Thursday, April 22, 2010

APITHERAPY-Μέλι

Είναι το πιό γνωστό από όλα τα μελισσοκομικά προιόντα και σίγουρα οι περισσότεροι το έχουν δοκιμάσει έστω και μιά φορα.
Οι Αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν το μέλι σαν φαγητό (φυσικό γλυκαντικό), αλλά και θεραπευτικά. Αντίθετα σήμερα ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το μέλι σαν τρόφιμο και λίγοι έχουν γνώση των θεραπευτικών δυνατοτήτων του, κάτι που σκοπεύει η ανάρτηση αυτή να καταδείξει.

Τί είναι το μέλι

Είναι ένα προιόν της μέλισσας, που η κατασκευή του αρχίζει με τη συλογή του νέκταρ από τα λουλούδια ή από τις εκκρίσεις ζωντανών οργανισμών που παρασιτούν στο φύλλωμα (μελίτωμα).
Συνδυάζεται με εκκρίσεις των μελισσών και μετά την επεξεργασία που υφίσταται από τις μέλισσες αποθηκεύεται και ωριμάζει στην κηρήθρα.
Το μέλι μπορεί να ρέει ή να είναι παχύρρευστο ή να έχει κρυσταλλώσει (κακώς το ονομάζουν και "ζαχαριασμένο"). Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το μέλι που έχει κρυσταλλώσει είναι φυσικό προιόν και δεν έχει σχέση με τη ζάχαρη, με τη νοθεία ή τη κακή ποιότητα.
Ολα τα μέλια αργά ή γρήγορα θα κρυσταλώσουν πχ. το μέλι της κουμαριάς κρυσταλλώνει πιό σύντομα από το θυμαρίσιο. Μέλια που δεν κρυσταλλώνουν είναι του πεύκου, του ελάτου, της καστανιάς κλπ.
Επίσης το μέλι του πεύκου ή του ελάτου είναι μελίτωμα, δηλαδή δεν προέρχεται από το νέκταρ του λουλουδιού αλλά από εκρίσεις εντόμων που παρασιτούν στο δέντρο (πχ εργάτης του πεύκου).
Η μέλισσα μαζεύει το μέλι από περισσότερα πό 2000 φυτά με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά να διαφέρουν από μέλι σε μέλι.

Ας θυμόμαστε ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού "περνούν" και στο μέλι (πχ το μέλι ευκαλύπτου θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της αναπνοής όπως ακριβώς και ο ευκάλυπτος).
Το χρώμα του επίσης είναι διαφορετικό, με πιό ανοικτό το μέλι της ακακίας και αρκετά πιό σκούρο το θυμαρίσιο της καστανιάς ή της ερείκης.

