Tuesday, April 04, 2017

Βαρηκοια και ακουστικα βαρηκοιας

Αγοράζοντας ένα ακουστικό βαρηκοΐας

  • Δεν μπορώ να ακούσω καλά.
  • Τί πρέπει να κάνω;
  • Τί μπορώ να προσδοκώ;
Αρχικά να επισκεφτείτε τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι πολλά προβλήματα ακοής μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα. Εάν έχετε πόνο στο αυτί, υπερβολικό κερί, μείωση ακοής στο ένα αυτί, ξαφνική ή προοδευτική μείωση της ακοής, βουητά ή το αυτί τρέχει, είναι πολύ σημαντικό να δείτε τον ειδικό γιατρό, διότι τα συμπτώματα αυτά δείχνουν ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.
Μετά την εξέταση ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας κάνει πλήρη έλεγχο των αυτιών και της ακοής σας. Το απλό test ακοής, που κάνει ο προμηθευτής ακουστικών βαρηκοΐας ίσως δεν επαρκεί. Στον έλεγχο της ακοής χρειάζεται η εκτίμηση της ικανότητας ακοής καθαρών ήχων και της κατανόησης των λέξεων. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού καθορίζουν τον βαθμό απώλειας της ακοής, τον τύπο της βαρηκοΐας (αγωγιμότητας, νευροαισθητήριος) και άλλες ιατρικές πληροφορίες για τα αυτιά σας και την υγεία σας.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας:

Η βαρηκοΐα αυτή συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα στο κανάλι του αυτιού (έξω ακουστικός πόρος), στο τύμπανο ή στα τρία μικρά οστάρια που συνδέονται με το τύμπανο. Όλα αυτά προκαλούν μηχανικό (αγωγιμότητας) μπλοκάρισμα, που εμποδίζει όλη την ενέργεια του ήχου να φτάσει στο έσω τμήμα του αυτιού.

Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα:

Η βαρηκοΐα αυτή προέρχεται από βλάβη του έσω τμήματος του αυτιού που λέγεται κοχλίας ή από το ακουστικό νεύρο. Συχνά οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία ή στην έκθεση σε έντονους θορύβους. Επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από τραύμα στο κεφάλι, συστηματική νόσο, φλεγμονή ή λόγω κληρονομικότητας. Οι ήχοι μπορεί να είναι ασαφείς ή πολύ απαλοί. Μερικές φορές όμως υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στους δυνατούς ήχους. Η φαρμακευτική ή χειρουργική παρέμβαση δεν μπορεί να διορθώσει τις περισσότερες νευροαισθητήριες βαρηκοΐες. Τα ακουστικά βαρηκοΐας όμως μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναποκτήσετε μερικούς ήχους που έχετε χάσει από τη νευροαισθητήριο βαρηκοΐα.

Πού θα αγοράσω ακουστικό βαρηκοΐας;

Πριν από την αγορά ακουστικού χρειάζεστε λεπτομερή εκτίμηση του προβλήματος ακοής από τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Ανάλογα με το είδος της βαρηκοΐας, θα σας συστήσει να προμηθευτείτε το κατάλληλο για εσάς ακουστικό που θα εφαρμόζει στο δικό σας αυτί. Η παραγγελία ακουστικού με το ταχυδρομείο χωρίς να σας πάρουν τα μέτρα του αυτιού σας δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσο κοστίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Η αξία των ακουστικών βαρηκοΐας ποικίλλει και εξαρτάται από το είδος του ακουστικού, τα χαρακτηριστικά του και από την τοπική εταιρεία. Οι τιμές κυμαίνονται από 480 ευρώ έως και πάνω από 3000 ευρώ για τα προγραμματιζόμενα ψηφιακά ακουστικά.

Υπάρχουν διάφορα είδη ακουστικών βαρηκοΐας

  • Πίσω από το αυτί (BTE), ακουστικά που συνδέονται με ειδικό βύσμα που μπαίνει στο κανάλι του αυτιού.
  • Πίσω από το αυτί με το μεγάφωνο μέσα στο κανάλι του αυτιού (RIC).
  • Μέσα στο αυτί (ITE), το μεγαλύτερο τμήμα του ακουστικού είναι στο κανάλι του αυτιού και το υπόλοιπο είναι λίγο ορατό.
  • Ακουστικά που είναι εντελώς μέσα στο κανάλι του αυτιού (CIC).

Το καλύτερο ακουστικό για εσάς εξαρτάται από την ιδιαίτερη βαρηκοΐα και τις ανάγκες ακοής που έχετε, από το μέγεθος και το σχήμα του αυτιού σας και του καναλιού του αυτιού σας, και τη δεξιότητα των χεριών σας. Πολλά ακουστικά έχουν ειδικό σύστημα για ομιλία στο τηλέφωνο ή όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον.
Άλλες επιλογές όπως συστήματα FM και συσκευές Bluetooth σε συνδυασμό με ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να παρέχουν τα καλύτερα οφέλη για μερικούς ασθενείς.

Χρειάζομαι ένα ακουστικό βαρηκοΐας για κάθε αυτί;

Συνήθως, εάν έχετε απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Η ακοή σε θορυβώδες περιβάλλον με ακουστικό μόνο στο ένα αυτί δυσχεραίνεται και είναι πιο δύσκολο να διακρίνετε από πού έρχεται ο ήχος.

Τι άλλο πρέπει να ρωτήσω;

Ρωτήστε για μελλοντική συντήρηση και επισκευή. Σημαντικό είναι επίσης αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακουστικό για δοκιμή και τι κόστος έχει αυτό. Ρωτήστε τι εγγύηση έχει το ακουστικό και αν υπάρχει πρόγραμμα προστασίας καταναλωτή για τον αγοραστή ακουστικού βαρηκοΐας.

Τι πρόκειται να συμβεί στην εφαρμογή των ακουστικών μου βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά θα είναι φτιαγμένα μόνο για τα δικά σας αυτιά. Όταν τα φορέσετε θα ελέγξετε εάν αντιλαμβάνεστε τις λέξεις στην ησυχία και στον θόρυβο και αν υπάρχει βελτίωση ακοής στους καθαρούς ήχους. Μπορεί να γίνει επίσης μέτρηση της ακοής με μηχάνημα και να καθοριστεί με ακρίβεια πόση βελτίωση ακοής σας δίνουν τα ακουστικά. Κατόπιν θα πάρετε οδηγίες για τη φροντίδα του ακουστικού βαρηκοΐας και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Πώς θα αρχίσω να φορώ το ακουστικό;

Αρχίστε να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σε ήσυχο περιβάλλον και σιγά-σιγά εξασκηθείτε σε πιο θορυβώδεις χώρους. Κατόπιν, προοδευτικά μάθετε να φοράτε τα ακουστικά όλες τις ώρες που είστε ξύπνιοι. Κρατήστε ημερολόγιο που θα σας βοηθά να θυμάστε τις παρατηρήσεις σας και να τις μεταφέρετε με ακρίβεια στον προμηθευτή σας για ρυθμίσεις, εάν χρειάζονται. Μεταφέρετε επίσης σε αυτόν οτιδήποτε σχετικό με τα ακουστικά στον τακτικό επανέλεγχο.
Να είστε υπομονετικοί και επιτρέψτε στον εαυτό σας να γίνει καλός χρήστης των ακουστικών και των ¨νέων¨ ήχων, που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να ακούτε.
 

- See more at: http://www.echristopoulos.gr/agorazontas-akoustiko/#sthash.iMV8FfVa.dpuf

Ευθύμιος Χριστόπουλος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
- See more at: http://www.echristopoulos.gr/agorazontas-akoustiko/#sthash.iMV8FfVa.dpuf
 210 72 11 907 
Για ραντεβού μπορείτε να καλείτε
οποιαδήποτε ημέρα και ώρα. - See more at: http://www.echristopoulos.gr/agorazontas-akoustiko/#sthash.iMV8FfVa.dpuf


No comments: