Saturday, March 31, 2018

7 επικίνδυνοι μύθοι για την πίεση!!!

Πόση πίεση έχετε; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης δείχνουν ότι ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας έχει αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό, αλλά οι τρεις στους τέσσερις είτε δεν το ξέρουν είτε δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτό.
Γιατί; Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά πιστεύεται ότι σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται ευρέως διαδεδομένες και εντελώς λανθασμένες αντιλήψεις γι’ αυτήν.
Με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνου Τσιούφη, γραμματέα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και υπεύθυνου της Μονάδας Υπέρτασης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, ξεδιαλύνουμε τους σημαντικότερους μύθους.
* Δεν πειράζει αν έχω λίγη πίεση. Αν πράγματι μόλις την αναπτύξατε όντως δεν πειράζει, αλλά αν περνάει ο καιρός και την αφήσετε αρρύθμιστη, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σας, διότι προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες, στην καρδιά, στους νεφρούς, στον εγκέφαλο και στα άλλα όργανα του σώματος.
Και το χειρότερο όλων: θα το κάνει χωρίς καν να το αντιληφθείτε (πόσες φορές έχετε ακούσει: «πέθανε από την καρδιά του, αλλά δεν ήξερε ότι είχε πρόβλημα;»). Εξού και η ονομασία «σιωπηλός δολοφόνος», όπως την αποκαλούν οι γιατροί.
* Εφόσον ο ένας αριθμός της πίεσης είναι φυσιολογικός, δεν έχω πρόβλημα. Και όμως έχετε. Αν και κατά περιόδους το ενδιαφέρον των γιατρών και του κόσμου επικεντρώθηκε άλλοτε στη μεγάλη πίεση (επιστημονικά λέγεται συστολική πίεση) και άλλοτε στη μικρή (διαστολική πίεση) η αλήθεια είναι ότι για την καρδιά είναι εξίσου επικίνδυνες οι αυξημένες τιμές και των δύο.
Η συστολική πίεση αντιπροσωπεύει τη δύναμη με την οποία διέρχεται το αίμα από τα αγγεία όταν κτυπάει η καρδιά, ενώ η διαστολική την αντίστοιχη δύναμη όταν ξεκουράζεται η καρδιά. Η συστολική πίεση τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε (περίπου μετά τα 60) και η διαστολική να μειώνεται.
Ετσι, τα νέα άτομα πάσχουν κυρίως από διαστολική υπέρταση, τα μέσης ηλικίας από μεικτή υπέρταση (συστολο-διαστολική υπέρταση) και τα ηλικιωμένα από μεμονωμένη συστολική υπέρταση. Επομένως, όποιος αριθμός της πίεσής σας και να είναι αυξημένος πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό.
* Δεν βάζω αλάτι στο φαγητό, άρα δεν θα πάθω πίεση. Αυτό δεν ισχύει, διότι ποσοστό έως 75% του άλατος που καταναλώνουμε είναι κρυμμένο στα τρόφιμα που αγοράζουμε από το εμπόριο (μόνο το ψωμί περιέχει το 40%, σύμφωνα με μελέτες της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης).
Επομένως, αν θέλετε να τρώτε λιγότερο αλάτι, να ελέγχετε στις ετικέτες των τροφίμων πόσο νάτριο (αυτό είναι το αλάτι) περιέχουν.
* Το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι κόσερ είναι λιγότερο επιβαρυντικά. Λάθος. Από χημικής πλευράς το επιτραπέζιο, το θαλασσινό και το χοντρό (κόσερ) αλάτι έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νάτριο (40%) και επηρεάζουν εξίσου την πίεση.
* Νιώθω μια χαρά, αποκλείεται να έχω πίεση. Ο μεγαλύτερος μύθος απ’ όλους. Μην περιμένετε να κοκκινίσετε ή να νιώσετε ότι βουίζει το κεφάλι σας για να υποψιασθείτε ότι έχετε υπέρταση. Η υπέρταση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και πολλοί μαθαίνουν ότι πάσχουν από αυτήν μετά το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.
* Με τα φάρμακα ρύθμισα την πίεσή μου, οπότε τώρα μπορώ να τα κόψω. Όχι, δεν μπορείτε. Η υπέρταση συνήθως είναι μία χρόνια ασθένεια και το ενδεχόμενο διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να το συναποφασίσετε με τον γιατρό σας.
* Πίνω κρασί γιατί κάνει καλό στην καρδιά. Κάνει καλό ανάλογα με το πόσο πίνετε. Πάνω από δύο ποτηράκια των 150 ml την ημέρα για τους άνδρες και από ένα για τις γυναίκες μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

No comments: