Tuesday, December 25, 2007

Πόσιμο νερό από τα βάθη των Ωκεανών

Το πιό σημαντικό στοιχείο για τη ζωή είναι το νερό.
Το νερό δημιουργεί και διατηρεί τη ζωή σε κάθε οικοσύστημα, ενώ είναι πρωταρχικής σημασίας, σε όλα τα έμβια όντα.
Το νερό αποτελεί σχεδόν το 70% του σώματος και είναι ζωτικό για την ενυδάτωση, τη θρέψη, τη ρύθμιση και τον καθαρισμό του σώματος από μέσα προς τα έξω. Ολες οι σωματικές λειτουργίες εξαρτώνται από τη ροή του νερού σε όλο το σώμα.

Μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανησυχίες είναι η έλλειψη φρέσκου πόσιμου νερού, και παρ'όλο που το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη μας είναι φτιαγμένο από νερό, μόνο το 3% περίπου είναι φρέσκο νερό, ενώ μόνον το 1% από αυτό, είναι πόσιμο. Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός (περίπου 80 εκατομ κάθε χρόνο), απαιτεί από εμάς να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να παράγουμε πόσιμο νερό.
Με τη μόλυνση να ρυπαίνει και να καταστρέφει τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα νερού με ανησυχητικούς ρυθμούς, η ανάγκη για πηγές πόσιμου νερού, είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.
Οι νέες επαναστατικές τεχνολογίες για την κάλυψη ποσοτήτων πόσιμου νερού, έδωσαν θετική και αισιόδοξη διάσταση στον τομέα αυτό και μιά απέραντη πηγή καθαρού νερού.

Προ ημερών εκπροσωπώντας τους "Φαρμακοποιούς του Κόσμου" στην Ημερίδα του Ελληνο-Αφρικανικόυ Επιμελητηρίου που αφορούσε το Ευρωπαικό πρόγραμμα Συνεργασίας χωρών της Νοτιότερης Αφρικής (ESIPP) με συμμετοχή 14 Αφρικανικών χωρών του SADC (South Africa Development Community), μας παρουσιάστηκε από την επιτ.Πρόξενο του Μαυρικίου, η νέα τεχνική επεξεργασίας και άντλησης καθαρού πόσιμου νερού.
Το ξεκίνησε ο Μαυρίκιος ερευνώντας τα βάθη του Ινδικού ωκεανού (ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστασεις τον Ιούλιο 2006). Αντίστοιχα προγράμματα και εγκαταστάσεις προγραμματίζονται στην Κορέα (Blue Ocean Project), Μπαχάμες, Χιλή, Αιτή, Σαμόα, Βραζιλία κ.ά χώρες.
Οι πρωτοπόρες όμως και υπερμοντέρνες σε τεχνολογία εγκαταστάσεις άντλησης καθαρού πόσιμου νερού από τους ωκεανούς (Dow technology), βρίσκονται στον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό (ακτές της Χαβάης). Είναι μακριά από τις ακτές και γήινες ρυπογόνες επιδράσεις όπου οι τεράστιες εταιρίες "Koyo USA Corp" και "Deep Seawater Internatiobal Inc" παράγουν και διαθέτουν αντίστοιχα το φρέσκο πόσιμο εμφιαλωμένο νερό ωκεανό με τις γνωστές ονομασίες "MaHaLo Deep See drinking water" "Kona Deep drinking water" κ.ά όπως το "Drink Pere ocean" κλπ.
Είναι ένα μοντέρνο θαύμα, που εμπλουτίστηκε με την προστασία χιλιάδων χρόνων από την μόλυνση και διατήρησε για τη ζωή ζωτικά μέταλλα και άλλα στοιχεία, μέσα στα βάθη των θαλασσών. Ο Πρόεδρος των ΦτΚ είχε την ευκαιρία πριν από χρόνια να επισκεφθεί τις πρώτες εγκαταστάσεις.

Το νερό από το βάθος του ωκεανού (Deep Sea Water), που χρησιμοποιείται για το εμφιαλωμένο απολαυστικό αυτό πόσιμο νερό ,είναι πολύ παλιό. Χρειάζονται περίπου 1200 με 2000 χρόνια για το νερό να ταξιδέψει από τον Βόρειο Ατλαντικό μέσω των παγωμένων Αρκτικών ρευμάτων, κάτω από τα μεγάλα κανάλια της Γροιλανδίας, όπου συγκεντρώνει αρχαία μέταλλα τα οποία διηθεί κάτω από τους πάγους. Επειτα ρέει γύρω και κάτω προς τα βαθιά κανάλια του Ειρηνικού Ωκεανού. Η ζώνη επανένωσης του νερού είναι πολύ κοντά στην ακτή Kona (Χαβάη), όπου το νερό είναι περισσότερο αγνό.
Το νερό αντλείται στα 3000 πόδια (άνω των 1000 μέτρων) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Φιλτράρεται απαλά και επεξεργάζεται για να απομακρυνθεί το νάτριο και προχωρεί στην εμφιάλωση, διατηρώντας παράλληλα τα ζωτικά μέταλλα κάτω από αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές του FDA (Food and Drug Administration Standards).
το νερό αυτό που αντλείται τόσο βαθειά είναι πολύ παγωμένο με θερμοκρασία γύρω στους 43 F (6 C). Είναι ασφαλές από τους ρυπαντές της επιφάνειας που προκαλούνται από τη βιομηχανία, τις καλλιέργειες, τα χημικά, ή τα ανθρώπινα απορρίματα.
Η ανα λίτρο νερού από τα βάθη του ωκεανού περιεκτικότητα σε μέταλλα είναι: Μαγνήσιο 8,2mg Ασβέστιο 3,9mg, Κάλιο 2,8mg, Νάτριο 75,6 mg, Σίδηρος 1,27mg Χαλκός 0,084 mg, Ψευδάργυρος 1,07 mg, Μαγγάνιο 0,027 mg, Χρώμιο o,011 mg, Φωσφόρος 0,169 μg.

Η φύση πολλές φορές μας χαρίζει τα πλούσια και πολύτιμα δώρα της. Χρησιμοποιώντας το νερό από τους ατελείωτους ωκεανούς, δεν εξαντλούμε τα υπάρχοντα αποθέματα φρέσκου νερού του πλανήτη μας

άρθρο των Φαρμακοποιών Αμ.Γεωργάκη και Σπ. Σερεμίδη από το περιοδικό Φαρμακευτικό Δελτίο. Δεκ2007

No comments: