Θα παραβίασω.την άρθρολογία και το περιεχόμενο αυτού του τόπου γιατ´ι νοιώθω ότι οφέιλω μιά ενημέρωση στους επισκέπτες και αναγνώστες μου.
Το παρακάτω άρθρο που μου έστειλαν μου έδωσε αυτη την ευκαιρία γιατι αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην αγορα του φαρμάκου απο την διανομή των εταιριών, στο χονδρεμποριο των φαρμακοθηκών και τέλος στη λιανική που είναι τα φαρμακεία.
Ο " επιτυχημένος" λοιπόν υπ. Υγέιας ιδόυ πως κατάφερε να κλείσει το επάγγελμα των φαρμακοποιών ενώ ο ίδιος κομπάζει ότι το άνοιξε. Και ιδού πως το κατάντησε.
Αφήνω έξω το κεφάλαιο νοσοκομεία. Ας δόυμε τι γίνεται στη διανομή φαρμάκου...
Ρεπορτάζ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ 11-12-2011
Αναστάτωση επικρατεί στην αγορά του φαρµάκου, κάτι το οποίο αργά ή γρήγορα θα έχει αντίκτυπο στους πολίτες. Οι φαρµακαποθήκες, οι οποίες προµηθεύουν τα φαρµακεία µε σκευάσµατα, «βαράνε κανόνι» και χιλιάδες φαρµακεία βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε πολλές επιχειρήσεις έχουν φθάσει κατασχετήρια, αφού ελλείψει ρευστού οι φαρµακοποιοί υπογράφουν επιταγές, ενώ δεν είναι λίγες πλέον οι επιχειρήσεις που έχουν µπει στον «Τειρεσία». Τα ράφια των φαρµακείων δεν γεµίζουν όπως παλιά και σε αρκετά βασικά φάρµακα, όπως ογκολογικά, αυτά που χορηγούνται για την επιληψία ή σε µεταµοσχευµένους ασθενείς, παρουσιάζεται έλλειψη. Ακόµη και η γνωστή σε όλους ασπιρίνη θα αποτελεί σε µικρό χρονικό διάστηµα... µουσειακό είδος.
«Σας έχω πει να µην υπογράφετε επιταγές. Αν “σκάσουν” χαθήκατε. Καλύτερα να µην αγοράζετε φάρµακα παρά να µπείτε φυλακή» φώναζε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραµµής ήταν συνάδελφός του ο οποίος είχε υπογράψει επιταγές προκειµένου να αγοράσει σκευάσµατα και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει οδηγία ότι τα φαρµακεία βρίσκονται στην κορυφή της πυραµίδας των επισφαλών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, διότι το 80% των εργασιών τους διενεργείται µέσω των ασφαλιστικών ταµείων. Ετσι, δεν δίνουν κεφάλαιο κίνησης και οι φαρµακοποιοί αναγκάζονται να υπογράφουν επιταγές προκειµένου να προµηθεύονται φάρµακα» δηλώνει στο «Βήµα» ο κ. Λουράντος.
Αλυσιδωτά προβλήματα
Τα προβλήµατα είναι αλυσιδωτά. Πολλές φαρµακευτικές εταιρείες έχουν πλέον σταµατήσει την πίστωση σε φαρµακαποθήκες και φαρµακοποιούς. Οι τελευταίοι λόγω της σχέσης που έχουν καλλιεργήσει µε τους ασθενείς-πελάτες τους δεν µπορούν να µην τους εξυπηρετήσουν, ακόµη κι όταν τους παρακαλούν να µην καταβάλουν τη στιγµή εκείνη το ποσοστό συµµετοχής τους.
«Κρατάµε τεφτέρι αφού πλέον υπάρχουν άνθρωποι που δεν µπορούν να καλύψουν άµεσα τη συµµετοχή τους. Αρκετοί, δε, έρχονται χωρίς συνταγή γιατρού, παίρνουν τα φάρµακά τους και πηγαίνουν αργότερα στο Ταµείο τους για να τα γράψουν. Εµείς όµως στο µεταξύ πρέπει να πληρώσουµε τη φαρµακαποθήκη και να αποδώσουµε τον ΦΠΑ. Οσο για τα Ταµεία, µας χρωστούν πολλά. Είµαστε στην κόψη του ξυραφιού...» αναφέρει φαρµακοποιός στη Νέα Ερυθραία.
Ο κ. Π. Καρατζάς, ο οποίος διατηρεί φαρµακείο στην περιοχή του Πειραιά, θεωρεί ότι «το σηµαντικότερο πρόβληµα, πέραν των οφειλών των Ταµείων, είναι η έλλειψη πίστωσης από τις φαρµακαποθήκες. Οι φαρµακοβιοµηχανίες έχουν µειώσει την πίστωση στις φαρµακαποθήκες και αυτές είναι σκληρές απέναντι στους φαρµακοποιούς».
Κατασχετήρια σε 100 φαρμακεία
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας Συνεταιρισµών Φαρµακοποιών Ελλάδος κ. Α. Γαλανόπουλο, τέσσερα προβλήµατα έχουν οδηγήσει την αγορά σε ασφυξία: η κλειστή στρόφιγγα ρευστού από τις τράπεζες, οι παλαιές οφειλές των ασφαλιστικών ταµείων, οι πληρωµές του Ενιαίου Οργανισµού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η µείωση της πίστωσης από τις φαρµακευτικές εταιρείες. «Αυτά σε συνδυασµό µε τη δραµατική πτώση του τζίρου, που ξεπερνά το 40%, οδηγούν τα µικροµεσαία φαρµακεία σε αδυναµία λειτουργίας και σε τροµακτική έλλειψη ρευστότητας. Ως αποτέλεσµα έχουµε πολλά φαρµακεία να λειτουργούν στο “κόκκινο” µε δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια παρατηρείται το φαινόµενο κατασχέσεων από προµηθευτές εις βάρος φαρµακοποιών» προσθέτει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αµπατζόγλου.
Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος δείχνουν ότι στην Αττική έχουν φθάσει κατασχετήρια σε 100 φαρµακεία. Τριάντα ένα εξ αυτών οδηγούνται στον «Τειρεσία». «Πρόκειται κυρίως για µικροµεσαία φαρµακεία. Υπάρχουν όµως και ορισµένα µεγάλα, τα µεγαλύτερα στην περιοχή τους» διευκρινίζει ο κ. Λουράντος. Προσθέτει ότι στην ίδια και χειρότερη µοίρα βρίσκονται επτά ή οκτώ φαρµακαποθήκες, οι οποίες ανήκουν στον όµιλο της Alaπs. Μία από αυτές ήταν µέχρι πρότινος από τις µεγαλύτερες του χώρου. Την ίδια πορεία φαίνεται ότι ακολουθούν άλλες δύο µεγάλες ιδιωτικές φαρµακαποθήκες που λειτουργούν στην Αττική και προµηθεύουν εκατοντάδες φαρµακεία.
«Οταν κλείνει ή αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα µια φαρµακαποθήκη, δηµιουργείται στην αγορά το φαινόµενο του ντόµινο. Κι αυτό συµβαίνει διότι αφενός µεν κάποιες επιχειρήσεις συναλλάσσονται µεταξύ τους, αφετέρου δε µένουν ξεκρέµαστοι οι φαρµακοποιοί-πελάτες τους» επισηµαίνει ο κ. Λουράντος και εξηγεί: «Κάποιοι φαρµακοποιοί προµηθεύονται φάρµακα από δύο ή τρεις φαρµακαποθήκες, άλλοι πάλι µόνο από µία. Οταν αυτή κλείσει, οι φαρµακοποιοί πρέπει να καταφύγουν σε άλλη. Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουµε οι αρµόδιοι των φαρµακαποθηκών δεν θέλουν – σε αντίθεση µε άλλες εποχές – νέους πελάτες, κυρίως ελλείψει ρευστού. Τα πράγµατα είναι ακόµη δυσκολότερα για τα φαρµακεία που έχουν µπει στον “Τειρεσία”. Οι φαρµακαποθήκες αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία µαζί τους».
«Λουκέτα» για 30 στον Πειραιά
Εξίσου έντονο είναι το πρόβληµα στην περιοχή του Πειραιά. Το τελευταίο τρίµηνο έκλεισαν δύο φαρµακεία και άλλα 30 αντιµετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. «Οι φαρµακαποθήκες και η βιοµηχανία προσπαθούν να µεταφέρουν στο φαρµακείο όλη την επισφάλεια που υπάρχει στην αγορά» σηµειώνει ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κ. Κούβαρης. «Επίσης έχουµε οφειλές οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί. Μόνον ο ΟΠΑ∆ (το Ταµείο των δηµοσίων υπαλλήλων) και ο ΟΑΕΕ (των ελευθέρων επαγγελµατιών) οφείλουν στα φαρµακεία του Πειραιά 21 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑ∆ από τον Μάιο και ο ΟΑΕΕ από τον Ιούνιο».
Οφειλές
Θηλιά υψηλού κόστους
Στα 121 εκατ. ευρώ έφθασαν στις 8 ∆εκεµβρίου οι οφειλές των ασφαλιστικών οργανισµών προς τους φαρµακοποιούς. Από το ποσό αυτό 19,7 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των Ταµείων για τα φάρµακα υψηλού κόστους – χορηγούνται σε πάσχοντες από καρκίνο, νευρολογικές νόσους, µεταµοσχευµένους ασθενείς κ.ά. Αρκετά απ’ αυτά οι ασθενείς τα προµηθεύονταν από τα φαρµακεία των νοσοκοµείων, ενώ σήµερα και από τα ιδιωτικά φαρµακεία, πλην των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι από την 1η ∆εκεµβρίου τα παίρνουν µόνο από τα φαρµακεία του ΙΚΑ. Οπως κι αν έχει, αποτελεί βραχνά για τους φαρµακοποιούς, καθώς αρκετές εταιρείες απαιτούν την καταβολή του ποσού µαζί µε την παραγγελία. «Τις προάλλες ήρθε στο φαρµακείο πελάτης µε ιατρική συνταγή για φάρµακο κόστους 5.000 ευρώ. Τηλεφώνησα στους αρµοδίους της προµηθεύτριας εταιρείας οι οποίοι µου είπαν να καταθέσω το ποσό αυτό σε τραπεζικό λογαριασµό προκειµένου να µου στείλουν το φάρµακο» τονίζει ο κ. Λουράντος, σηµειώνοντας ότι οι φαρµακοποιοί αδυνατούν πλέον να χρηµατοδοτούν το σύστηµα σε αυτόν τον βαθµό.
No comments:
Post a Comment