Το μέλι ανεξάρτητα αν είναι υγρό ή έχει κρυσταλλώσει θε πρέπει να είναι ομοιογενές. Αν δεν είναι τότε
  • Εχει συμβεί βιολογική αποδόμηση
  • εχει πρόβλημα στη κρυσ΄ταλλωση ή
  • έχουν αναμειχθή διάφορα μέλια
Πολλοί θερμαίνουν τα μέλια τους για να μην κρυσταλλώσουν, επειδή οι πελάτες θεωρούν ότι τα μέλια που έχουν κρυσταλλώσει είναι υποδεέστερα. Τα μέλια όμως που θερμαίνονται κρυσταλλώνουν με πιό ασύμμετρους κρυστάλλους απ'ότι αν κρυσταλλώνουν φυσικά και γιαυτό είναι χαμηλότερης ποιότητας.
Οσο πιό έντονο το άρωμα τόσο πιό φρέσκο το μέλι. Ο απλός καταναλωτής δεν διαθέτει μέσα γιά να ανακαλύψει τη νοθεία, ή αν στο μέλι υπάρχουν ουσίες που το καθιστούν ανθυγιεινό και ακατάλληλο προς κατανάλλωση. Γι'αυτό πρέπει να αγοράζουμε το μέλι μας είτε από παραγωγό που γνωρίζουμε, είτε από γνωστή εταιρεία (πχ μέλι που πωλείται στο φαρμακείο, η ακόμη καλύτερα βιολογικό).
Η υγρασία του μελιού πρέπει να είναι περίπου 20%. Μεγαλύτερη οδηγεί σε αποσύνθεση.
Ας δολυμε μερικές πληροφορίες σχετικές με τη σύνθεση του μελιού
  • Νερό 17 έως 20%
  • Υδατάνθρακες με κυριότερους τη φρουκτόζη 38% και τη γλυκόζη 31%
  • Γύρη 5%. Η παρουσία της εξηγεί γιατί το μέλι περιέχει μικρές ποσότητεςβιταμινών, αμινοξέων, και πρωτεινών. Η γύρη θα εξεταστεί αργότερα.
  • Μεταλλικά στοιχεία (σε μικρή ποσότητα). Τα μελιτώματα περιέχουν περισσότερα μεταλλικα στοιχεία.
  • Ενζυμα που τα προσθέτουν οι μέλισσες.
  • Οξέα, αρωματικές ενώσεις και χρωστικές.
  • Οι βιταμίνες που όπως είπαμε είναι σε μικρές ποσότητες είναι οι Β1, Β2, Β3, Β6, φυλλικό οξύ και η Βιοτίνη.
Ας δούμε όμως τώρα μερικές από τις φαρμακολογικές ιδιότητες του μελιού για να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι δεν είναι μόνο τρόφιμο αλλά και ένα προιόν Apitherapy.
  • Αντιβακτηριακές και Αντιβιοτικές ιδιότητες
  • Το χαμηλό ph, η ελάχιστη ποσότητα νερού, η υψηλή ωσμωτική πίεση συνιστούν ένα εξαιρετικά δύσκολο μέρος για επιβίωση των βακτηρίων.
  • Τα βιοφλαβονοειδή και τα ένζυμα που υπάρχουν στο μέλι είναι επίσης αντιβακτηριδιακά .αντιβιοτικά.
  • Βοηθάει στην υγεία των ούλων.
  • Είναι αντιφλεγμονώδες. Το μέλι είναι και αντιοξειδωτικό (βιοφλαβονοειδή).
  • Βιοενεργειακό. Είναι μιά ζωντανή τροφή με πολλή ενέργεια.
  • Αποτοξινωτικό. Βοηθαέι τους αποτοξινωτικύς μηχανισμους του σώματος καθ΄βς έχει φρουκτόζη (ειδικά το μέλι της ακακίας) ουσία σημαντική για την καλή υγεία του ήπατος. Το ήπαρ είναι το σημαντικότερο όργανο αποτοξίνωσης.
  • Ανοσοδιεγερτικό. Δίνει ενέργεια σε όλα τα λευκά αιμοσφαίρια.
  • Τα βιοφλαβονοειδή δρουν απ'ευθείας σαν Ανοσσοδιεγερτικά.
  • Υπακτικό. Το μέλι είναι υγροσκοπικό (έλκει νερό) Ρυθμίζει την χλωρίδα του παχέος εντέρου. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ήπατος και του πανγκρέατος, οργάνων που εκκρίνουν σημαντικά πεπτικά υγρά.
  • Αντιδιαρροικό.Για τις διάρροιες που οφείλονται σε μικροοργανισμούς (πχ αυτούς που βρίσκονται σε τρόφιμα ΄μη καλά διτηρημένα).
  • Αναγεννητικό του συνδετικού ιστού. Βοηθάει στην παραγωγή πολυσακχαριτών σημαντικών συστατικών του συνδετικού ιστού.
  • Βοηθάει στον αναβολισμο.
  • Τονωτικό της καρδιάς. Το μέλι είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για οποιονδήποτε μυ, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός.
  • Γιά αποκατάσταση πληγών, ελκών κατάκλισης, εγκαυμάτων κλπ.
Η χρήση του στον τελευταίο τομέα διαρκώς εξαπλώνεται και μάλιστα σε περιπτωσεις πολύ δύσκολες που δεν αντιμετωπίζονται με τα γνωστά απολυμαντικά και αντιβιοτικά, καθώς τα μικρόβια έχουν αναπτύξει αντοχή σε αυτά, με αποτέλσμα να υπάρχει κίνδυνος ακρωτηριασμού. Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις το μέλι δίνει λύση. Το μέλι αποτρέπει τη μόλυνση, περιέχει ένζυμα που βοηθούν την επούλωση και προάγουν την δημιουργία νέου ιστού. Μειώνει τον πόνο τον ερεθισμό και τη άσχημη οσμή.
Σε άλλη ενότητα θα δούμε τις γάζες με μέλι, ένα εκπληκτικό προιόν που έπρεπε να χρησιμοποιούν όλοι όσοι έχουν έκλη κατάκλισεις και ταλαιπωρούνται.

Με βάση τα πιό πάνω ας δούμε μερικές μόνο θεραπευτικές ενδείξεις.
  • Ανορεξία
  • Στοματικά προβλήματα (ουλίτις)
  • Ωτορινολαρυγγικά προβλήματα (πχ φαρυγγίτις, ερεθισμένος λαιμός, βρογχικό ασθμα, βήχας γρίππη, Λαρυγγίτις, ρινίτις)ειδικά σε συνδυασμό με πρόπολη.
  • Αναιμία(βοηθάει την όρεξη και την απορρόφηση του σιδήρου)
  • Γαστροδωδεκαδακτυλικά έλκη (Μέλι Manuka)
  • Κίρρωση του ήπατος (μέλι Ακακίας)
  • Ρευματικές ασθένειες
  • Σε οφθαλμολογικά προβλήματα (πχ καταρράκτη, ειδικό μέλι από τις μέλισσες του Περού Apis Melipona, που δεν έχουν κεντρί)
  • Νευρασθένεια
  • Αρρώστιες του δέρματος
  • Σαν καλλυντικό
Η καθημερινή λήψη μιάς κουταλιάς μέλι (πχ διαλυμένη στο πρωινό γάλα των παιδιών, η σε γιαούρτι) είναι σημαντική για όλους αφενός γιατί μας εφοδιάζει με το καλύτερο ποιοτικά καύσιμο και αφετέρου εξαφανίζει την ανάγκη για γλυκά.
Το να εναλάσσουμε περιοδικά και τα είδη μελιού που καταναλώνουμε είναι επίσης μιά πολύ χρήσιμη ιδέα.

Σημαντικά να θυμόμαστε

  • Σχετικά με τους διαβητικούς. Να προτιμούν μέλι με πολύ φρουκτόζη (μέλι ακακίας), και να μην καταναλώνουν πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού (9γρ) την ημέρα, κατά προτίμηση μετά το πρωινό διαλυμένο σε ρόφημα βοτάνων (πχ σε τίλιο).
  • Επίσης δεν π΄ρπει να δίνετια σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους εξαιτίας του Clostridium Botulinum που μπορεί να υπάρχει σε αυτό.
  • Να μην ανμιγνύεται το μέλι με ροφήματα θερμοκρασίας άνω των 37 βαθμών κελσίου
  • Να διατηρείτε το μέλι σας στο ωυγεί, για να μη καταστρέφονται τα ένζυμά του, καθώς είναι ευαίσθητο στο φώς και στη θερμοκρασία.
  • Να αγοράζετε βιολογικά κατα προτίμηση μέλια και μάλιστα ειδικά με την αρρώστια που θέλετε να θεραπεύσετε, πχ μέλι τίλιου για αυπνία, μέλι ευκαλύπτου για αναπνευστικό, μέλι Manuka για γαστροδωδεκαδακτυλικά έλκη, μέλι πάλι Manuka ή θυμαριού γιά έλκη κατάκλισης μαζί με αιθέριο έλαιο θυμαριού ή λιβανιού κλπ
  • Αν γνωριζετε από βότανα μπορείτε να συνδυάσετε όπως έπίσης μπορείτε να το συνδυάσετε και με τη γύρη πχ γύρη κράταιγου και μέλι ακακίας για βοήθεια της καρδιάς και των αγγείων.

No comments: