Tuesday, April 10, 2018

Καρκίνος στομάχου

Εικοσιπέντε περιστατικά καρκίνου του στομάχου ανά 100.000 άνδρες και περίπου τα μισά ανά 100.000 γυναίκες, είναι η συχνότητα του καρκίνου του στομάχου, ενός από τους πιο συχνούς στη Δυτική Ευρώπη, με τα ποσοστά να αυξάνουν κατακόρυφα μετά την 6η δεκαετία της ζωής και να δεκαπλασιάζονται σχεδόν μετά την ηλικία των 80 ετών.
Του Γιώργου Σάμπαλη, Γενικού Χειρουργού-Λαπαροσκόπου, Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
Δεν θα πρέπει όμως να παραβλέψουμε το γεγονός πως διεθνώς παρατηρείται μια τάση ελάττωσης της συχνότητας της νόσου, ενώ συγχρόνως παρατηρείται και μια τάση «μετακίνησης» της εντόπισης του καρκίνου από το άντρον του στομάχου στη γαστροοισοφαγική συμβολή.
Τα αδενοκαρκινώματα αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, με μικρότερα ποσοστά στα λεμφώματα και σε ελάχιστη συχνότητα οι στρωματικοί και νευροενδοκρινικοί όγκοι.

Πού οφείλεται ο καρκίνος του στομάχου

Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν τον συνήθη ύποπτο μαζί με τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά και σε μικρό ποσοστό με αιτιολογία οικογενή γενετική προδιάθεση.
Σημαντική παράλληλα θεωρείται και η συσχέτιση καπνίσματος και καρκίνου του οισοφάγου και του θόλου του στομάχου, ενώ η βιταμίνη C που περιέχεται σε αρκετά φρούτα και η β-καροτίνη είναι αντιοξειδωτικές ουσίες και πιστεύεται ότι προστατεύουν έναντι της νόσου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χαμηλότερη επίπτωση σε ανθρώπους, που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αντίθετα επιβαρυντική θεωρείται η για μεγάλο χρονικό διάστημα συχνή κατανάλωση αλλαντικών, παστών ψαριών, τουρσιών κτλ.

Κλινική Εικόνα

Ο καρκίνος του στομάχου πολλές φορές έχει άτυπα συμπτώματα που ενδεχόμενα να παρατηρούνται και σε άλλες ασθένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερείται η διάγνωση με επιπτώσεις στην μετέπειτα εξέλιξη της νόσου. Τα συμπτώματα αυτά είναι η δυσπεψία, η ανορεξία, το πρώιμο αίσθημα κορεσμού και η απώλεια βάρους. Σε προχωρημένες βέβαια μορφές η αιμορραγία και τα αποφρακτικά συμπτώματα (δυσφαγία – εμετός) οδηγούν σε γρηγορότερη διάγνωση.

Διάγνωση

Η πλήρης διάγνωση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο εξετάσεων που περιλαμβάνουν ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού, λήψη βιοψιών, ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία (EUS) για την εκτίμηση του βάθους της διηθήσεως του οργάνου, αξονική τομογραφία για την αναζήτηση μεταστάσεων και διαγνωστική λαπαροσκόπηση για τον καθορισμό της ριζικότητας της χειρουργικής επέμβασης που θα ακολουθήσει, με τη ριζική εκτομή να κυμαίνεται από 40-60%.

Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις που είναι εφικτή, η μόνη μέθοδος που είναι δυνητικά ικανή να θεραπεύσει τον καρκίνο του στομάχου είναι η ριζική χειρουργική αντιμετώπιση που ανάλογα με την εντόπιση του νεοπλάσματος μπορεί να περιλαμβάνει ολική ή υφολική γαστρεκτομή, αφαίρεση του μείζονος επιπλόου και συναφαίρεση των λεμφαδένων.

Πρόβλεψη –Εξέλιξη της νόσου

Η κακοήθεια του στομάχου αποτελεί δυστυχώς μία από τις πλέον ύπουλες μορφές καρκίνου, λόγω του ότι η συμπτωματολογία είναι τις περισσότερες φορές ήπια, μη ειδική και εύκολα παραπλανεί τον ασθενή μέσα στα συνήθη καθημερινά παρουσιαζόμενα γαστρικά ενοχλήματα.
Ο καρκίνος του στομάχου εξελίσσεται γρήγορα τοπικά και αργότερα μέσω των λεμφαδένων προς κύρια όργανα όπως το ήπαρ.
Η πρόγνωση για την 5ετή επιβίωση από τη νόσο εξαρτάται αποκλειστικά από το στάδιο της αρχικής διάγνωσης και κυμαίνεται από το 70% για το αρχικό πρώτο στάδιο έως το 4% για το τέταρτο στάδιο, με τον μέσο όρο να είναι γύρω στο 29%.

5 comments:

shaimaa sami said...

شركة تنظيف بالبخار بجدة
https://www.algoharahclean.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%AE%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D8%AC%D8%AF%D8%A9/
شركة تنظيف بالبخار بجدة
http://elawaeil.com/a-steam-cleaning-company-in-jeddah/
شركة تنظيف بالبخار بجدة
http://www.soqor-dammam.com/a-steam-cleaning-company-in-jeddah/

شركات تنظيف خزانات بالطائف
شركة غسيل خزانات بالطائف
شركة تنظيف خزانات بالطائف
شركة غسيل خزانات بجدة
شركة تنظيف خزانات بجدة

shaimaa sami said...


شركة مكافحة حشرات بجدة
شركة مكافحة الحشرات بجدة
شركة مكافحة الفئران بجدة
شركة مكافحة الصراصير بجدة
شركة مكافحة النمل الابيض بجدة
شركة مكافحة حشرات بجده
شركة رش دفان بجدة
شركة رش مبيدات بجدة
شركة رش حشرات بجدة

shaimaa sami said...

شركة تنظيف بالطائف
شركة تنظيف منازل بالطائف
شركة تنظيف شقق بالطائف
شركة تنظيف فلل بالطائف
شركة تنظيف سجاد بالطائف
شركة تنظيف كنب بالطائف
شركات تنظيف بالطائف

shaimaa sami said...

شركة مكافحة حشرات بالطائف
شركة مكافحة الحشرات بالطائف
شركات مكافحة حشرات بالطائف
شركة رش مبيدات بالطائف
شركة مكافحة صراصير بالطائف
شركة مكافحة فئران بالطائف
شركة مكافحة النمل الابيض بالطائف
شركة مكافحة بق الفراش بالطائف

التسويق الاكترونى said...

https://twitter.com/Rokn0551425199
شركة تنظيف مكيفات اسبليت افضل شركة تنظيف مكيفات بالرياض
تنظيف المكيفات الاسبليت ارخص شركة تنظيف مكيفات بالرياض
شركة غسيل مكيفات شركة تنظيف مكيفات بشمال الرياض

ارخص شركة تنظيف المنازل شركة تنظيف منازل بالرياض
ارخص شركة تنظيف منازل بالرياض-افضل شركة تنظيف منازل بالرياض

شركة تنظيف الكنب شركة غسيل كنب بالرياض
شركة غسيل الستائر شركة تنظيف ستائربالرياض

شركة مكافحة النمل الابيض بالرياض
شركة مكافحة الحشرات بالرياض
شركة تنظيف سجاد بالرياض
شركة تنظيف مكيفات بالرياض