Friday, September 23, 2011

Το σουπερ ζιζάνιο

Ενα σούπερ ζιζάνιο καρφώνει τη Monsanto

Πριν από δύο δεκαετίες, η Monsanto , η μεγαλύτερη πολυεθνική γεωργικής βιοτεχνολογίας στο κόσμο, κατασκεύασε γενετικά τροποποιημένους (γ.τ) σπόρους που μπορούσαν να αντιστέκονται στο ισχυρό ζιζανιοκτόνο Roundup-ραουνταπ, που επίσης ήταν δικό της παρασκεύασμα με σχεδόν καθολική χρήση για τις ανάγκες καθαρισμού των ανα την υφήλιο γεωργικών καλλιεργειών. Εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων, κυρίως με καλλιέργειες, καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού, ρυζιού και δημητριακών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν το ζιζανιοκτόνο και τους γ.τ σπόρους που του αντιστέκονταν, αγοράζοντας τα από τα ράφια της Monsanto .
Το κίνητρο ήταν ισχυρότατο: ο αγρότης δεν θα ανησυχούσε πλέον για τα ζιζάνια που του κατέτρωγαν τις σοδειές. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να καταβρέχει με roundup τα φυτά του, και κάθε παράσιτο θα εξαφανιζόταν πλην του ίδιου του ψεκασμένου φυτού που ήταν γ.τ να αντιστέκεται στο δηλητήριο. Για τους αγρότες ήταν μιά εκπληκτική λύση. Ετσι τα γ.τ φυτά και το ισχυρό τοξικό ζιζανιοκτόνο που πήγαινε πακέτο μαζί τους έφερναν ετήσια κέρδη πάνω από 1 δις δολάρια στη Monsanto, μεγιστοποιόυσαν τη γεωργική παραγωγή, και κάλυπταν μεγ´αλες εκτάσεις καλλιεργειών, που-για παράδειγμα- στις ΗΠΑ μόνο, άθροιζαν το 94%  της συνολικής παραγωγής σόγιας και το 70% της παραγωγής καλαμποκιού και βαμβακιού. Τα λεγόμενα ´φυτα ραουνταπ έτοιμα ´-roundup ready κάλυψαν σαν κουβέρτα την αμερικανική αγροτική γη, σκεπάζοντας πάνω από 500000 τετρ χιλμ καλλιεργειών.
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Λέγεται ότι άλλαξαν τόσο ώστε συνιστούν τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία της γεωργίας, και δυστυχώς, άλλαξαν προς το χειρότερο, για όλους. Τα φυτά roundup ready συναντούν πλέον στους αγρούς και ´ζιζάνια, roundup ready´
Περισσότερα από 20 είδη ζιζανίων σε συνολική έκταση 60 εκατομυρίων στρεμμάτων σε ΗΠΑ και Λ. Αμερική, μετά από 20 χρόνια συνεχούς ραντίσματος με το ίδιο φάρμακο, εχουν αναπτύξει δικούς τους μηχανισμούς, άμυνας, και είναι άτρωτα. Το χειρότερο, η γύρη τους μεταφέρει το γονίδιο αντίστασης, μεταδίδοντάς το και στα φυτά που δεν έχουν ψεκαστεί. Επίσης, τα νέα μεταλλαγμένα ζιζάνια είναι ισχυρότερα από τα προηγόυμενα, μεγαλύτερα και καταστροφικότερα.
Φυσικά το πρόβλημα είχε προβλεφθεί, διότι και οι πρωτοετείς της γεωπονίας ξέρουν οτι τα οικοσυστήματα προσαρμόζονται στις μεταβολές. Το ήξερε και η Monsanto. Οι αγρ´οτες, όχι. Ή απλά τους παραπλανούσαν. Θέλοντας να αντιμετωπίσει τον κινέζικο ανταγωνισμό, η Monsanto δαπάνησε 150 εκατ δολ το 2010 για να προωθήσει τις πωλήσεις του roundup και το κατάφερε, αυξάνοντάς τες κατά 57% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Γνωρίζοντας φυσικά το πρόβλημα της προσαρμογής των ζιζανίων, αλλά πετυχάινοντας κέρδη 700 εκατ δολ. 
Πίσω στα χωράφια, οι γεωργοί συμεχίζουν τα σφάλματα. Παρασκευάζουν κοκτειλ ζιζανιοκτόνων, με υψηλή τοξικότητα, που όμως δεν φαίνεται να εμποδίζουν τη εξάπλωση των υπερ-ζιζανίων. 
´ Το πρόβλημα καλπάζει ´ γρ´αφτηκε στην εφημερίδα του Σεντ Λιουις καθώς ´ η προσαρμογή των νέων ειδών ζιζανίων γίνεται ταχύτερα και δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η επιμόλυνση μέσω της μεταφοράς της γύρης ´. 
Για την  Monsanto όλα αυτά δεν είναι παρά το άνοιγμα νέων πεδίων έρευνας και εμπορικής εκμετάλλευσης- αυτή τη φορά θα είναι νέοι γ.τ σπόροι που θα ανθίστανται στα superweeds ´ προκαλώντας νέο γύρο επιχειρηματικής κερδοφορίας και περιβαλλοντικής καταστροφής.´
Οι γεωπόνοι έχουν σκύψει στα μικροσκόπιά τους αναζητώντας εναλλακτικές στρατηγικές προστασίας των καλλιεργειών. Διότι, στο μεταξύ,  γ.τ σπόροι και τα συνοδευτικά ζιζανιοκτόνα τους αποδεικνύονται, εκτός από ανίσχυρα, και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία: η ακαδημαική έρευνα έχει από χρόνια διαπιστώσει την επικινδυνότητα των ευρέως χρησιμοποιουμενων ζιζανιοκτόνων ( του roundup και του ενεργού συστατικού τους glyphosate) ,γεγονός που υποτιμήθηκε. Σήμερα, υπό τη βαριά σκιά των superweeds, η επιστημονική κοινότητα υποχρεώνεται να ξανακουβεντιάσει για τη χρησιμότητα της βιοτεχνολογίας και των γ.τ οργανισμών. 
Αυτή τη φορά ...σοβαρά.
( αχιλλέας φακατσέλης Κυρ Ελευθεροτυπία)

Υ.Σ
Για μένα το εγκληματικό στην όλη υπόθεση των γ.τ καλλιεργειών είναι πρώτον ,ότι όπως αναφέρει το άρθρο, ήξεραν εκ των προτέρων την πολύ απλή αρχή της ανθεκτικότητας και της αυτοπροσαρμογής των ειδών, αλλά μπροστά στο κέρδος δεν δίστασαν να συνεχίσουν μ.εχρι τέλους και σε υπερθετικό βαθμό να προωθόυν τη χρήση και τις πωλήσεις του roundup. 
Και δέυτερον όλη αυτή η φαινομενικά αθώα βιοτεχνολογία των φυτικών ( προς το παρόν μέχρι να φτάσουμε και στον άνθρωπο) ειδών είναι ένα πείραμα χωρίς πισωγύρισμα. Και αυτό οφέιλεται στην επιμειξία των γονιδιομάτων όπως αναφέρθηκε , και αυτό είναι τραγικό γιατί θα χάσουμε, αν δεν έχουμε ήδη χάσει, την αυθεντικότητα των ειδών, δηλαδή λαικά να το πώ......´ΤΗ ΜΠΑΛΑ ´!!!

No comments: