Sunday, January 28, 2007

Εμβόλιο "ασπίδα" για τις γυναίκες

Ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος σκοτώνει κάθε δύο λεπτά μία γυναίκα διεθνώς, αναμένεται να είναι το νέο επαναστατικό εμβόλιο για την προστασία από τον ιό που κατ'εξοχήν ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου

Λέγεται Gardacil (και διεθνώς), της εταιρίας Μerck και είναι πλεον διαθέσιμο και γιά τις Ελληνίδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά κέντρα, κάθε χρόνο προσβάλλονται από την πάθηση αυτή, 33000 γυναίκες στην Γηραιά Ηπειρο, ενώ καθημερινά χάνουν την ζωή τους 40 γυναίκες.

Το εμβόλιο απευθύνεται κυρίως σε κοπέλες που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την σεξουαλική τους ζωή, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ενήλικες έως και 26 ετών, ανεξάρτητα από το εάν είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές ή από το αν είναι ήδη φορείς του ιού.
χρειάστηκαν 15 χρόνια δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 50000 γυναίκες των Ελληνίδων μη εξαιρουμένων.
Ο επίκουρος καθ. Γυναικολογίας και Μαιευτικής της ιατρικής Σχολής Αθηνών κος Ευθύμιος Δεληγεώργογλου λέει:
"Το εμβόλιο προστατεύει από τα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV 8 και 11, που είναι και τα πιό συχνά και από τα 16 και 18 που είναι και τα πιό ογκογόνα, και τα οποία ευθύνονται για το 70% των βλαβών οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε καρκίνο. η ανοσογονικότητα την οποίαν ασκούν τα εμβόλια μπορεί να αγγίξει και το 100% ανεξάρτητα από την ηλικία που θα εμβολιαστεί η γυναίκα"
Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 120 υπότυποι του ιού. από αυτούς περίπου 30 προσβάλλουν το κατώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και από αυτούς , περίπου οι 15 θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας. Από τους τελευταίους οι πιό γνωστοί και συχνοί είναι οι τύποι 16 και 18 οι οποίοι είναι υπεύθυνοι γιά το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.
από τους χαμηλής επικινδυνότητας οι 6 και 11 είναι υπεύθυνοι γιά την δημιουργία των οξυτενών κονδυλωμάτων που είναι η κλινική εικόνα της λοίμωξης από τον ιό HPV.
Ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημιόυ Αθηνών και Πρόεδρος της Ευρωπαικής Εταιρίας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης κ. Εμμανουήλ Διακομανώλης επισημαίνει ότι οι νέοι κινδυνεύουν περισσότερο. Υπολογίζεται ότι το 75% των HPVλοιμώξεων συμβαίνει στις ηλικίες 15-24 ετών αλλά η συχνότητα αυτή μειώνεται εντυπωσιακά με την πάροδο των ετών, γεγονός που σημαίνει ότι η HPV λοίμωξη είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό μία παροδική λοίμωξη ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας.

εφημερίδα MedWeek

No comments: