Sunday, January 21, 2007

Μα γιατί κανείς δεν μου μιλά?

Η κακοσμία του στόματος, η βαριά δηλαδή αναπνοή από το στόμα, είναι ένα σύνηθες και πολύ ενοχλητικό πρόβλημα, με δυσάρεστα επακόλουθα στην καθημερινή μας ζωή, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, και στις κοινωνικές μας επαφές. Κατ'επέκταση μπορεί να γίνει αιτία για κοινωνική απομόνωση, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συμπλεγμάτων κατωτερότητας.
Η αναπνοή έχει σχετικά μιά ακαθόριστη και μή δυσάρεστη οσμή, η οποία όμως ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά και στο ίδιο το άτομο, κατά την διάρκεια των ωρών της ημέρας.
Όλοι κατά καιρούς υποφέρουμε από κακοσμία του στόματος αλλά είμαστε οι τελευταίοι που το αντιλαμβανόμαστε, με συνηθέστερο τύπο την πρωινή κακοσμία. Κατά την διάρκεια του ύπνου επειδή το στόμα μας παραμένει κλειστό, τα μικρόβια που υπάρχουν, με τη βοήθεια του σάλιου που συσσωρεύεται, έχουν όλο τον χρόνο να διασπάσουν τις πρωτεινούχες ενώσεις που βρίσκονται στο στόμα από τα υπολείμματα των τροφών, σε συστατικά που έχουν έντονη μυρωδιά. Ο τύπος αυτός της κακοσμίας εξαφανίζεται συνήθως μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας ή όταν φάμε κάτι.

Ελλειψη στοματικής υγιεινής ο βασικός λόγος
Υπάρχει μιά σχεδόν λανθασμένη άποψη που λέει ότι το είδος της τροφής ή ποτού που καταναλώθηκε, ευθύνεται για την οσμή του στόματος. Αυτό ισχύει μόνον κατά 10% καθώς ο οισοφάγος είναι ένας κλειστός σωλήνας που δεν επιτρέπει στα αέρια που δημιουργούνται στο στομάχι κατά την πέψη, να φθάσουν στο στόμα.
Στο 90% των περιπτώσεων, η αιτιολογία σχετίζεται με τοπικούς παράγοντες, παθολογικούς που εντοπίζονται μέσα στην στοματική κοιλότητα. Είναι εδώ προφανές εδώ, ότι η στοματική υγιεινή παίζει εδώ τον πρωταρχικό ρόλο καθώς όταν αρχίσουν οι τροφές να αποσυντίθενται μέσα στο στόμα, από τα υπολείμματα των τροφών ανάμεσα στα δόντια, εξελίσσονται σε πολύ δυσάρεστα στην οσμή συστατικά.

Σκεφτείτε πριν φάτε ή καπνίσετε.
Το σκόρδο μπορεί να προσθέτει νοστιμιά στο φαγητό, αλλά αφαιρεί πολλούς πόντους από την αναπνοή. Η μυρωδιά του μπορεί να παραμένει ακόμη και δύο μέρες καθώς απορροφάται από το αίμα και αποβάλλεται μέσω των πνευμόνων.
το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η κατανάλωση πολύ πικάντικων τροφών.
Και φυσικά μία από τις κυριότερες αιτίες κακοσμίας αποτελεί το κάπνισμα, καθώς η νικοτίνη μόνο εν μέρει απεκκρίνεται μέσω των πνευμόνων.

Αλλες αιτίες
Ωρισμένες ασθένειες αποτελούν άλλες αιτίες.
Ατομα με διαβήτη για παράδειγμά παράγουν ουσίες, τις λεγόμενες κετόνες, οι οποίες απεκκρινόμενες από το στόμα προκαλούν δυσάρεστη οσμή.
Ωρισμένες παθήσεις του ήπατος ακόμα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, γνωστή ως "ηπατική απόπνοια".
Φάρμακα ακόμα, όπως κάποια ηρεμιστικά που περιέχουν χλωράλη και η οποία αποβάλλεται από τον οργανισμό δια της αναπνευστικής οδού.

Και όμως υπάρχει λύση
  • Βουρτσίζετε τακτικά και σωστά τα δόντια σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα, αλλά και σαν αποτέλεσμα δροσερή και ευχάριστη την αναπνοή σας.
  • φροντίστε να απομακρύνετε τακτικά την πλακα που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα (τακτική επίσκεψη για καθαρισμό και έλεγχο στον οδοντίατρο)
  • Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και αντιβακτηριακά διαλύματα
  • Μασήστε τσίχλες που κυκλοφορούν και που βοηθούν να εξουδετερώνονται οι δυσάρεστες οσμές από ποτά και καπνό.
  • Κάντε πλύση με αλατόνερο ή άλλα διαλύματα που εξουδετερώνουν τα βακτήρια

Ο φίλος dentist πρόσθεσε στο άρθρο αυτό τα παρακάτω τα οποία υπάρχουν και στα σχόλια.

Κατά 90% το αίτιο της κακοσμίας του στόματος βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα. Εκτός από την περίπτωση συσσωρευμένης οδοντικής πλάκας ή ενός χαλασμένου (τερηδονισμένου) δοντιού, υπάρχει και η πιθανότητα ύπαρξης περιοδοντίτιδας, η οποία είναι μία αρκετά σοβαρή φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια με τελική κατάληξη τη μαζική απώλεια δοντιών. Η δυσοσμία σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην ύπαρξη εκατομμυρίων μικροβίων κάτω από τα ούλα που παράγουν ενώσεις του θείου.
Αν αποκλειστεί η πιθανότητα να προέρχεται το αίτιο από την στοματική κοιλότητα, τότε επισκεπτόμαστε γαστρεντερολόγο ή παθολόγο για να εξετάσουμε οισοφάγο και στομάχι.

2 comments:

Dentist said...

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας. Σαν οδοντίατρος, θα ήθελα να συμφωνήσω ότι κατά 90% το αίτιο της κακοσμίας του στόματος βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα. Εκτός από την περίπτωση συσσωρευμένης οδοντικής πλάκας ή ενός χαλασμένου (τερηδονισμένου) δοντιού, υπάρχει και η πιθανότητα ύπαρξης περιοδοντίτιδας, η οποία είναι μία αρκετά σοβαρή φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια με τελική κατάληξη τη μαζική απώλεια δοντιών. Η δυσοσμία σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην ύπαρξη εκατομμυρίων μικροβίων κάτω από τα ούλα που παράγουν ενώσεις του θείου.
Αν αποκλειστεί η πιθανότητα να προέρχεται το αίτιο από την στοματική κοιλότητα, τότε επισκεπτόμαστε γαστρεντερολόγο ή παθολόγο για να εξετάσουμε οισοφάγο και στομάχι.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φίλε dentist. Σαν συνάδελφος φαρμακοιός σε χαιρετώ και σε ευχαριστώ για την καλή σου κριτική. Επειδή το σχόλιο σου έχει και επιστημονική χροιά θα το βάλω στο τέλος του πόστ σαν συμπλήρωμα.
Έτσι το άρθρο γίνεται και περισσότερο διαδραστικό .