Friday, October 30, 2009

Αντιοξειδωτικά στοιχεία στη διατροφή μας

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές και ποικίλλες τροφές, οι οποίες περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία με την αντιοξειδωτι΄κη τους δράση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες βιταμίνες είναι δυνατόν να παίξουνσημαντικό ρόλο ενάντια στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα, όπως οι βιταμίνες Α, C, και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το β-καροτένιο.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Η βιταμίνη αυτή έχει ρόλο -κλειδί στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία ορισμένων κυττάρων του. Η βιταμίνη Α φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη πολλών τύπων αιμοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και των λεμφοκυττάρων, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σωστή λειτουργία των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού.Πηγές βιταμίνης Α είναι κυρίως τα ζωικά τρόφιμα, όπως τα εντίσθια, τα αβγά, και τα γαλακτοκομικά.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επιπέδων ιντερφερονών, πρωτεινών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παρεμπόδιση πολλαπλασιασμού των ιών. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C είναι τα επεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, grapefruit), η φράουλα, το καρπούζι, το ροδάκινο, το ακτινίδιο, το λάχανο, η ντομάτα, η πιπεριά, ο μαιντανός, το κουνουπίδι, το σέλινο, και το μπρόκολο. Οπως φάινεται από τα παραπάνω, μιά καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε β-καροτένιο και βιταμίνης C
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να εξασθενίσει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ειδικότερα αυτές των Β και Τ λεμφοκυττάρων. Ενα ασυνήθιστο γνώρισμα της βιταμίνης Ε είναι ότι είναι από τα λίγα θρεπτικά συστατικά του οποίου η πρόσληψη πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα έχει αποδειχθεί να ενισχύει συγκεκριμένες πτυχές του ανοσοποιητικόυ συστήματος.
Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, και άλλα φυτικά λάδια, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Ο ψευδάργυρος παίζει ιδιάιτερα σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και υποστηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η πρόσληψή του είναι συνήθως μειωμένη στους ηλικιωμένους, ενώ η ανεπάρκειά του έχει συσχετισθεί με διαταραχές της γεύσης, μείωση των πολύ ουσιωδών Τ-λεμφοκυττάρων και φτωχή επούλωση των τραυμάτων. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως το κρέας, τα αβγά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και το ψάρι, θα πρέπει να περιέχονται στη διατροφή μας.
ΣΕΛΗΝΙΟ
Από τα πιό ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφική δρλαση των ελεύθερων ριζών, προστατέυοντας τον οοργανισμό μας από την πρόωρη φθορά. Το σελήνιο το βρίσκουμε στα ψάρια και τα θαλασσινά, στα πουλερικά, στους ξηρούς καρπούς, στο ρύζι στο κρέας, στο συκώτι, στο αβοκάντο, στις ελιές, στα δημητριακά.
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ
Το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικόυ συστήματος, μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ κυττάρων), τα οποία αποτελούν ξεχωριστό πληθυσμών λεμφοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιτίθενται σε κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ιούς. Το β-καροτένιο είναι το πιό διαδεδομένο καροτενοειδές, αποτελεί προβιταμίνης Α και περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα) καθώς και λαχανικά με βαθύ πράσινο χρω΄μα, όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και διάφορα χόρτα.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Εχει βραθεί προς τα προβιοτικά παράγουν πρωτείνες που αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς. Επίσης, διεγέιρουν την παραγωγή της ιντερφερόνης και ιντερλευκίνης, που προάγουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την δράση των μακροφάγων.
Ο γαλακτοβάκιλλος Casei Defensis συναντάται σε προβιοτικά ροφήματα και έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοτας έτσι να φθάσει σχεδός ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλει στην αποίκιση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Επίσης ο ίδιος γαλακτοβάκιλλος αναστέλλει την δράση των παθογόνων μικροβίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του εντερικού σωλήνα. Η ενίσχυση του γαστρεντερικού συστήματος με τον συγκεκριμένο προβιοτικό μικροοργανισμό είναι εξαιρετικής σημασίας αν αναλογιστούμε ότι το 70% του αμυντικόυ μας συστήματος εδρέυει στον γαστρεντερικό σωλήνα.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Πιπεριές
περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών, γι'αυτό προστατέυουν την καρδιά και τα αγγεία. Περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα βιταμίνης C η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.
Σκόρδο
Η αλλισίνη που περιέχει το σκόρδο, έχει βρεθεί από αρκετές έρευνες οτι έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, μέσω διέγερσης της παραγωγής λευκοκυττάρων. Ομως, και κάποια βότανα έχουν σχέση με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
Χαμομήλι
Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αντιμικροβιακή δ΄ραση αναφέρεται οτι έχουν και όλα τα είδη των κουμαρινών του χαμονηλιού
Κρεμμύδια
Περιέχουν την ουσία κερκετίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το κρεμμύδι συγκαταλέγεται, μάλιστα στις αντικαρκινικές ουσίες. Ερευνες έχουν αποδέιξει ότι μειώνει ώς και 20 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών.
Ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως σε βιταμίνη Ε. Οχι μόνο δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά θεωρείται προστατευτικό.
Σαρδέλλες
κατατάσσονται στα πλεον υγιεινά ψάρια. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων (που ωφελούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα) και ασβεστίου. επειδή μάλιστα τρώγονται με το κόκκαλο τους, το ασβέστιο μεταφέρεται πληρως στον οργανισμό μας.
Πορτοκάλια
Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτένια, κάλιο και σελήνιο. Επίσης θεωρούνται καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και φολικόυ οξέως. Είναι φρούτα που προστατέυουν από τις ιώσεις. Επίσης έχουν συνδεθεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και με την άυξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Καρύδια
περιέχουν κυρίως βιταμίνη Ε και Β6. Επίοης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία (ασβέστιο σίδηρο φωσφόρο, ψευδάργυρο) Πλούσια και σε πρωτείνες και "καλά" λιπαρά (πολυακόρεστα), όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια βοηθούν στην πρόσληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Αρθρογράφος Ασημένια Κούσουλα. Κλινικός διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου www.kousouladiet.gr

Το άρθρο αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν τα επιμέρους συστατικά της Μεσογειακής δίαιτας.
Σε μέρη όμως του πλανήτη που λείπει το ελαιόλαδο και οι άλλες μεσογειακές καλλιέργειες η μάνα Γή έχει προνοήσει και όλα τα απαραίτητα ωφέλιμα συστατικά τα δίνει από τις ρίζες , τους βολβούς και από τα πολλών ειδών μούρα και berries, καθώς και από τα σκουρόχρωμα φρούτα του δάσους. Υλικά που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στο διαιτολόγιο των λαών που κατοικούν σε ψυχρότερα κλίματα.

No comments: