Στα κατα σειρά επόμενα άρθρα θα προσπαθήσω να καταδείξω και να τονίσω τη σημασία του θηλασμου του μωρού απο τη μητέρα αλλα και τη σημασία του πρώτογαλακτος, και το πόσο σημαντικό είναι αυτός ακριβώς ο παράγοντας , ο οποίος τεχνικά δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί και δεν έχει παρασκευαστει, όσο και τελειοποιημενα είναι τα υποκατάστατα βρεφικών γάλατων στη σημερινή εποχή.
Ευτυχώς αν για διάφορους λόγους το μωρό δεν έχει θηλασει , η μητέρα φύση μας έχει δώσει τη λύση με ένα είδος πρώτογαλατος που έχουμε καταφέρει να τυποποιήσουμε και μπορεί να μς δώσει στη πορεία της ζωής μας όσα έχουμε στερηθεί κατα την πρώιμη ηλικία.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απο τον βρεφικο θηλασμο και το πρώτογαλα της μητέρας.
Mamakid.gr
Μετά τη γέννηση του μωρού σας, το πρώτο πράγμα που σας απασχολεί στη φροντίδα του είναι η θρέψη του. Όταν πάρετε το νεογέννητο μωράκι σας στην αγκαλιά σας για πρώτη φορά, ο μαστός σας είναι έτοιμος να του προσφέρει το πρώτο του πολύτιμο γεύμα: το πρωτόγαλα.
Το πρωτόγαλα ή πύαρ αποτελεί το μενού του μωρού σας για τις πρώτες 2-3 ημέρες της ζωής του και σταδιακά θα δώσει τη θέση του στο κανονικό γάλα.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού των πρώτων αυτών γευμάτων του μωρού σας, ίσως σας φανεί ότι η ποσότητα που παράγει ο μαστός σας σε πρωτόγαλα είναι μικρή και ίσως μη επαρκής για το μωράκι σας. Ίσως, επίσης, ακούσετε κάποια γυναίκα παλαιότερης γενιάς να λέει ότι «το γάλα δεν έχει κατέβει ακόμη» και ανησυχήσετε ότι δεν παρέχετε στο μωρό σας το πλούσιο γεύμα που θα έπρεπε. Ας δούμε, όμως, τι ρόλο παίζει το πρωτόγαλα στον οργανισμό του μωρού σας, ποιά είναι η σύστασή του και ποιές ανάγκες του μωρού ικανοποιεί.
Το πρωτόγαλα έχει κιτρινωπή όψη και λεπτή υφή, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αντισώματα. Είναι η ιδανική πρώτη τροφή του νεογέννητου μωρού σας, καθώς είναι εύπεπτο και επίσης έχει καθαρτικές ιδιότητες που βοηθούν το μωρό σας να αποβάλλει τα πρώτα του κόπρανα, κάτι που βοηθά στην απέκκριση της υπερβολικής ποσότητας χολερυθρίνης κι έτσι βοηθά στην πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πέρα από τη συμβουλή που δίνει να τρέφεται αποκλειστικά το μωρό σας από μητρικό γάλα τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, τονίζει ότι κάθε νεογέννητο θα πρέπει να λάβει το πρωτόγαλα και μάλιστα θα πρέπει να θηλάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και οπωσδήποτε μέσα στην πρώτη ώρα. Έτσι, θα ξεκινήσει αμέσως, μαζί με τη θρέψη του και την επαφή του με τη μητέρα, η ανοσοποίησή του. Ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού, που εκπροσωπείται και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει το πρωτόγαλα ως ένα «φυσικό και 100% ασφαλές εμβόλιο» για το νεογνό. Στο πρωτόγαλα περιέχονται μεγάλες ποσότητες του αντισώματος εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), ένα νέο συστατικό στον οργανισμό του νεογνού, που του παρέχει προστασία στους βλεννογόνους υμένες στην περιοχή του λαιμού, των πνευμόνων και των εντέρων, όπου είναι πιθανό να δεχτούν επιθέσεις από μικρόβια τώρα που το μωρό σας δεν βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας. Το πρωτόγαλα έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία έχουν ως αποστολή να καταστρέφουν παθογόνα βακτήρια και ιούς. Ο ανοσοποιητικός ρόλος του πρωτογάλακτος συμπληρώνεται από τη δράση του στην γαστροεντερική οδό του νεογέννητου, καθώς δημιουργεί στο έντερο του μωρού ένα «φράγμα» που εμποδίζει τη διείσδυση βλαβερών ξένων ουσιών που θα μπορούσαν να εισβάλλουν από τις μικροσκοπικές οπές που έχουν τα εξαιρετικά διαπερατά τοιχώματα του εντέρου του.
Η σύστασή του ικανοποιεί πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του νεογέννητου και η ποσότητά του μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι αρκετή, εάν σκεφτείτε ότι το στομαχάκι ενός νεογνού μίας ημέρας έχει χωρητικότητα μόλις 5-7 ml, δηλαδή σχεδόν όσο μία κουταλιά της σούπας! Εξάλλου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βάρος που είχε το νεογέννητο μωράκι σας είναι πιθανό να μειωθεί έως και 10% μέχρι την 3-4 ημέρα που θα φύγετε από το μαιευτήριο, κάτι που είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωράκι σας δεν τρέφεται αρκετά. Απλώς φροντίστε να του δίνετε συχνά και μικρά γεύματα, για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ποσότητα και ταυτόχρονα να προκαλέσετε την παραγωγή του κανονικού γάλακτος.
Σταδιακά, από την 3-4 ημέρα του τοκετού θα αρχίσει να παράγεται το κανονικό γάλα για να αντικαταστήσει το πρωτόγαλα. Το κανονικό γάλα είναι πια λευκό και αδιαφανές, η ποσότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη και, μπορεί να μην έχει τόσους πολλούς ανοσοποιητικούς παράγοντες όσους το πρωτόγαλα, αλλά εξακολουθεί να έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες και να προστατεύει το μωρό από ιούς και βακτήρια.
Χαρίστε στο μωράκι σας το πρωτόγαλα και το μητρικό γάλα, το μόνο που αποτελείται από ζωντανά κύτταρα και που μόνο εσείς μπορείτε να του προσφέρετε. Ζητήστε από το προσωπικό του μαιευτηρίου να θηλάσετε το γρηγορότερο μετά τον τοκετό το μωράκι σας, όπως δικαιούστε, και χαλαρώστε για να του προσφέρετε μαζί με τη στοργή σας τα πολύτιμα πρώτα γεύματα που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του για όλη του τη ζωή.
2 comments:
Μπραβο σας..
(απο μια αποκλειστικα θηλαζουσα μανουλα) :)
Ευτυχισμένη Μανουλα σευχαριστώ. Να χαιρεσαι το μωρακι σου και τον θηλασμο και οι δυό σας.
και στην πορεία αν θελησεις για τον οργανισμό σου μπορώ να σου προμηθεύσω με το ταχυδρομειο
Post a Comment