνεις κολύμβηση.
η κολύμβηση και παράλληλα ποδήλατο
αν έγινα κατανοητός

stavros said...

Ναι κατάλαβα Ευχαριστώ

Anonymous said...

γεια σας. ειμαι αθλητης. αν καταναλωνω παραπανω χαμια σπιρουλινας την ημερα. ας πουμε καμια δεκαρια. τι γινετε?χανω κατι?
μπορει να με πειραξει?μανος.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μανο
το πιθανοτερο να παθεις εντερικες ενοχλήσεις Δεν το συνιστώ. Την κανονική δόση να παίρνεις . Το πολύ τρία την ημέρα . Εξαρτάται το σκέυασμα ακολούθα τις οδηγίες του κουτιού και του φαρμακοποιού

Anonymous said...

Αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία… Αν και είχα πολλές φορές διαβάσει για τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά της σπηρουλίνας θεωρούσα πως κάτι τόσο υπερβολικά θετικό μάλλον είναι και ψεύτικο…
Πριν περίπου 14 χρόνια πέρασα μια περιπέτεια υπερκόπωσης – νευρικού κλονισμού, ευτυχώς κατάφερα να το περάσω όλο αυτό μένοντας μακριά από ψυχοφάρμακα, και λέω ευτυχώς διότι το ιατρο-βιομηχανικό κατεστημένο είναι το πρώτο που κάνει μόλις σε «παραλάβει» σε τέτοια κατάσταση… και μάλλον περιορίζεται εκεί αν είσαι παιδί κατώτερου θεού και δεν έχεις τις οικονομικές δυνατότητες να το ψάξεις σε εξειδικευμένες μονάδες και θεραπευτικές διαδικασίες.
Το διάστημα εκείνο λοιπόν αλλά και ακόμα και μέχρι σήμερα έχω δοκιμάσει πάρα πολλά καλά και ακριβά και επώνυμα συμπληρώματα.
Πολυβιταμίνες – ειδικά Β complex, αμινοξέα κλπ…. Αν και σίγουρα ξεπέρασα το πρόβλημα μου βασιζόμενος σε αυτά. Και αν και με βοήθησαν αρκετά, ένα πράγμα δεν είχα καταφέρει να εξισορροπήσω μέχρι και σήμερα.
Και αυτό ήταν η σωματική μου αντοχή και συγκεκριμένα ο κύκλος της κούρασης – ξεκούρασης… είχα με τον καιρό αποδεχτεί ότι αυτό θα με συνοδεύει για πάντα ως ενθύμιο της περιπέτειας μου εκείνης.
Ευτυχώς για μένα σε μέρος, άσχετο, σε χρόνο ανύποπτο, και με τρόπο εντελώς τυχαίο δοκίμασα μια συσκευασία σπηρουλίνας.
Το αποτέλεσμα με εξέπληξε, είναι σαν κάποιος να μάζεψε ότι ακριβώς είχε ανάγκη ο οργανισμός και το σώμα μου, να τα έβαλε σε ένα πράσινο χαπάκι και να μου τα έκανε δώρο….
Είμαι στην 3η συσκευασία και το πρόβλημα μου αποτελεί παρελθόν.
Έχω επιτέλους τις αντοχές που θυμάμαι να είχα κάποτε.
Άλλα οφέλη και εμπειρικές παρατηρήσεις μου είναι ο πολύ ποιοτικότερος ύπνος, και το αρκετά καλύτερο σεξ.
Επειδή είδα ότι πολλοί αντιμετωπίζουν με χλευασμό τις θετικές εμπειρίες που καταγράφονται, να τους πω εκ των προτέρων ότι μου είναι παντελώς αδιάφοροι, θεωρώ πολύτιμο αγαθό να μπορέσω να βοηθήσω έστω και έναν άλλον με την θετική αυτή μου κατάθεση.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητε ανώνυμε
Σευχαριστούμε για την κατάθεση της εμπειρίας σου για το πόσο σε βοήθησε η σπιρουλίνα.
Αποδεικνύεις αυτό που έχω τονίσει κατ´επανλάλειψη πιό πάνω.
Τα σκευάσματα συμπληρωμάτων ΔΕΝ είναι πανάκεια αλλά ΜΟΝΟΝ για αυτούς που το χρειάζονται.

Μιά παρατήρηση μόνον ανώνυμε. Επειδή έχουν μπεί και άλλοι σαν ανώνυμοι κατανοώ το δικαίωμα να παραμέετε έτσι αλλά για να συνενοούμαστε καλύτερα τουλάχονστον αναφέρετε το μικρό σας όνομα ´η έστω ένα προσωρινό ψευδώνυμο.
Νασαι πάντα γερός και δυνατός φίλε και πάνω απόλα να έχεις πίστη μέσα σου ... Καταλαβαίνεις τ´ι εννοώ..
Η πίστη είναι ο μισός γιατρός..

Anonymous said...

Καλησπερα,

θα 'θελα να ρωτήσω αν η σπιρουλίνα θα μπορούσε να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ηλιωμένο υπερτασικό ο οποίος είχε διακόψει από μόνος του την φαρμακευτική αγωγή.Γενικότερα υπάρχει επίδραση στην αρτηριακή πίεση;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Η σπιρουλίνα δεν ´εχει επίπτωση στην αρτηριακή πίεση. Ο ληικιωμένος που ανέφερες από μόνος του διέκοψε την αγωγή του και εμφάνοσε προφανώς πάλι την υπ´ερτασή του. Συμβούλεψέ τον να ελαχιστοποιήσει το αλάτι στη διατροφή του. Και να τρ´ωει μία μπανάνα την ημέρα. Πολύ νερό και να κινείται.

nikos said...
This comment has been removed by the author.
nikos said...

καλησπερα
εχω δει την σπιρουλινα σε μορφη σκονης απο ενα καταστημα μπορουμε να την διαλησουυμε στο νερο ? κ αν ναι τοτε ποση θα πρεπει να ειναι η δοσολογια της
σας ευχαριστο νικος

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Νίκο καλησπέρα και σε σένα
φαντάζομαι ότι μπορείς. να τη διαλύσεις. μπορεί να μην γίνει διαυγές διάλυμα αλλά εναιώρημα. πιε΄ς κι ένα ποτη΄ρι νερό από πάνω. Τώρα για τη δοσολογία φαντάζομαι ότι υπάρχει στη συσκευασία δοσομετρικό. ακολούθησε τις οδηγίες. Ελεγξε πάντως το προιο΄ν ώς προς την εγκυρότητά του. Εταιριά , αν υπάρχει αριθμός έγκρισης κλπ κλπ . Ακόμα και ποιό κατάστημα ή ποιός το διακινεί.

Anonymous said...

Καλησπέρα... Διάβασα πολλά από τα posts του blog σας και μπορώ να πω ότι έμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα για την σπιρουλινα... Έχω μόνο δύο απορίες. Εγώ προσωπικά δουλευω πολλές ώρες την ημέρα (κατά μέσο όρο 12 με 14)είμαι 27 ετών και πίστευω λόγω ηλικίας καταφέρνω να το κάνω αυτό ακόμα.. Τελευταία η κόπωση αρχίζει να μου φαίνεται , νυστάζω περισσότερο γυρνάω από την δουλειά καθε μέρα και πιο κουρασμενος.. Η πρώτη μου απορία είναι αν χρησιμοποιήσω σπιρουλίνα θα μπορέσει να με βοηθήσει στο να μου δώσει ενέργεια, κάτι δηλαδή σαν ενναλακτική βιταμίνη? Είχα σκεφτεί και τις βιταμίνες αλλά δεν έχω ακούσει τα καλύτερα.. Η επόμενη απορία δεν αφορα εμένα αλλά έναν φίλο που γυμνάζεται καθημερινά και χρησιμοποιεί πολλά συμπληρώματα τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι και τόσο αθώα. Η σπιρουλίνα σαν λιποδυαλύτης που είναι μπορεί να τον βοηθήσει παράλληλα με την γυμναστικη στην γράμμωση που θέλει να αποκτήσει, ώστε να κόψει τους no name λιποδυαλίτες, ή όχι? Ευχαριστω Σπύρος.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σπύρο. Προσεξε! Η σπιρουλίνα δεν είναι μιά άλλη βιταμίνη και δεν είναι λιποδιαλύτης. Σ
Φυσικό συμπλήρωμα αμινοξέων είναι με ποσοστά απαταίτητων μςτάλλων.
Για την περίπτωσή σου ενεργειακά και δεδομένων των ωρών που εργάζεσαι πιστεύω θα σε καλύψει. Αν και για μένω θα έπρεπε κ´αποια στιγμή να προσάρμοζες τη ζωή σου περισσότερο ποιοτικά και με πιό ανθρώπινες ώρες εργασίας.ι σως αυτή η κόπωση που αισθάνεσαι, αν δεν είναι ψυχογενής, να είναι το πρώτο καμπανάκι του σώματός σου, θα σε συμβούλευα να κάνεις και εξετάσεις αιματολογικές να δεις ο σίδηρός σου ο αιματοκρίτης σου τριγλυκερίδια και χοληστερίνη κλπ που βρίσκονται γιατί φαντάζομαι ότι με τόσες ώρες εργασίας και η ποιότητα τροφής σου δεν θα είναι και η καλύτερη. Οπότε αν είναι έτσι κ´αποια καλό συμπλήρωμα βιταμινων´ δύο με τρεις φορες´ το χρόνο θα ήταν απαραίτητο.
Τώρα για το φίλο σου με τα ύποπτα σκευάσματα τί να πω. Εννοείται ότι πρέπει να τα σταματήσει γιατί αν θα διαβάσεις π´αρα πάνω τα σχόλια και τις απαντήσεις που έχουν δοθεί μόνο επιβάρυνση νεφρών και ήπατος προκαλούν που θα τα πληρώσει αργότερα ,για το βίτσιο της γράμμωσης...
Σιρουλίνα μποτεί να πάρει αν θέλει που τουλάχοστον είναι κάτι φυσοκό, να πώ μάλιστα σε όλους τους φίλους ότι τελευταία μιά γνωστή εταιρία διακινεί ΜΟΝΟ στα φαρμακεία (και δεν λέω ποιά) για νε μην παρεξηγηθώ απ´ο κάποιους οτι προωθώ προιόντα, σπιρουλίνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ Την γνωστή από τις Σέρρες με πιστοποίηση. ... Γιατί μέχρι τώρα απ´ότι ξέρετε η ελληνική έφευγε όλη έξω .

Anonymous said...

Ονομάζομαι Κώστας.Ορισμένες απορίες μου "πάνω" στην σπιρουλίνα καλύφθηκαν διαβάζωντας τα περισσότερα σχόλια.Βέβαια εχώ κάποιες ακόμα.Επειδή τα μαλλιά μου πέφτουν και είναι αδύναμα, παίρνω ενα συμπλήρωμα διατροφής το priorin,το μόνο μεχρι σήμερα, 1-2καψουλες/μερα και εχω παρατηρήσει οτι δυναμώσαν οι τρίχες και περιορίστηκε (οχι σημαντικά) η τριχόπτωση,μπορώ να παίρνω και σπιρουλίνα παράλληλα και αν ναι 3 δισκία είναι καλά;(είμαι 62 κιλά, 22 ετών και γυμνάζομαι καθημερινά)

Anonymous said...

Ονομάζομαι Κώστας.Ορισμένες απορίες μου "πάνω" στην σπιρουλίνα καλύφθηκαν διαβάζωντας τα περισσότερα σχόλια.Βέβαια εχώ κάποιες ακόμα.Επειδή τα μαλλιά μου πέφτουν και είναι αδύναμα, παίρνω ενα συμπλήρωμα διατροφής το priorin,το μόνο μεχρι σήμερα, 1-2καψουλες/μερα και εχω παρατηρήσει οτι δυναμώσαν οι τρίχες και περιορίστηκε (οχι σημαντικά) η τριχόπτωση,μπορώ να παίρνω και σπιρουλίνα παράλληλα και αν ναι 3 δισκία είναι καλά;(είμαι 62 κιλά, 22 ετών και γυμνάζομαι καθημερινά)

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κώστα εφόσον γυμνάζεσαι μπορείς. Ίσως βοηθήσει μάλιστα και την αγωγή σου για την τριχόπτωση. Να ξέρεςι π´αντως ´οτι το πριοριν δεν υπάρχει λόγο να το παίρνεις π´εραν του διμήνου. Σταματας για δύο μήνες και ξαναξεκινάς. Σευχαριστώ για τα καλα σου λόγια

Anonymous said...

Μετά από 5 ημέρες καθημερινής χρήσης σπιρουλίνας παρατήρησα ότι τα κόπρανα μου είναι πράσινα και σκληρά, κάτι που δεν υπήρχε πριν την χρήση σπιρουλίνας... Να ανησυχώ; Υπάρχει κάποια σχέση;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Ανώνυμε
Υπάρχει σχέση και είναι φυσιολογικό καθόσον οφείλεται στη χλωροφύλη που εμπεριέχεται στο φύκος και που αποβάλλεται. Δενυπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως η σκληρότητα των κππράνων σε ενοχλούν ενδεχομένως σαν δυσκοιλιότητα τότε σταματάς για λίγες μέρες

ΑΝΝΑ said...

Καλησπέρα, παίρνω σπιρουλίνα εδώ και πολλά χρόνια,τότε εβρισκες μονο σε βιολογικά καταστήματα. Είμαι πάρα πολυ ικανοποιημένη, εχω πολυ χαμηλή φεριτίνη, σίδηρο και αιματοκρίτη και με με βοηθάει πολύ.Μου γεννήθηκε μια απορία.Μπορώ να πίνω μετά την σπιρουλίνα γάλα? Ευχαριστω!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αννα
Για την απορρόφηση του σιδήρου αποφυγε το γαλα τουλαχιστον για δυο ωρες μετα την πηγη του σιδηρου. Εν προκειμενω την σπιρουλινα που ανεφερες

Νίκη said...

καλησπέρα σε όλους,
ονομάζομαι Νίκη.είμαι εργαζόμενη μητέρα έξι παιδιών (το μεγαλύτερο γυμνάσιο το μικρότερο σε παιδικό). χρειάζομαι σίγουρα ενίσχυση για τον οργανισμό μου και σκέφτομαι την σπιρουλίνα.η ερώτησή μου αφορά στο ότι είμαι φορέας της μεσογειακής αναιμίας και καθώς η σπιρουλίνα περιέχει μεγάλο ποσοστό σιδήρου θεωρώ πως πριν αρχίσω θα έπρεπε να είμαι σίγουρη πως κατι τέτοιο δεν θα προκαλούσε δυσάρεστα αποτελέσματα.
θα με βοηθούσατε πολύ αν μου παραθέτατε την άποψή σας επί του θέματος.
σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Νίκη είσαι καταρχήν καταπληκτική να μην εξηγήσω το γιατί.
Το αν θα παρεις σπιρουλινα ή οχι εξαρταται για μενα πρωτον αν χρησιμοποιεις σκευασματα σιδήρου και δευτερον αν αποσιδηρώνεις τον οργανισμό σου.
Αν παιρνεις σκευάσματα σιδηρου ´η τα κοβεις και παιρνεις σπιρουλινα που σου προσφέρει και αλλα πράγματα, ή συνεχίζεις όπως είσαι . Αν αποσιδηρώνεσαι πολύ καλα κανεις γιατί ειναι τουλάχιστον αναγκαίο για την καλη λειτουργία ήαπτος και νεφρών. Μίλα όμως και με τον γιατρό σου πρώτα. Γιατι ´ και καθε περιπτωση δεν ειναι ιδια.
Ελπιζω να σε βοηθησα.
Παντα μαχητική ετσι Νικη

Νίκη said...

Αγαπητέ κ.Σάκη,
καταρχήν σας ευχατιστώ για τα εμψυχωτικά σας λόγια και εν συνεχεία για την άμεση απάντησή σας.Με βοηθήσατε πολύ, αν και σίγουρα θα συμβουλευτώ και τον γιατρό μου.Παρόλα αυτά μάλλον θα δοκιμάσω για λίγο μόνο τη σπιρουλίνα χωρίς το σίδηρό μου παράλληλα όμως με το filicin(αν θυμάμαι καλά το πως λέγεται).
Σας ευχαριστώ και πάλι
καλό σας βράδυ.

Anonymous said...

egw akousa oti voh8aei k sthn apwleia varous. isxuei?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Δεν θα το λεγα

Anonymous said...

σπιρουλινα η βασιλικος πολτος?????

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Διαφορετικά πράγματα . Ο βασιλικός πολτός θα έλεγα συνιστάται για νεαρά άτομα ´η παιδιά στην ανάπτυξη. Σε παρακαλώ ανάτρεξε στο μπλογκ στις αναρτήσεις APITHERAPY περί βασιλικού πολτού . Επίσης για άτομα που έχουν περάσει μακρά επίπονη ασθένεια και χρειάζονται γρήγορη αποκατάσταση των οργάνων τους και του ανοσοποιητικού τους.
για την σπιρουλίνα αναφέρονται όλα εδώ.

Anonymous said...

Καλημέρα Σάκη,
θα ήθελα να ρωτήσω τι ποσότητες περιέχει η σπιρουλίνα(ελληνική,Νιγρίτα Σερρών)σε βιταμίνη Ε και σε σίδηρο τα 400mg/ανά κάψουλα και τέλος από ποία ποσότητα και πάνω θεωρείτε επικίνδυνη η πρόσληψη βιταμίνης Ε στην εγκυμοσύνη.Σε ευχαριστώ πολύ.

Φιλικά,

Κωνσταντίνα

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κωνσταντίνα σευχαριστω για την επαφή, θα σου απαντήσω σύντομα με ακρίβεια για τις περιεκτικότητες . Όσον αφορά στον σίδηρο η σπιρουλινα σε καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό. Για την βιτ. Ε εώς και 500 την ημέραιστευω ότι εισαι οκ. Αλλα προσωπικά πιστευω ότι μια εγκυμονουσα επειδή εκ των πραγμάτων προσέχει την διατροφή της προς το ποιοτικοτερο δεν έχει ανάγκη αυτής της βιταμίνης .
Τα ξαναλέμε

Anonymous said...

Γεια χαρα κ συγχαρητηρια για το μπλογκ..
Ειμαι 17 χρονων κ ασχουλουμαι εντατικα με τον στιβο εδω κ 4 χρονια σοβαρα με 6 προπονησεις την εβδομα. Θα ηθελα να ρωτησω εαν η Σπιρουλινα θα μπορουσε να με βοηθησει κ αν μπορειτε να πειτε την δοσολογια κ που κυμαινονται οι τιμες.
Ευχαριστω..

Anonymous said...

Σε ευχαριστώ πολύ Σάκη,
περιμένω να μου γράψεις λεπτομερέστερα τις τιμές γιατί σκέφτομαι να αντικαταστήσω τις αμπούλες σιδήρου(που μου προκαλούν προβλήματα τυμπανισμού κ.α)με σπιρουλίνα εφόσον οι τιμές σε βιταμίνη Ε που έχει δεν είναι επικίνδυνες για το έμβρυο.Από τη γιατρό μου έχω πάρει το οκ αλλά δεν ξέρω αν γνωρίζει τις τιμές σε βιταμίνες κτλ και θα ήθελα να το ψάξω λίγο περισσότερο.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνα

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γεια χαρά αθλητή. Εφόσον γίνεται τόσο εντατική προπόνηση, φαντάζομαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Θα σου συνιστούσα 3 φορές την ημέρα και βλέπεις.
Επίσης δες σε παρακαλώ το πόστ μου για το colostrum και το πως δρα στο ανοσοποιητικό και την αθλητική αποκατάσταση http://farmakopoios.blogspot.com/2011/11/colostrum.html
Επειδή δεν το βρίσκεις εύκολα αν ψάξεις και δεν το βρεις μπορώ να σου στείλω άριστη ποιότητα με το ταχυδρομείο. Στείλε μου πλήρη στοιχεία και διεύθυνση στο cherokee_16346@yahoo.com καλη επιτυχία

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...
This comment has been removed by the author.
Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αθλητή του στίβου η διεύθυνση τελειώνει με HTML σε περίπτωση που δεν το βλέπεις ολόκληρο

Αντοχιτζης said...

Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες. Θα ηθελα επισης να ρωτησω, επειδη παιρνω πρωι βραδυ σιδηρο σε υγρη μορφη, θα μπορω να παιρνω παραλληλα κ σπιρουλινα? Ή ποια ειναι καλυτερη παραλληλη χρηση κ των 2... Οσο αναφορα το Colostrum θα το ψαξω λιγο ακομα κ θα σας πω.
Ευχαριστω

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αντοχιτζή. δεν ξερω αν κανεις αεροβια ασκηση. Αν κανεις τοτε ισως χρειαζεσαι μεγαλυτερα αποθεματα σιδηρου. αν και απο καιρου εις καιρον να σταματας γιατι ο οργανισμος τον αποθηκευει. Αν δεν κανεις η κανεις μικτη ισως η σπιρουλινα για καποια διαστηματα σε καλυπτει απο μονη της αν παιρνεις παρα πανω την ημερα. προσωπικα θα προτιμουσα τον σιδηρο απο φυσικες πηγες..

Anonymous said...

Καλησπέρα Σάκη,
ελπίζω να μη με ξέχασες;Συγνώμη για την ανυπομονησία μου αλλά καταλαβαίνεις...βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα το άρθρο που διάβασα,για το ότι είναι επικίνδυνη η βιταμίνη Ε (σε μεγαλύτερες ποσότητες από τη καθημερινά συνιστώμενη)στην εγκυμοσύνη να είναι λάθος,αλλά επειδή την παίρνουμε αυτή τη βιταμίνη από πολλές τροφές σε ικανοποιητικές ποσότητες να μη το παρακάνω.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνα

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κωνσταντίνα. συγνωμη για την καθυστερηση. Η αποψή μου ειναι οτι η ελληνικη σπιρουλινα της bio hellas της οποιας το μουκαλακι κρατω τωρα, σε καλυπτει και απο σιδηρο και απο βιτ Ε. Μονο για το σιδηρο αν εχεις περισσοτερες αναγκες τις οποιες γνωριζει φυσικα ο γιατρός σου τότε μπορεί να σου δώσει και κατι παραπάνω. Σε παραπέμπω στο σαιτ
www.spirulina.gr στο οποίο αναφερονται λεπτομερειες περι συ΄στασης του προιόντος. υπάρχει και επικοινωνιά με email και σταθερα και κινητα τηλ να σου πουν ακριβως περιεκτικοτητα σε σιδηρο, γιατι η ετικετα στο μουκαλακι δεν αναγραφει ακριβως.

Anonymous said...

Σε ευχαριστώ πολύ Σάκη!!

Κωνσταντίνα

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

νασαι καλά Κωνσταντίνα. στη διάθεσή σου πάντα...και με το καλό σου εύχομαι

Γιώργος said...

Καλησπέρα,

Παίρνω σπιρουλίνα εδώ και ενα χρόνο και πιστεύω πως με έχει βοηθήσει.Αυτο που θα ήθελα να πώ είναι πώς δεν είναι όλα τα συμπληρώματα το ίδιο ευεργετικά για όλους τους οργανισμούς,πρέπει να ακούμε τι μας λέει το σώμα και αν ανταποκρίνεται θετικά σε αυτο που λαμβάνουμε,αν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα! Τέλος, θέλω να ρωτήσω για τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η ελληνική σπιρουλινα αν έχουν κάποια αρνητική επίδραση στον οργανισμό(ειδικά στο αντρικό φύλο). Ευχαριστώ εκ των προτέρων,Γιώργος

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιώργο πολυ σωστά λες ότι πρέπει πρώτα απο όλα πρέπει να ακούμε τις ανάγκες του σώματος μας ,με την καλη έννοια πάντα. Το λέω αυτο γιατι υπάρχουν άνθρωποι που το ακούν υπερβολικά σε βαθμό να νομίζουν ότι είναι συνέχεια άρρωστοι, ή κάτι πως έχουν. Υποχονδριακοι. Το σωστό είναι να φτάνουμε στο επίπεδο της σωματικής ισορροπίας μαζι με την πνευματική ,ώστε να γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε σε ποιο βαθμο το θελουμε και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε.
Δεν γνωρίζω τουλάχιστον εγω αν η σπιρουλινα περιέχει φυτοοιστρογονα όπως λες.
Για τη σόγια σιγουρα ισχύει. Κυρίως απομονώνονται απ´ο το φυτό και οι μεσοεμμηνοπαυσιακες η προεμμηνοπαυσιακες γυναίκες παίρνουν σκευάσματα εκ Σοφίας για να ελαττωσουν τα συμπτώματα της κλημακτηριου τους. Αν και έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια και τείνουν να αποφεύγονται ...

Christos said...

Καλησπέρα σας,

Σχετικά με τα φυτοοιστρογόνα από όσο γνωρίζω (από σχετική ερώτηση σε καθηγητή τεχνολογίας τροφίμων) η σπιρουλίνα δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα.

Χρήστος.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σωστός ο Χρήστος

Anonymous said...

geia se olous..diavasa me prosoxi ola ta sxolia apo thn arxi.ithela apla na rotiso to eksis....me dedomeno oti ola ta skeuasmata pou pernoume fyltrarontai apo to sykoth,poia tha prepei na einai h diarkeia lipsis ths spiroulinas?an tha prepei me alla logia na diakoptete gia kapio xroniko diasteima(pou etsi me symvoulepse mia hpatologos)kai gia poso kairo na perno kai na stamatao...euxaristo giannis apo ton omorfo volo

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γεια σου Γιάννη απλό τον όμορφο πράγματι Βόλο. Σωστά στο είπε η ηπατολογος. Τα φυσικα συμπληρώματα το έχω ξαναπεί. ΔΕΝ αντικαθιστούν τη διατροφή μας αλλα τη συμπληρώνουν οταν τα έχουμε ανάγκη και κάτω απο δεδομένες συνθήκες τρόπου ζωής.
Μια παρατήρηση μόνο .
Τα φυσικα συμπληρώματα ΔΕΝ φίλτραρονται απο το ήπαρ .δεν είναι τοξικές να φίλτραριστουν απλα το ήπαρ μας τα επεξεργάζεται όπως και τις τροφές μας.

Anonymous said...

ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση....αλλα θα με συνχωρεσετε δεν εβγαλα σαφες συμπερασμα για ποσο τελικα πρει να περνω και για ποσο να διακοπτω την σπιρουλινα...με δεδομενο οτι ολη μου η χρονια ειναι απετητικη,πλυν των καλοκαιρινων ισως μηνων...εχω αρκετη δουλεια,αγχος για αυτη,δυσκολια στον υπνο(που βελτιωθηκε αισθητα με την σπιρουλινα)αθλουμε σχεδον καθημερινα και γενικα κουραζομαι ολο τον χρονο...μπορω λοιπον να κανω χρηση των 3 χαπιων που περνω εδο και δυο μηνες μεχρι και το καλοκαιρι αφοβα?η ειναι προτημοτερο να διακοπσω εναν μηνα και μετα παλι?εθχαριστω γιαννης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιάννη .η γνώμη μου είναι εφόσον έχεις τέτοιους ρυθμούς να συνεχίσεις να τη παίρνεις. Όμως δώσε προσοχή στην ποιότητα του φρέσκου φαγητού σου. Εννοώ ποιοτικό απαραίτητο πρωινό. Δεκατιανο αν πεινασμένος με κάποιο φρούτο η γιαούρτι με μέλι που μπορείς εύκολα να το κουβαλάει μαζι σου σε μικρές ποσότητες .και το βραδινό σου πάντα με μειωμένα λιπαρά. Το τελευταίο θα σε βοηθήσει να κοιμηθεις πιο εύκολα. Αν είναι δυνατόν το βραδινό όχι μετα τις 9 το βράδυ.
Πολυ καλο που άθλεισαι
Φυσικα αυτα που σου λέω είναι ο γενικός κανόνας. Κι φυσικα μπορούμε να τον παραβιαζουμε που και που άνθρωποι είμαστε και όχι ρομπότ. Και αλκοόλ με μετρό θα πιούμε και σε ταβερνάκια θα πάμε που και που ,ειδικα στον όμορφο Βόλο που φημίζεται για τις αμαρτίες του. Χαχα. Εγω απλα σου αναφέρω τι πρέπει γενικά να κάνουμε ώστε να νιώθουμε ευεξία και ο οργανισμός μας να δουλεύει ξεκούραστα
Η σπιρουλινα σε βοηθάει να αντεπεξελθεις στο κάτι παραπάνω της καθημερινότητας.
Όψεις να παίρνεις επι διαρκούς βάσεως 2 χάπια προτείνω εναλλλακτικα.

Nancy said...

Καλησπέρα, έχω ενα θέμα εδώ και 4 χρόνια με την προλακτίνη μου και παίρνω καποιο χάπι, ήθελα να μάθω αν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα να ξεκινήσω να παίρνω σπιρουλίνα.\

Ευχαριστω πολυ για το χρόνο σας.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Νανσυ όχι κατ εμε δεν έχεις πρόβλημα. Δεν υπεισέρχεται στα ορμονικα προβλήματα

ΜΑΡΙΑ said...

Καλημέρα σας. Λέγομαι Μαρία, 37 χρονών, από Κρήτη. Έχω κάνει θυροειδεκτομή πριν πέντε χρόνια, η ιστολογική έδειξε πολλαπλούς καρκινικούς όζους, πήρα ραδιενεργό ιώδιο (3 φορές), και τώρα είμαι καλά, με ρυθμισμένο το TSH μου. Σκέφτομαι σοβαρά τη σπιρουλίνα σαν συμπλήρωμα. Ποιά είναι η γνώμη σας;;;

ΜΑΡΙΑ said...

Καλημέρα σας. Λέγομαι Μαρία, 37 χρονών, από Κρήτη. Έχω κάνει θυροειδεκτομή πριν πέντε χρόνια, η ιστολογική έδειξε πολλαπλούς καρκινικούς όζους, πήρα ραδιενεργό ιώδιο (3 φορές), και τώρα είμαι καλά, με ρυθμισμένο το TSH μου. Σκέφτομαι σοβαρά τη σπιρουλίνα σαν συμπλήρωμα. Ποιά είναι η γνώμη σας;;;

Anonymous said...

Σακη καλησπερα!Συγχαρητηρια για τη σελιδα σου!Σκεφτομαι σαν αθλητης να ξεκινησω τη σπιρουλινα για να δω αν μου κανει κ με βοηθησει στις προπονησεις μου!Διαβασα ολα τα παραπανω προσεκτικα,αλλα αυτο που δε διαβασα ειναι για το πια ειναι η καταλληλη στιγμη να παρω σπιρουλινα!δηλαδη μαζι με το φαγητο 3 ωρες πριν τη προπονηση,αλλα πριν η μετα το φαγητο?αμεσως μετα τη προπονηση μαζι με τη μπανανα που θα φαω κ το συμπληρωμα πρωτεινης??

Σευχαριστω εκ των προτερων!

ΓΙΑΝΝΗΣ

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μαρία καλημέρα σου και συγνώμη για την καθυστέρηση . Απο την στιγμη που η σπιρουλινα δεν περιέχει Ιώδιο οπότε θα είχε και την γνώμη και ο γιατρός σου αν θα έπρεπε να το πάρεις η όχι, για μένα δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιάννη δεν ξέρω τι άθλημα κανείς και παίρνεις επι πλέον πρωτεΐνη, αλλα την στιγμη που η σπιρουλινα ειναι ο καλύτερος συνδυασμός φυσικής πηγής αμιν οξέων που θα βοηθήσουν το σώμα σου να φτιάξουν πρωτεΐνες είμαι της γνώμης να πάρεις σπιρουλινα στην μάξιμουμ δόση που αναγράφεται στην συσκευασία και να σταματήσεις τα πρωτεινουχα. Ασε το σώμα σου να φτιάξει πρωτεΐνες.
Το σκευάσματα θεωρείται συμπλήρωμα διατροφής οπότε το καταναλωνεις μαζι με την τροφή ή αμέσως μετα. Αν προπονήσεις αμέσως μετα την άθληση ώστε ο οργανισμός να αναπληρώσει αμέσως την ενέργεια και τα δομικά συστατικά του.

Anonymous said...

Καλησπέρα

Μόλις αγόρασα σπιρουλίνα από ένα φαρμακείο και μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες ψάχνοντας στο internet. Καταρχήν παίρνω και πρωτεινη σε σκόνη επειδή γυμνάζομαι αρκετά καθημερινά (τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα) και θα ήθελα να μου πείτε εαν από δω και πέρα που θα παίρνω σπιρουλίνα θα επιβαρύνει το ήπαρ μου. Και επίσης, ο κύριος λόγος που αγόρασα είναι γιατί φίλοι μου με συμβούλεψαν ότι είναι πολύ ευεργετικά για την επιδερμίδα, ιδιαίτερα του προσώπου. Ισχύει ή είναι μύθος.
Ευχαρίστω πολύ
Κώστας

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κώστα όπως είπα κάθισε κάποιον άλλο Ασε τις πρωτεΐνες και πάρε τη σπιρουλινα που ειναι φυσικό προιόν αμινοξεων απο τα οποία το σώμα σου θα φτιάξει πρωτεΐνες. Αν γυμνάζεται πάρε την ανώτερη επιτρεπόμενη δόση που αναγράφεται. Κάνει καλο παντού αφου περιέχει δομικά συστατικά του σώματος, εκτός των άλλων

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΜΑΤΟΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ,ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ 2 ΧΑΠΑΚΙΑ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

κανενα προβλημα ισα ισα

vasiliki said...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..ΑΠΟ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2-3 ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΕΣ....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Η ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΛΕΣ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...

vasiliki said...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..ΑΠΟ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2-3 ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΕΣ....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ Η ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΛΕΣ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Η Ελληνική είναι η καλυτερη της εταιριας ΑΛΓΗ Σερρων. Παγκοσμίως γνωστο αυτό..

lena said...

καλησπερα σας!! μια ερωτηση να κανω ... ειαμι γυναικα ειμαι 42 κιλα 1,60 υψος 27 χρονων... θελω να παρω κιλα πιο βοηθημα υπαρχει??? η σπυρινουλα κανει κατι??
\

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Λενα
επισκεψου εναν διατροφολογο γιατι πρωτα θα χρειαστει ισως να κανει καποιες εξετασεις. Θα σου προτεινει ειδικο διαιτολογιο . Γιατι τα κιλα δεν πρεπει πχ να ειναι λιπωδης ιστος. που σημαινει και ειδικες ασκησεις για αυξηση και της μυυικης μαζας.
Εδω για το τελευταιο σιγουρα η σπιρουλινα θα βοηθησει ..

Anonymous said...

kalisprea k.saki!!
8elw na rwtiso epidei eperna mines san simpliroma mourouneleo gt eixa xamilo anosopoihtiko sustima an i spiroulina 8a me voi8isi perisotero apo oti to mourouneleo panw se auto to kommati????
euxaristo polu!!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φιλε Ανωνυμε.
Κατ αρχην δεν επιτρεπεται να χρησιμοποιουμε το μουρουνελαιο συνεχως. επιβαρυνουμε την νεφρικη λειτουργια και την ηπατικη γιατι οι A D κυριως βιτεμινες αποθηκευονται .Εγω συστηνω μόνο δύο φορες τον χρονο Ανοιξη και Φθινοπωρο. Τωρα για το ανοσοποιητικό σου το χειμώνα μπορεις να παιρνεις σκευασματα Εχινακεας με ψευδαργυρο και Βιταμινη C που κυκλοφορουν και οχι πανω απο 20 ημερο καθε φορα. Η σπιτουλινα σιγουρα επειδη προσφερει δομικα συστατικα οπως θα διαβασες βοηθαει και στην κατευθυνση αυτη .
Καλη μερα

Anonymous said...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ 38 ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ.Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΣΤΙΓΜΑ (Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ 10 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ 40 ΕΤΩΝ ΠΕΡΝΟΥΝ FILICINE ΧΑΠΙ)ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΝΩΜΗ .ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σαν γυναίκα πολυκαλα κανετε και παίρνετε σπιρουλινα . Επειδη ειναι πλούσια φυσική πηγή σιδήρου σας βοηθάει πιθανόν και στη σχετική αναίμια τις μέρες πριν και μετα την περίοδο λόγω της απώλειας αίματος που έχετε . Η κόρη σας μπορει να το παίρνει αν έχει χαμηλό αιματοκριτη λόγω στίγματος αλλα όχι συνέχεια με διακοπές μηνός .αργοτεερα οταν θα έλθει η περίοδος της μπορει να το παίρνει όπως εσείς η λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος της και λίγες μέρες μετα. Ανάλογα τις ανάγκες της φυσικα. Εσείς θα το κρίνετε. Μπορει να κάνει πχ αθλητισμο και να έχει περισσότερες ανάγκες σε σίδηρο και αμινοξεων που όπως διαβάσετε δεν υπάρχει καλύτερη φυσική πηγή .
Η απάντηση των γιατρών ειναι κλασική. Παίρνουν ευθύνη μονον ότι πρόκειται και αναφέρεται σε φάρμακο. Έρευνες υπάρχουν Γιαυτο και η ΝΑΣΑ για χρόνια αγόραζε την Ελληνικη σπιρουλινα για να την ενσωματώσει στην συμπυκνωμενη τροφή των άστροναυτων,

Λευτέρης said...

Γεια σου Σακη.Ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορώ να συνδυάσω γύρη με σπιρουλινα.Καθημερινά χειρωνακτική δουλειά και προπόνηση.Γύρη παίρνω αλλά νοιώθω να μη με καλύπτει πλήρως.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Λευτέρη
Μπορείς.αλλά το κοβεις ανα διαστήματα και συνεχίζεις με ενα απο τα δύο . Για τις ιδιότητες της γύρης ποικίλης ανθοφορίας σε παραπέμπω στα κεφάλαια APITHERAPY αυτόυ του blog θα βρείς και αλλα χρησιμα πράγματα

Λευτέρης said...

Ευχαριστώ για την απάντηση.

κατερινα said...

καλησπερα Σακη, υποφερω απο παλινδομιση στομαχι μου και απο χαμιλη φερρετινη.Νιωθω πολυ συχνα αδυναμια θα ηθελα να παρω καποια σκευασματα σιδηρου αλλα με ενοχλουν στο στομαχι μου,,,, η σπιρουλινα θα μου δημιουργησει προβλημα στο στομαχι? κατερινα

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κατερινα θεωρητικα δεν θα εχεις προβλημα και πρακτικα το σκευασμα ειναι το καλυτερο σαν φυσικη πηγη σιδηρου

Anonymous said...

kalhspera tha hthela na rwthsw an mporw na lambanw spiroulina kata ton 8hlasmo...
euxaristw. Maria.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Για τον θηλασμο δεν ξερω και ουσιαστικα κανενας δεν θα σου πει σιγουρα. Το μωρο σου μεσα απο το γαλα σου θα τα παρει ολα . Δεν χρειαζεται να το ταισεις και συστατικα σπιρουλινας. Ασε να τελειωσεις τον θηλασμο και μετα ξαναρχιζεις

Anonymous said...

na symplhrwsw oti den exw kanena problhma ygeias oute egw oute to mwro mou. Maria.

Anonymous said...

euxaristw poly gia thn amesh apanthsh sas...

Anonymous said...

Κ.Σακη καλησπερα σας.ειμαι 62 ετων νηστευω ολεσ τισ κανονησμενεσ ημερεσ τησ χρονιασ θα μπορουσα να λαμβανω συμπληρμα και ποσο? δεν ζω στην ελλαδα μασ και βρηκα εδω στην ολλανδια αγνωστου προελευσεωσ,δηλαδη που παραγεται να το παρω? γραφει για 3 φορεσ την ημερα απο 3 χαπια και το βλεπω υπερβολικο.το πλαστικο βαζο εχει 150 ταβλετεσ=105 γραμ.
σασ ευχαριστω προκαταβολικα .

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητέ κύριε/α αν νηστευετε και είστε σε αυτη την ηλικία νομίζω ότι η σπιρουλινα θα σας δώσει όλα τα συστατικά ίχνος οικεία, σίδηρο και αμινοξεα που πιθανώς στερείστε με τη. Νηστεία. Αν έχετε κάποιον φίλο Ελλάδα παρακαλω πέστε του να σας στείλει ταμπλετες σπιρουλινας που κυκλοφορούν στην Ελληνικη αγορα και ειναι Ελληνικής προέλευσης που όπως ξέρετε ειναι η καλύτερη στο κόσμο. Η δοξολογία που αναφέρετε ίσως ειναι η μεγαλύτερη που προτείνεται στο κουτί για την ελληνικη σπιρουλινα πάντως ειναι τέσσερα χάπια η κανονική δοξολογία εφάπαξ η σπαστα, αλλα συντηρητικά μπορείς και τρία .

Anonymous said...

Σάκη καλησπέρα,

Ανακάλυψα τον χώρο αυτό και βρίσκω την ευκαιρία να ρωτήσω δύο πραγματάκια.
Είμαι 54 χρονών 1,88 ύψος και 91
κιλά βάρος.Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα (γυμναστήριο) και κάνω σχεδόν καθημερινά 5χλμ περπάτημα ή ποδήλατο.
Μετά απο κάθε προπόνηση (βάρη,έλξεις κλπ) πίνω 1 ποτήρι γάλα με πρωτείνη γάλακτος 100%.
Τον περασμένο χρόνο λοιπόν άρχισα να πέρνω και σπιρουλίνα (3 ταμπλέτες κάθε πρωί)
Σε ένα μήνα και μετα απο ετήσιες προγραμματισμένες εξετάσεις τα επίπεδα σιδήρου έφτασαν τα 260 !!!.
Ο γιατρός μου είπε να σταματήσω αμέσως την σπιρουλίνα.
Εσείς τι λέτε σχετικά?
Τέλος απλα ακαδημαικά θα ήθελα να γνωρίζω τι και αν έχει επιδράσεις στα νεφρά (κρεατινίνη κλπ)

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με εκτίμηση

Κώστας

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητε Κωστα.
το αποτελεσμα των εξετασεων σου δειχνει ποσο βιοδιαθεσιμη σε σιδηρο ειναι η απιρουλινα. Νομιζω πως ο γιατρος σας καλα σας συμβουλεψε. Επισης φρονω πως δεν ειναι αναγκη να ταιζετε τον εαυτο σας με υποκαταστατα. πρωτεινων κλπ. Σιγουρα σπρωχνετε τον οργανισμο προς τα ορια του. Μπορειτε να κανετε τον αθλητισμο σας ( και οχι πρωταθλητισμο) και να ανταποκρινεστε με σωστη διατροφη.Αραια και που οταν ο σιδηρος σας πεσει σε φυσιολογικα επιπεδα μπορειτε να τον ενισχυετε με σπιρουλινα..
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 263   Newer› Newest»