Wednesday, April 21, 2010

APITHERAPY εισαγωγή

του Μανώλη Μυλωνάκη
Φαρμακοποιού Μελισσοθεραπευτή


Οταν γνώρισα την Apitherapy (Μελισσοθεραπεία) γοητέυτηκα και γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν ένα εναλλακτικό σύστημα ολοκληρωμένο, που μπορούσε να θεραπεύσει, αλλά και να προλάβει την ασθένεια. Επίσης μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλες εναλλακτικές, ή Δυτικής Ιατρικής θεραπείες με άριστα αποτελέσματα (πχ Πράσινη Πρόπολη με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες).

Η πρόληψη και η διατήρηση της υγείας μέσω της Μελισσοθεραπείας είναι εξαιρετικά εύκολη, οικονομική και μπορεί να γίνει από όλες τις ηλικίες, ακολουθώντας απλά προγράμματα διατροφής με τα προινόντα μέλισσας.
Μπορεί να συνδυαστεί τόσο με όλα τα υπόλοιπα συμπληρώματα όσο και με φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία και βελονισμό για ένα πραγματικά προληπτικό (αλλά και θεραπευτικό) εναλλακτικό σύστημα.
Σκοπός αυτού του οδηγού είναι να οδηγήσει όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται στην κατανόηση και χρήση των προιόντων της μέλισσας για πρόληψη, αλλά και για αποκατάσταση της υγέιας σε άλλες περιπτώσεις, (πχ ένα κρυολογημα ή μιά καταρροή), με τη χρήση απλών συνταγών που μπορεί να φτιάξει ο καθένας που ενδιαφέρεται στο σπίτι του.
Να γίνει αυτός ο οδηγός η αρχή για την διάδοση της Μελισσοθεραπείας στην Ελλάδα με σκοπό την πρόληψη, κάτι που λείπει και θα άλλαζε προς το καλύτερο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων (ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων) που ζουν σε περιβάλλον εξαιρετικά επιβαρημένο, με λάθος διατροφικές συνήθειες και άγχος.

Τί είναι APITHERAPY?
Είναι η τέχνη και η επιστήμη που με ολιστικό τρόπο κάνει χρήση της μέλισσας και των προιόντων της, προληπτικά ή θεραπευτικά, για το καλό των ανθρώπων ή των ζώων.
Η λέξη APITHERAPY προέρχεται από το λατινικό όνομα της μέλισσας (Apis mellifera) και την Ελληνική λέξη "θεραπεύειν". Η Ελληνική λοιπόν απόδοση του όρου όπως προαναφέρθηκε είναι ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι μελισσοκόμοι δεν είναι τυχαίο οτι χρησιμοποιώντας καθημερινά τα προιόντα της κυψέλης τους συγκαταλέγονται στατιστικά στους πιό υγιείς ανθρώπους.

Η ιστορία ξεκινάει δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, με όλους τους μεγάλους και γνωστους πολιτισμούς της αρχαιότητας να έχουν κάνει χρήση των προιόντων της μέλισσας.
Σαν έντομο εμφανίστηκε πριν 50.000.000 χρόνια και έτσι είχε όλο το χρόνο δικό της να εξελιχθεί τόσο αυτή, όσο και τα προιόντα της. Δεν είναι τυχάιο ότι τη μέλισσα δώρισε ο Αρισταίος στους ανθρώπους. Τα δώρα των θεών ήταν πάντα σημαντικά και ωφέλιμα. Ας θυμηθούμε. Λάδι Ελιά>Αθηνά, κρασί>Διόνυσος, Νερό>Ποσειδώνας κλπ.

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τα προιόντα σε διάφορες συνταγές αλλά καί για τη διατήρηση των νεκρών. Λέγεταί μάλιστα ότι η μεταφορά του νεκρού σώματος του Μ. Αλεξάνδρου από τη Βαβυλώνα στον τάφο του στην Αίγυπτο έγινε σε σαρκοφάγο γεμάτη με μέλι.

3000 χρόνια π.Χ υπάρχει επιγραφή των Σουμερίων με συνταγή μολύνσεων του δέρματος και των ελκών, με μέλι

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής χρησιμοποιούσε τα προιόντα μέλισσας θεραπευτικά και μάλιστα λέγεται ότι χρησιμοποιούσε ένα μυστηριώδες σκεύασμα με δηλητήριο μέλισσας.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα προιόντα θεραπευτικά και υπάρχουν αρκετές συνταγές για χρήση από το 200 πΧ μέχρι το 1700 μΧ.

1518-1593 ο Dr Li Shizhen περιγράφει 5 δράσεις που έχει το μέλι σαν φάρμακο: Αντιπυρετικό, δυναμωτικό, αποτοξινωτικό, ενυδατικό, και αναλγητικό.

Το 1858 ο Dr W Wolf ένας ομοιοπαθητικός γιατρός από το Βερολίνο αναφέρει στο βιβλίο του για τη χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας για θεραπευτικόυς σκοπούς.

Το 1935 ο Dr Bodog Beck έγραψε το σημαντικό βιβλίο, Bee Venom Therapy. Ακόμη και σήμερα είναι το καλύτερο βιβλίο για τη χρήση του δηλητηρίου της μέλισσας θεραπευτικά πχ (για τη θεραπεία της αρθρίτιδας)

Μετά το 1945 στη πρώην Σοβιετική Ενωση, στη Ρουμανία, στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες ξεκινάει ξανά η επιστημονική μελέτη των προιόντων της μέλισσας.

Ας δούμε όμως ένα ένα αναλυτικά τα προιόντα της μέλισσας, αυτά που χρησιμοποιούμε προληπτικά αλλά και θεραπευτικά.
  • Το μέλι
  • Η γύρη
  • Η πρόπολη
  • Το ψωμί τηε μέλισσας
  • Ο βασιλικός πολτός
  • Το κερί
  • Το δηλητήριο της μέλισσας
  • Το εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα

No comments: