Saturday, July 02, 2022

Λιστέρια: Τι είναι, οι κίνδυνοι και βασικές οδηγίες συντήρησης τροφίμων

 Λιστέρια: Τι είναι, οι κίνδυνοι και πώς θα την αποφύγετε

Η λιστέρια είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε εγκύους που διατρέχουν έως και 10πλάσιο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό.

Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων με το μικρόβιο τροφών, όπως ωμά λαχανικά, κρέας και μη παστεριωμένο γάλα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και από στενή επαφή με ζώα φάρμας.

Οι ασθενείς που έχουν λιστέρια στο έντερο εκδηλώνουν διάρροια και έμετο, με τα συμπτώματα να ξεκινούν εντός 24 ωρών από τη στιγμή που θα μολυνθούν.

Όταν το βακτήριο εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους, κόπωση και πονοκεφάλους.

Έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων που μολύνονται από το βακτήριο πεθαίνουν, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

 βρίσκεται παντού στο περιβάλλον. Είναι ένα είδος βακτηρίου που μολύνει ανθρώπους και άλλα ομοιόθερμα ζώα (θηλαστικά και πτηνά) μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Βρίσκεται στο βρώμικο νερό, στο νερό άρδευσης, στο έδαφος και στα λιπάσματα.

Λιστέρια απαντάται επίσης συχνά στα μαλακά τυριά, όπως το Camembert, το ωμό κοτόπουλο, τα ωμά θαλασσινά και ο καπνιστός σολομός.

 

Τα παγωτά, τα φρέσκα φρούτα και τα συσκευασμένα λαχανικά, μπορεί επίσης να έχουν μολυνθεί.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκληθεί μέσω της επαφής με ζώα και παράσιτα, λόγω ανεπαρκούς καθαρισμού μολυσμένων φρούτων και λαχανικών και μέσω των βρώμικων χεριών.

Οι ευπαθείς ομάδες και τα συμπτώματα

Οι έγκυες , οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο.

Η λιστερίωση ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους, ναυτία και μερικές φορές διάρροια.

Ο χρόνος από την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κυμαίνεται από 8 έως 90 ημέρες.

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση.

Πώς θα την αποφύγετε

Μην αγοράζετε πολύ ώριμα ή χαλασμένα φρούτα. Πλύνετέ τα καλά πριν την κατανάλωση και βάλτε τα στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τον τεμαχισμό τους.

Αποφεύγετε τρόφιμα που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα.

Ζεστάνετε ξανά το φαγητό μέχρι να αχνίσει.

Βάλτε τα υπολείμματα φαγητού στο ψυγείο αμέσως και καταναλώστε τα εντός 24ώρου ή καταψύξτε τα.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται στο ψυγείο για πολύ καιρό, καθώς η λιστέρια είναι ένα από τα λίγα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν και στο ψυγείο.

Πηγές: Food Authority NSW, Food Safety Information Council

https://www.onmed.gr/ygeia/story/397235/listeria-ti-einai-oi-kindynoi-kai-pos-tha-tin-apofygete


No comments: